Reus reforça la difusió dels serveis especialitzats d’atenció a la violència envers les dones

L’acte central serà el dilluns 25 de novembre a l’auditori del Palau Bofarull i consistirà en una jornada destinada a les persones que treballen en l’àmbit de la violència envers les dones

La regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella. Foto: Cedida

La regidoria de Benestar Social ha reforçat la difusió dels serveis d’atenció a les dones víctimes de violència, en el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones que se celebra a tot el món el 25 de novembre.

La commemoració del dia internacional coincideix amb la reunió que recentment ha suposat la reactivació de la Xarxa d’Atenció a la Violència de Gènere. La Xarxa compta amb la participació de 40 professionals del territori de serveis i entitats públiques que aborden situacions de violència de gènere. L’objectiu és revisar i actualitzar el protocol-marc de situacions de maltractament que es va signar l’any 2005 i que es va revisar l’any 2009.

La regidoria ha editat un tríptic informatiu sobre els serveis d’atenció a les víctimes de violència en cinc idiomes: català, castellà, romanès, àrab i xinès.

 • Oficina d’Atenció a la Víctima (OAV). Atén totes les persones (menors, gent gran, dones, persones amb discapacitat o amb malaltia mental…) víctimes de qualsevol classe de violència. Serveis que ofereix:­ Acollida i acompanyament a la víctima;­ Informació i orientació;­ Atenció social;­ Derivació a serveis especialitzats de violència;­ Elaboració de denúncia, si cal; i  Assessorament legal.
 • Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Atén, informa, orienta, assessora i, si cal, deriva a serveis especialitzats a les dones, en especial a les que es troben o s’han trobat en una situació de violència de gènere. Serveis que ofereix:­ Informació i orientació, Atenció social individual;­ Suport psicològic; Assessorament legal; Grups de suport i tallers amb la finalitat de millorar l’autoestima, les relacions afectives i altres aspectes; ­ Xerrades sobre els drets de les dones i la violència masclista, i altres temes.

Pel que fa a les xifres, des de l’1 de gener fins al 30 d’octubre de 2019 des del SIAD i OAV s’han atès 196 dones víctimes de violència.

Com cada any, també s’ha editat un cartell i un díptic amb les activitats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Enguany, l’acte central es farà el dilluns 25 de novembre al Palau Bofarull (carrer de Llovera, 15) i consistirà en una jornada amb el títol “La violència sexual vers les dones, ara més visible” i l’acte institucional amb una lectura de poesia en memòria de l’alumna Kellyn Mariela, que va morir el 30 de gener d’enguany assassinada per la seva parella.

Programació amb motiu del dia Internacional
L’acte central serà el dilluns 25 de novembre a l’auditori del Palau Bofarull. Consistirà en una jornada, oberta a tothom i especialment destinada a les persones que treballen en l’àmbit de la violència envers les dones. La cloenda de la jornada serà l’acte institucional.

Jornada “La violència sexual vers les dones, ara més visible”
El programa és el següent:

 • 9-9.30h. Inauguració institucional i presentació de la jornada, a càrrec de la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella.
 • 9.30-10h. Ponència “Violències d’abans i d’ara: l’evolució de les violències sexuals vers les dones”, a càrrec de la directora del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) de Tarragona, Laura Guxens.
 • 10-10.30h. Ponència “Reconstruint-nos: l’experiència de la intervenció grupal amb dones supervivents d’abusos sexuals en la infància”, a càrrec de la psicòloga, Sheila Cuervo.
 • 10.30-11h. Representació de l’obra “Sense Límits”, a càrrec de la companyia teatral Impactat.
 • 11.30-12h. Presentació del Protocol de Seguretat contra les Violències Sexuals en entorns d’oci, a càrrec d’un representant de la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
 • 12-12.30h. Presentació dels projectes sobre violència sexual adreçats al jovent de la ciutat, a càrrec de professionals de Joventut i del Casal de les Dones de Reus.
 • 12.30-13h. Presentació del Circuit d’Acció davant de víctimes de tràfic d’éssers humans de Tarragona, a càrrec de la cap de la Unitat de Violència envers la dona de la Subdelegació del Govern de Tarragona, Maria Josefa Clavero.

Acte institucional
Coincidint amb la cloenda de la jornada, a les 13.30h tindrà lloc l’acte institucional, amb la programació següent:

 • Lectura de poesia en memòria  de l’alumna Kellyn Mariela, a càrrec de la directora de l’IES Salvador Vilaseca, Montserrat Plans.
 • Lectura del manifest i actuació musical, a càrrec de Gerard Marsal.
 • Parlaments institucionals.

Altres activitats
Curs de defensa personal per a dones

«T’agradaria sentir-te segura de tu mateixa per poder fer front a qualsevol situació que es presenti?» Apunta’t i aprendràs tècniques d’autodefensa, evasió i avís. Gratuït per a noies de 14 a 30 anys. Inscripcions mitjançant un correu a [email protected] o WhatsApp al 620 023 736. Dies: 7,14, 21 i 28 de novembre. Hora: 18.30-20 h. Lloc: La Palma (carrer Ample, 75 Reus). Organitza: Casal de les Dones i Joventut.

Presentació de la instal·lació artística “Orgulloses”, a càrrec de Coïa Robert.
Dilluns 25 de novembre, 19h. Als rentadors del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9, Reus). Organitza: Casal de les Dones

Visualització de la sèrie de Neflix «Creedme» i col·loqui
Reflexió sobre la importància del “Jo si et crec” en dones que han patit violència masclista, a càrrec de la psicòloga del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Mireia Ferré. Dimarts 26 de novembre, 17.30. Sala d’Actes del Casal de les Dones (plaça de la Patacada, 9, Reus). Organitza: Regidoria de Benestar Social