70 professionals del Consorci Hospitalari de Vic estan de baixa per ser positius de Covid-19

Asseguren que tenen moltes dificultats per atendre els pacients crítics

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) compta amb 70 professionals que es troben de baixa per haver donat positiu de covid-19. Tot i la millora dels indicadors a la capital d’Osona, la directora assistencial del CHV, Rosa Morral, adverteix que encara hi ha “molta pressió” als centres sanitaris i assegura que en aquests moments es troben amb moltes dificultats per atendre els pacients crítics (en tenen una vintena). D’altra banda, en una roda conjunta entre l’Ajuntament i el sector sanitari de la ciutat, també s’ha posat de relleu que el 70% dels brots es produeixen en l’àmbit familiar. El risc de rebrot a Vic és de 1.413 i la RT ha passat d’1,6 fa dues setmanes a 0,96.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha expressat que amb les xifres actuals “sembla que ens estem estabilitzant i que les mesures comencen a tenir els seus efectes, però això no vol dir que no s’hagi de continuar en alerta”. De la seva banda, la directora regional de Salut Pública a la Catalunya Central, Imma Cervós, ha explicat que es percep una “petita millora” a Vic i Osona, però ha deixat clar que cal continuar amb les mesures de prevenció. El percentatge de PCR positives se situa entre el 17 i el 19%, una xifra “molt elevada”, segons Cervós.

El major nombre de casos que es detecten a Vic són entre adolescents i adults de fins a 55 anys. Cervós també ha recordat que “la gran majoria de brots a Osona són en l’àmbit familiar” i, concretament, en el cas de Vic en aquest moment hi ha 71 brots detectats en aquest àmbit, mentre que al laboral se n’han detectat 24, 8 dels quals al sector de la indústria càrnica.

Per la seva banda, la directora assistencial del CHV, Rosa Morral, ha dit que a l’hospital universitari els “indicadors van baixant” però assegura que porten setmanes “de molta pressió i anem pujant en forma d’altiplà”. Segons Morral, la principal dificultat amb què es troben ara és atendre els pacients crítics, dels quals en tenen una vintena. “Quan els crítics augmenten tenim problemes de drenatge a altres hospitals, ens costa moltíssim traslladar pacients i si no ho podem fer, no tenim més unitats on atendre’ls”, admet.

Un altre inconvenient afegit són els 70 professionals sanitaris del CHV, bàsicament de l’Hospital Universitari de Vic, que estan de baixa per haver donat positiu per covid-19. Segons Morral, molts són professionals d’infermeria, “un col·lectiu que ara és cabdal, ja que una infermera pot portar només dos pacients intubats per la gran atenció que requereixen”. D’altra banda, Morall també ha apuntat que en aquests moments veuen pacients intubats més joves, d’entre 40 i 50 anys, “mentre que dies enrere la mitjana era de 60-70 anys”.