Reus inicia el procés per convertir-se en ciutat amiga de la infància

L'objectiu és reforçar les polítiques adreçades de manera específica a la població entre 0 i 18 anys

Imatge de la trobada de l'alcalde i diverses regidores amb la presidenta d'Unicef Catalunya a l'Ajuntament de Reus. Foto Cedida

Aquest dilluns 22 d’octubre a les 13:00 h al Palau Municipal, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la presidenta d’UNICEF Catalunya, Anna Folch, han signat el document d’adhesió de Reus com a municipi aliat del «Programa ciutats amigues de la infància», un pas previ al reconeixement com a ciutat Amiga de la Infància. L’objectiu és reforçar les polítiques adreçades de manera específica a la població entre 0 i 18 anys que es fan a la ciutat.

La idea de sol·licitar aquest reconeixement internacional parteix de la Regidoria de Benestar Social, que té com a competències l’estudi, definició i proposta d’estratègies, plans, projectes i directrius en matèria d’atenció a la infància i adolescència. Tot i que, des del primer moment, aquesta col·laboració amb UNICEF s’ha treballat de manera transversal, sobretot des del Pla d’Infància i Adolescència per la Igualtat d’Oportunitats (PIAIO) de l’Ajuntament de Reus i de la Taula Local de la Infància de Reus, en què participen les regidories d’Ensenyament i Política Lingüística, Participació, ciutadania i transparència – a través del Casal de Joves- i Seguretat ciutadana, entre altres serveis administratius.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, es mostra convençuda que s’assolirà aquest reconeixement que «implicarà una millora en l’atenció i protecció dels infants i adolescents de la ciutat. De manera especial, quan es troben en situació de vulnerabilitat i risc social».

Ara, per tal que Reus obtingui el Segell de Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància, d’acord amb els requisits i procediments establerts per UNICEF, cal desenvolupar a Reus l’enfocament de treball “ALIA”, que consisteix a dur a terme projectes i accions que contribueixin a fomentar la participació de la ciutadania, inclosos els infants, en les polítiques locals d’infància i adolescència, construint així aliances i xarxes de col·laboració amb diferents sectors de la societat a favor de la infància, de conformitat amb els principis i normes de la Convenció dels Drets de l’Infant.

L’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030
Una tasca que es farà en el marc de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030, adoptada en 2015 per l’Assemblea General de l’ONU, que estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que la comunitat internacional ha d’assolir i fer arribar a totes les persones, fent-ho d’una manera sostenible i amb equitat.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) promouen els drets de la infància i suposen una oportunitat per a protegir tots els nens i nenes sota la consigna de no deixar ningú enrere.

Per això, garantir el benestar de la infància és una condició essencial per complir l’Agenda 2030. I fer realitat els ODS és una aposta per un model social i polític que posa al centre als més petits, especialment als més vulnerables.

Ciutats amigues de la Infància
Ciutats Amigues de la Infància és una iniciativa internacional, liderada per UNICEF des de l’any 2001, que aspira a millorar el benestar de la infància impulsant polítiques municipals que garanteixin el desenvolupament integral dels infants i adolescents, amb un enfocament de drets.

UNICEF
El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (United Nations International Children’s Emergency Fund), conegut com a UNICEF, és un programa de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb base a Nova York que proveeix ajuda humanitària i de desenvolupament als infants de tot el món.

UNICEF treballa en més de 190 països i territoris a través de diferents programes i Comitès Nacionals. La base sobre la qual guia el seu treball és la Convenció sobre els Drets de l’Infant i la seva tasca està centrada en cinc esferes prioritàries de treball: supervivència i desenvolupament infantil, educació i igualtat de gènere, la infància i el VIH/Sida, protecció infantil i promoció de polítiques i aliances.

La manera de dur a terme aquest treball és a través d’una combinació de programes de cooperació amb els governs nacionals i una planificació en funció dels resultats aconseguits. Amb aquest propòsit realitza una tasca de recopilació, anàlisi i actualització de dades sobre la situació dels infants.

Altres tasques principals d’UNICEF són actuar en situacions d’emergència amb l’objectiu de salvar vides, alleujar el sofriment i protegir els drets dels nens i nenes. Per la qual cosa, realitza campanyes d’adquisició de subministraments que seran destinats tant als programes de desenvolupament com a les actuacions en situacions d’emergència.

UNICEF es finança íntegrament per les contribucions voluntàries d’individus, empreses, fundacions i governs. Se li va atorgar el Premi Nobel de la Pau en 1965.