Finalitza la consolidació de l’antiga fàbrica Asland de Castellar de n’Hug

L'actuació ha permès aturar el procés de degradació que patien les instal·lacions

La fàbrica Asland després de la intervenció. ACN

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha enllestit les obres de consolidació de l’antiga fàbrica Asland, situada al Clot del Moro de Castellar de n’Hug (Berguedà). L’actuació, que ha tingut un cost de 700.000 euros, ha permès aturar el procés de degradació de l’estructura i fer un desenrunat generalitzat arran dels col·lapses que s’havien produït i que afectaven diverses zones. L’edifici va ser construït entre 1901 i 1904 després que Eusebi Güell i altres socis fundessin a Barcelona la Compañía General de Asfaltos y Portland, S.A. Asland, una societat dedicada a la fabricació del ciment pòrtland. Va funcionar fins el 1975, quan es va traslladar la producció del ciment al turó de Montcada.

El projecte de consolidació que ara s’hi ha dut a terme és la continuació de l’actuació d’urgència que es va realitzar l’any 2019 arran del col·lapse parcial del mur de la zona alta de la fàbrica, que es va produir el 2018.

L’obra ha consistit a aturar la degradació de les estructures existents i actuar en aquelles zones que es podrien veure afectades si es produís un col·lapse parcial d’alguna de les seves estructures. Aquest és el cas de la part alta del complex on es rebien i on es descarregava la matèria prima que arribava amb vagonetes provinents de les pedreres situades més amunt de la fàbrica.

Alhora, de forma genèrica, s’ha fet el buidatge del trasdós del mur que fa de contenció de terres de la zona alta de la fàbrica i la seva consolidació i estabilització, així com l’estabilització, apuntalament i consolidació de les estructures de sostres i paraments verticals. Pel que fa a l’estructura del mur de contenció superior, s’ha consolidat amb una estructura metàl·lica i s’ha reconstruït el tram de mur caigut aprofitant la pedra del desenrunat.

Paral·lelament s’ha desbrossat l’esplana general i les superfícies de sostres de voltes que encara es conserven per tal de retirar tota la vegetació que ha anat proliferant. També s’ha millorat la recollida i evacuació d’aigües de pluja per reduir les filtracions d’aigua a la resta d’àmbits del conjunt que queden a una cota inferior. També s’han desbrossat els terrenys del costat oest i s’ha fet un camí-escala que permetrà i facilitarà el manteniment del monument.

Entre les actuacions també hi ha la millora dels sistemes de drenatge per a permetre la recollida i evacuació d’aigües de forma controlada i minimitzar l’afectació a les zones de l’edifici que encara es conserven.

La història d’Asland

L’edifici té unes dimensions aproximades de 125×60 metres i es caracteritza per la seva disposició esglaonada adaptant-se al pendent natural del terreny. Quan la fàbrica funcionava aquest desnivell permetia aprofitar la força de la gravetat per estalviar energia en el transport del material al llarg de totes les fases de producció.

Actualment la fàbrica està parcialment rehabilitada i acull el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, una de les seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).