La Generalitat tomba un dels projectes de parcs solars previstos al Bages

Es preveia instal·lar plaques en més de 120 hectàrees de sòl no urbanitzable

La Ponència d’Energies Renovables ha tombat els dos projectes de parcs solars previstos als termes municipals de Santpedor, Sant Fruitós de Bages i Sallent. Pel que fa al projecte ‘Bages I’, situat al coll de l’Om i als Plans de Santa Anna, prop de la Sèquia, la Ponència l’ha considerat emplaçament viable, però només parcialment, ja que no accepta la part que afecta el terme de Santpedor i una part de Sant Fruitós.

En aquest cas, es plantejava una extensió de prop de 84 hectàrees i una potència de 40 MWp. Pel que fa al projecte ‘Bages II’, que preveia una extensió de 39 hectàrees i una potència de 25 MWp, la ponència l’ha tombat totalment.

L’Ajuntament de Santpedor va emetre un informe desfavorable per als dos projectes de parcs solars i va al·legar que l’emplaçament d’aquestes instal•lacions, en sòl no urbanitzable, podia comprometre els valors ambientals, paisatgístics i agrícoles del territori.

Fa poques setmanes, la Ponència d’Energies Renovables també va desestimar dos parcs eòlics a Aguilar de Segarra, Castellfollit del Boix i Rajadell, que també afectaven Santpedor a través de la línia elèctrica d’evacuació que connectaria els parcs eòlics fins a la xarxa elèctrica de transport. En aquest sentit, l’Ajuntament de Santpedor també va emetre un informe desfavorable al·legant que l’emplaçament suposaria doblar la línia elèctrica que ja creua el terme i un impacte ambiental al Pla de Bages perquè travessa terrenys de protecció agrícola, agroforestal i ecològico-paisatgística.

El passat octubre, Santpedor va acordar la suspensió de llicències en sòl no urbanitzable als efectes d’instal·lacions de parcs solars fotovoltaics o eòlics. A més, va iniciar una modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per establir una regulació i unes àrees específiques per a aquestes instal·lacions.