Los Galindos presenten al Trapezi el seu darrer espectacle, Udul

La Fira del Circ de Catalunya arrenca el gruix de la seva programació, que s’allargarà durant tot el cap de setmana

Los Galindos han donat aquest divendres el tret de sortida al gruix de la programació del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, que se celebra fins aquest diumenge a Reus. La companyia catalana ha plantat la seva iurta al parc Sant Jordi de la ciutat per fer la preestrena d’Udul, el seu darrer espectacle. A l’interior d’un espai recollit, el muntatge aborda les relacions humanes i esdevé “un moment de llibertat” on els protagonistes juguen “amb l’estranyesa, el detall, l’absurd, allò misteriós i inusual”, segons ha assenyalat el cofundador de Los Galindos Marcel Escolano. Després d’aixecar la vela amb el cabaret inaugural, el Trapezi acull setze representacions durant aquest divendres, el 80% de les quals són a l’aire lliure.

Udul, que Los Galindos defineixen com un “crit llarg de veritats incontrolables”, es desenvolupa a l’interior de la iurta circular de la companyia, amb capacitat per 90 espectadors. En aquesta ocasió, els cofundadors de la companyia, Marcel Escolano i Bet Garrell, s’acompanyen del talent de l’actriu Anna Pascual, que durant la preestrena d’aquet divendres ha encisat el públic amb el seu exercici de perxa xinesa basculant.

Puntualment, aquest trio d’artistes compta amb la participació de Benet Jofre, tècnic del muntatge i protagonista, alhora, d’un acurat número de bicicleta artística. El porté acrobàtic també és un dels punts forts de l’espectacle. “El repte era encaixar aquestes sinergies tan diferents, ja que ens apleguem dues generacions d’artistes amb trajectòries diferents”, ha apuntat Escolano.

Amb el reconeixement del públic a la butxaca -els espectadors del Trapezi els han brindat una llarga ovació-, Los Galindos insisteixen que, per a ells, un espectacle s’està estrenant durant el primer any i es manté viu durant tota la seva existència. “Veuran uns artistes que lluiten per existir, malgrat tot, fins a la hilaritat, si cal. És un espectacle generós i honest; és el què tenim a dir, el què fem i el què som”, ha conclòs Escolano. Udul s’estrenarà el 26 de maig a Cardedeu (Vallès Oriental).

El Trapezi de Reus, a punt per a un cap de setmana ple de circ

La 21a edició del Trapezi va arrencar aquest divendres el gruix de la programació que omplirà, durant tot el cap de setmana, les places, carrers i teatres de Reus de circ. Les 39 companyies participants ja han arribat a la capital del Baix Camp i es preparen per oferir les més de 100 representacions que es podran veure durant la Fira. Aquest divendres van arrencar les activitats adreçades a professionals de sector, programadors, distribuïdors i companyies.

Al matí es va realitzar una visita al Convent de les Arts d’Alcover, espai recentment transformat en espai d’exhibició i creació. Allà va tenir lloc una breu presentació de La Central del Circ, potenciant així la connexió entre centres i impulsant sinergies a nivell territorial entre equipaments d’arts escèniques.

A més, els professionals van poder gaudir de la mostra de dos processos de creació, el del solo ‘Phantôme’, de l’artista reusenc format a Le Lido-Toulose Pablo Molina, i ‘Set up’, de la companyia Los Barlou, nou espectacle que s’estrenarà el mes de juny de 2017. Los Barlou és una nova formació integrada per tres habituals de l’escena catalana: Dani Cercos ‘Patillas’, Jordi Juanet ‘Boni’ i Minervo Montell ‘Miner’.

Els espectacles de Trapezi van començar a les sis de la tarda, amb un 80% d’espectacles al carrer durant la jornada -amb un total de 16 muntatges-. Alguns muntatges destacats són tres d’internacionals: els dels francesos Le (doux) de Supplice de la Planche; ‘Léger Démêlé’, de Collectif à Sens Unique -un muntatge de gran format que és també l’escollit per cloure diumenge la Fira- i ‘Heinz Baut’ del suïs Georg Traber, una proposta de circ experimental on es formen altes construccions a partir de pals de fusta.

Aquest divendres també es van poder veure tres espectacles de circ de sala: ‘Le fin demain’ de Zirkus Morsa al Teatre Bravium; ‘Paradís Pintat’ de la Cia. Pepa Plana i ‘Invisibles’, del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de 9Barris. A més, també s’han programat ‘Náufragos’, dels catalans La Industrial Teatrera; ‘Wake App’ dels andalusos Zen del Sur; ‘Todo Encaja’ dels murcians Up Arte i ‘Sinergia 3.0’ dels madrilenys Nueveuno.

Al llarg de quatre dies, un total de 39 companyies mostraran els seus espectacles a la capital del Baix Camp, que es convertirà en l’aparador del millor circ nacional i internacional a Catalunya amb més de 100 representacions. Aquest dissabte es podran veure 33 espectacles entre les 10 del matí, hora en què s’obrirà l’espai per als més petits, el Trape-Xics, i passada la mitjanit, quan se celebrarà la darrera nit del Cabaret a la Plaça del Mercadal.