L’equip tècnic de Mas Carandell realitza estades internacionals

Del 25 al 29 de juny la tècnica responsable de formació i qualificació de Mas Carandell, juntament amb un grup d’uns 40 professionals de l’àmbit educatiu de l’Estat espanyol, va realitzar una estada a Berlin a través d’un projecte europeu de mobilitat docent, en el marc d’un Erasmus+.

El projecte, Attracting Teacher’s Learning in European Systems (Atelieurs) és gestionat per la Xarxa FP de Barcelona dins l’activitat de Mobilitat grup (Jobshadowing), i té per objectiu conèixer el sistema educatiu alemany, i en concret la Formació professional dual, raó per la qual s’inclou la visió de les diferents perspectives i rols implicats: l’equip pedagògic, l’alumnat, l’empresa i la cambra de comerç, i el sindicat que vetlla per la tipologia de contractes.

En aquesta línia, durant l’estada es van visitar en concret dos centres d’FP dual, una escola d’hosteleria i turisme per una part, i per l’altra el segon centre educatiu més gran de la capital alemanya en el que es pot estudiar FP dual de vendes, comerç i màrqueting. L’equip de professionals a l’estranger també va conèixer de primera mà un centre d’FP no dual que imparteix les especialitats de radiologia, anàlisi química i bioquímica i biologia alimentària, entre d’altres.

Com a exemple d’empresa gestora d’FP dual es va visitar BMW, que col·labora en l’aprenentatge d’un grup de 30 alumnes al llarg de tres anys en les especialitats de mecànica industrial i automatismes. Cal ressaltar que les empreses són tutores de dos terços de l’acció formativa, mentre que el centre educatiu ho és del terç restant. L’estada a Alemanya es va completar amb la visita a la Cambra de comerç de Berlín, entitat que s’encarrega de supervisar l’acompliment de requisits i obligacions legals de la formació dual.

El regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, explica que aquestes visites a països europeus són una gran oportunitat pels professionals de Mas Carandell, perquè permet nodrir-se de bones pràctiques educatives i extrapolar, si s’escau, l’experiència europea a la nostra realitat.

Aquesta no és la única estada internacional que l’equip tècnic de Mas Carandell fa a Europa en el marc d’un Erasmus. Així el passat mes de maig, un tècnic del programa SEFED va desplaçar-se a Bèlgica, a ciutats com Lieja i Lovaina per conèixer el sistema educatiu de formació professional belga. I el proper setembre, una tècnica dels Programes de formació i inserció – PTT, viatjarà a Lisboa, Portugal, per conèixer l’experiència lusitana, en aquesta ocasió sobre el treball pedagògic desenvolupat al voltant el fracàs escolar.