Inaugurada la Fira de Sant Jaume, que es podrà gaudir fins diumenge

La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume ha anat a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer

Aquest divendres 21 de juliol s’ha inaugurat al Parc de la Festa una una nova edició de la Fira de Sant Jaume, que organitza Reus Promoció amb la col·laboració de l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i que es podrà visitar dissabte i diumenge. La Fira de Sant Jaume s’organitza amb l’objectiu de mantenir viva una de les tradicions més antigues de Reus i un dels certamen firals més antics de Catalunya, que té els seus orígens en l’any 1343 . La inauguració oficial de la Fira de Sant Jaume s’ha fet a les 21 h i ha anat a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

En els darrers anys el certamen ha anat evolucionant i actualment, la Fira ha consolidat un model lúdic i festiu, que manté el seu caràcter de “Fira de nit a Reus”. En horari de tarda-vespre, de 19 a 24 h, l’edició d’aquest any presenta un programa orientat especialment als aficionats als cavalls i al públic familiar. Per facilitar l’accés al públic, cal recordar que l’entrada a la fira és gratuïta i que disposa d’una extensa zona de pàrquing.
Un any més, els grans protagonistes de la Fira de Sant Jaume són sense dubte els cavalls, ja que en el marc de la fira s’organitza la 22a Fira del Cavall. Altres activitats destacades són els Sopars tradicionals a la fresca, elaborats amb productes de proximitat, i la tradicional Cursa de portadors de sacs d’avellanes. Les activitats de la zona infantil, amb les atraccions de fira i les passajades en poni, complementa el ventall d’activitats de la Fira de Sant Jaume.

El diumenge a la tarda, la Fira de Sant Jaume de Reus serà protagonista del programa «KM 0» de la xarxa de televisions locals de Catalunya, un programa d’entreteniment que durant l’estiu es realitza cada dia des d’un municipi diferent.

22a Fira del cavall

És l’apartat més destacat de la Fira de Sant Jaume. Organitzat per l’Associació dels Amics del Cavall de les comarques de Tarragona, comptarà amb la presència de diferents centres d’equitació de la demarcació. Cal destacar que, en aquests moments, la Fira de Sant Jaume és l’única fira de cavalls que es realtiza a Catalunya.

Com a novetat d’aquest any, els dies 19 i 20 de juliol, ha tingut lloc el Campionat de Catalunya de Morfologia de Pura Raça Espanyola, un certamen que s’havia realitzat en el marc de la Fira de Sant Jaume en passades edicions de la fira i que va tenir lloc per darrera vegada a l’edició de 2014.

Organitzat per l’Associació dels Amics dels Cavalls de les comarques de Tarragona i l’ANCCE, el campionat de Catalunya s’ha recuperat i s’ha tornat a realitzar a Reus i ho ha fet amb una excel·lent participació, ja que ha arribat al centenar de cavalls inscrits. Aquest tipus de campionats valoren la morfologia dels animals de pura raça espanyola, la seva «bellesa», i la perfecció dels seus moviments. En total, s’han lliurat 90 trofeus en 15 categories, dividits entre mascles i femelles. La majoria dels cavalls participants provenien de Catalunya, però també hi havia exemplars de les Illes Balears, Alacant, Madrid, Cadis, França i Suïssa.

Molt destacable són també altres proves que es realitzaran durant el cap de setmana com el Concurs de Salt d’Obstacles el dissabte, proves que per la seva espectacularitat compten amb gran èxit de públic. El diumenge a la tarda tindra lloc el Concurs de Pole Bending i Barrel Racing. El dissabte al matí, a partir de les 9 h, el recinte firal acollirà el Concurs d’Alta Escola, i el diumenge, a partir de 2/4 de 9 h, el concurs de Doma clàssica. La Fira també comptarà amb la articipació de diferents centres hípics de la demarcació que realitzaran exhibició de diferents disciplines eqüestres el divendres i el diumenge a la tarda. Afegir també que cada nit es podrà veure l’espectacle eqüestre, que aquest any anirà a càrrec dels genet s Santi Serra i Florin Harabor. Es podrà veure divendres i dissabte a les 23 h i diumenge a les 22’30 h, i serà una actuació en que els genets realitzaran doma en llibertat i diverses especialitats acrobàtiques.