Els cribratges d’automostra nasal troben 7 positius a la Catalunya Central

La participació ha estat "baixa" als set punts on es promouen les proves diagnòstiques

La primera onada de cribratges poblacionals que s’han fet a la Regió Sanitària de la Catalunya Central s’ha tancat amb 7 positius de les 738 proves fetes, una xifra que representa un 0,9% de positius. En concret, els cribratges amb automostra van arrencar fa dues setmanes i s’han fet a Manresa (en dues àrees bàsiques), Solsona, Artés, Berga, Santa Margarida de Montbui i Torelló.

Salut informa que la baixa participació en alguns punts ha fet replantejar la campanya i només continuarà una setmana més a Solsona i Artés. Les proves van dirigides a persones menors de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la covid-19 en els darrers tres mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació.

En aquestes dus setmanes Artés, Berga, Solsona i Manresa han donat entre 1 i 2 positius en els cribratges fets però també han estat els municipis amb un major nombre de tests realitzats, segons informa Salut. En concret, i a l’espera dels resultats del cribratge d’aquest divendres, Solsona és qui ha registrat un major índex de participació amb 272 proves fetes a l’EAP Solsonès.

D’aquestes proves, 2 han donat positiu (un 0,7% dels participants). A Artés s’han fet 145 proves amb 2 positius (1,5%); a Berga, un total de 91 proves amb 2 positius (1,5%); a Manresa, 141 proves amb 1 positiu (0,7%); a Torelló, s’han fet 46 proves i no s’ha detectat cap positiu.

La campanya continuarà una setmana més a Solsona i a Artés. En concret Artés, només es podrà fer dimarts de 10 a 13h i a Solsona es mantenen els tres dies establerts amb els següents horaris: dilluns i divendres d’11:30 a 15h i dimecres de 16 a 19h. L’objectiu dels cribratges és detectar persones asimptomàtiques que, sense saber-ho puguin transmetre el virus i, per tant, tallar cadenes de transmissió. Els resultats es coneixen en 48 o 72 hores a través de l’aplicació La Meva Salut.