Berga surt al carrer malgrat la suspensió de la Patum

Desenes de ciutadans s’han acostat a la plaça de Sant Pere per veure i fer-se fotos amb la comparseria de la festa

Berga viu aquesta setmana una situació atípica, ja que, per segon any consecutiu, la ciutat s’ha vist obligada a suspendre la seva festa més emblemàtica: la Patum. Aquest dijous hauria de començar la festa grossa amb els primers salts a la plaça de Sant Pere i, en lloc d’això, s’ha fet una plantada de les comparses. Finalment, l’Ajuntament també va decidir suspendre la passada de la comparseria de Patum per “motius de seguretat”. Els berguedans viuen amb resignació aquesta situació provocada per la pandèmia, però no han volgut quedar-se a casa i han omplert els carrers. “Ni que no es facin actes, el sentiment de Patum hi és”, explica Max Salicrú, que ha vingut expressament des de Granollers amb un grup d’amics.

La Rosa Hernàndez ha acompanyat aquest dijous al matí els seus dos néts a veure les comparses de Patum que s’exhibeixen de manera estàtica i sense música a la plaça de Sant Pere. Tot i que creu que la suspensió de la Patum és una situació “molt trista” per a la ciutat, es mostra resignada i espera que “l’any que ve es pugui fer la festa com cal”.

Persones de fora de Berga també s’han volgut apropar a la ciutat per Corpus. És el cas d’en Max Silacrú de Granollers, que amb una colla d’amics han llogat un apartament fins diumenge. “Tot i no haver-hi Patum, venim a passar uns dies aquí per estar amb la gent i que es noti una mica l’essència de la festa”, ja que considera que “tot i que no es facin actes, el sentiment de Patum hi és”.

L’Ajuntament de Berga va decidir suspendre a darrera hora l’acte que s’havia previst per aquest dijous al migdia, consistent en una passada de les comparses de Patum. L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, explica que era la tercera reformulació que feien de l’acte per adaptar-se a la normativa, però “ens van començar a arribar ‘inputs’ que la cosa se’n podia anar de mare i, per això, es va decidir suspendre”. Tot i això, Sànchez aclareix que “en cap cas era Patum, la Patum és molt més que això”.

Tot i que la majoria de berguedans entenen els motius de la suspensió de la passada, alguns es plantegen perquè hi ha tantes restriccions pels actes de cultura popular: “d’aquí uns dies se celebrarà Sant Joan i veurem totes les platges plenes de gent, per tant fer una passada controlada i amb un cert ordre no havia de ser tant greu”, assegura Manel Fernàndez.

Per la seva banda, el cap de colla dels vestidors de plens i maces, Joan Sala, explica que inicialment s’havia plantejat una passada “molt més participativa”, ja que no s’havia limitat l’aforament a 700 persones. Tot i això, creu que era molt difícil plantejar un acte adaptat a la situació sanitària i que acontentés a tothom. “És com si anuncien un concert de Bruce Springsteen al Camp Nou, després et diuen que el faran a un estadi més petit i finalment et diuen que només hi cabran 150 persones”.