El ple aprova la renovació de la flota de busos municipals amb un rènting

Cs i la CUP s'han oposat per motius ecològics i altres relacionats amb el model escollit del rènting

El suport del PSC i el PP han permès l’aprovació de la renovació de la flota d’autobusos de Reus Transport durant la darrera sessió plenària d’aquest dilluns, 9 de juliol. D’aquesta manera, s’incorporaran 13 nous vehicles en total, dels quals 10 es renovaran el febrer del pròxim 2019, i 3 més el juny de 2020. El concurs per a la licitació es va adjudicar definitivament la passada setmana i els nous vehicles s’adquiriran a través de la modalitat del rènting (lloguer a llarg termini), que suposarà una despesa de 4.475 euros mensuals per bus durant els propers 10 anys. Només els grups municipals de Ciutadans i la CUP han votat en contra d’aquesta proposta, al·ludint a aspectes ecològics i al model del rènting.

“Tenim ja un volum gran d’incidències a la setmana”, ha explicat el president de Reus Transport, Marc Arza. A causa de l’antiguitat de l’actual flota, Arza ha exposat la necessitat d’adquirir 13 nous vehicles per renovar l’actual flota d’autobusos de l’empresa municipal que es realitzarà a través de la modalitat de rènting -lloguer a llarg termini-. Tot i que el PSC ha donat el seu suport, el portaveu del grup, Andreu Martín, ha volgut mostrar la preocupació de la seva formació per “la capacitat de crèdit d’aquesta administració” tenint en compte que s’ha optat per la modalitat del rènting. “No hem demanat tants préstecs en aquest període que justifiquin aquesta manca de suport de les entitats bancàries”, ha puntualitzat Martín que ha afegit que “voldríem saber si tenim algun problema amb el nostre deute a curt i a llarg termini”.

Precisament, aquest ha estat un dels obstacles a l’hora de votar a favor d’aquesta proposta per part de Ciutadans. El portaveu de la formació taronja, Juan Carlos Sánchez, ha explicat que aquesta renovació es podria haver fet de forma escalonada, ja que d’aquesta manera no hi hauria la necessitat d’optar pel rènting. Sánchez també ha puntualitzat que “potser en tres anys hi haurà autobusos, la combustió dels quals emeti menys gasos contaminants” i ha sentenciat que des de la formació taronja no estan d’acord en “licitar la flota completa”.

Els cupaires, per la seva part, han retret als socialistes que “no hagin posat sobre la taula el tema ecològic” i només s’hagin preocupat pels diners. Tot i això, el regidor cupaire Oriol Ciurana ha explicat que la seva formació es posiciona en contra d’aquesta renovació per motius ecològics, però també perquè “una compra permetria apretar molt més els preus dels autocars que no un rènting que sempre té un benefici més elevat per l’empresa”. El president de Reus Transport ha reblat el discurs de Ciurana tot assegurant que “pel servei que necessitem ara no hi ha cap solució elèctrica ni híbrida ni de gas” i ha assegurat que “els vehicles que comprem ara són infinitament millors que els actuals” en l’emissió de gasos contaminants. En aquest sentit, Ciurana ha respost que “estaria molt bé saber els avantatges d’una opció i una altra” fent referència a “una informació a mitges”. “Per ser responsable i saber la informació cal venir al Consell de Reus Transport”, ha reblat Arza, ja que segons ha sostingut el president de l’empresa municipal els cupaires no van assistir a l’última reunió.

La remodelació de l’estació de busos està en marxa

D’altra banda, però continuant en la línia de la mobilitat i les infraestructures, el grup municipal del PSC ha presentat una proposta per “instar a la Generalitat la remodelació de l’estació de busos”, dos anys després que s’aprovés aquesta rehabilitació, el passat 2016, i sense que s’hagi iniciat encara. Per la seva banda, el portaveu del PP, Sebastià Domènech ha demanat un informe per saber “si és la Generalitat que ho té aturat” o si l’Ajuntament ha fet la seva feina, tenint en compte que ja fa dos anys que es va aprovar i encara no s’ha dut a terme. El cupaire Oriol Ciurana, a més, ha apuntat que caldria incloure un punt en aquesta moció per instar que s’iniciï tot el projecte de connectivitat de l’estació de busos amb la universitat. Finalment, el regidor d’Urbanisme, Marc Arza ha assegurat que “el govern ha fet els deures” i que el projecte està a punt de ser licitat, segurament abans de setembre. Segons Arza, es tracta d’un projecte d’una mica més de 100.000 euros per solucionar els problemes “més evidents” de l’equipament, com les filtracions i abans de finalitzar l’any es podrà veure començada “la intervenció de rehabilitació de l’estació”.