La riera de Merlès endureix les restriccions per evitar la massificació de banyistes

Es regularà l'accés motoritzat un cop s'omplin les 68 places d'aparcament habilitades

Els guardes rurals a la riera de Merlès. ACN

Mà dura contra els banyistes incívics a la riera de Merlès. El Consell Comarcal del Berguedà i els nou ajuntaments per on passa la riera han decidit regular l’accés motoritzat i, un cop s’omplin les 68 places d’aparcament habilitades, no deixaran entrar cap cotxe que no sigui de veïns o de turistes allotjats a la zona. La grua s’endurà els cotxes que estiguin mal aparcats. L’objectiu és lluitar contra l’incivisme, que creix any rere any.

De fet, ja s’han interposat gairebé el doble de multes que en tot l’estiu passat. El que més preocupa és el risc de foc i l’increment de l’ús de barbacoes, molt perillós perquè es tracta de 20 quilòmetres de riera, enmig d’una zona molt boscosa i amb pocs accessos per als vehicles d’emergència.

La riera de Merlès pateix molta massificació des de fa uns anys. Les xarxes socials han fet créixer el nombre de banyistes que accedeixen a la zona i, molts, amb comportaments incívics. Per això, l’any passat s’hi va posar en marxa la figura dels guardes rurals, amb capacitat per multar.

Enguany però, s’ha decidit fer un pas més en les restriccions: s’han doblat les patrulles de guardes rurals, que ara faran un horari aleatori, i membres de Protecció Civil regularan l’accés de vehicles a la zona quan els aparcaments habilitats estiguin plens. D’aquesta manera, es busca evitar que la gent aparqui a qualsevol lloc, malmetent la zona i, fins i tot, entorpint el pas de veïns o de vehicles d’emergència.

“És una mesura per treure persones i pressió”. Així ho ha explicat el conseller comarcal de Medi Natural, Pep Llamas, qui ha anunciat que, a partir d’ara, els cotxes que estigui mal aparcats, fora de les zones d’estacionament, “se’ls endurà la grua” i seran traslladats al dipòsit de vehicles de l’Ajuntament de Berga amb qui el Consell ha establert un conveni.

La mesura s’aplica a petició dels alcaldes de la zona, amb qui els responsables del Consell Comarcal s’han reunit recentment per fer balanç de la campanya de vigilància. “El nostre objectiu és trobar l’equilibri entre el respecte per l’entorn natural i, alhora, que la ciutadania pugui gaudir d’aquests espais sense fer-los malbé”, ha afegit Llamas.

L’alcalde de Santa Maria de Merlès, Josep Costa, ha explicat que una de les qüestions que més preocupa és el risc de foc. S’han multat moltes persones per fer un ús inadequat de les barbacoes, i això és especialment perillós en una zona altament boscosa com la que envolta la riera de Merlès.

Una prova pilot exportable a altres èpoques de l’any

La regulació a la riera de Merlès és una prova pilot per veure si es pot aplicar en altres zones de la comarca, que pateixen problemes similars com, per exemple, el riu Bastareny i els Empedrats. També en altres èpoques de l’any com la tardor pels bolets.

La figura de guarda rural té capacitat per multar. Els alcaldes i el Consell Comarcal són els qui els contracten i, per tant, qui els paga, però sovint es tracta d’ajuntaments petits amb poca capacitat econòmica. Per això, fa temps que diversos alcaldes de les zones rurals reclamen que es recuperi la figura i que sigui l’administració central qui se’n faci càrrec.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Continua millorant la situació als hospitals de Blanes i Calella

Notícia següent

Un turista de 37 anys mor a Barcelona després d’empassar-se la clau d’un cotxe

Notícies relacionades