57 projectes passen a la fase de votació dels Pressupostos participatius 2019 de Reus

Avatar photo

N’hi ha 27 en la categoria de grans projectes i 30 catalogats com a petits projectes

Un total de 57 projectes sorgits de propostes ciutadanes han passat a la fase de votació dels Pressupostos participatius després de la validació realitzada ahir per la comissió de seguiment, que integra representants de la ciutadania, entitats, tècnics i polítics municipals. Les votacions previstes al mes de gener de 2019 serviran per escollir els projectes definitius que es portaran a terme amb els 750.000 euros disponibles en inversions dins aquest procés. Dels projectes que passen a votació n’hi ha 27 en la categoria de grans projectes i 30 catalogats com a petits projectes.

La comissió de seguiment ha determinat que ateses les característiques dels 57 projectes seleccionats durant la fase de valoració tècnica, no es fa necessari activar la fase de participació que preveuen les bases en el cas que hi hagi més de 50 projectes escollits. D’aquesta manera, els 57 passaran directament a fase de votació ciutadana.

Valoració tècnica dels projectes
La fase de valoració tècnica dels projectes s’ha realitzat del 24 d’octubre al 16 de novembre i, un cop finalitzada, aquest dilluns s’ha reunit la comissió de seguiment per validar el procés de selecció. S’han acceptat tècnicament 51 projectes (21 que pertanyen a la categoria de Grans Projectes, i per tant valorats econòmicament en més de 50.001 euros, i 30 a la categoria de Petits Projectes, per tant valorats econòmicament en menys de 50.000 euros).

D’altra banda, s’han acceptat un total de 6 projectes col·lectius de ciutat, fruit dels dos tallers participatius dels dies 10 i 20 d’octubre, els quals passen directament a la fase de votació i que són els següents:

Taller 10 d’octubre:

  • Taller Reus ciutat inclusiva (voreres, rampes…)
  • Gronxadors per a nadons als parcs de la ciutat
  • Passos de vianants pintats de vermell i blanc

Taller 20 d’octubre:

  • Millora xarxa de carrils bici.
  • Facilitar a la vida a les persones invidents
  • Posar rajoles guia a les voreres i passos de vianants.

En total, doncs, 57 projectes passen a la fase de votació, dels quals 27 projectes estan catalogats com a grans projectes (s’inclouen els 6 sorgits dels tallers participatius), i 30 catalogats com a petits projectes.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha expressat la satisfacció pel resultat d’aquesta fase del procés, especialment per dos grans motius: “per un costat, hi ha hagut una millora quantitativa molt significativa pel que fa al nombre de propostes presentades i, per l’altre, s’ha millorat qualitativament en relació a l’edició 2018 perquè hi ha hagut més propostes de ciutat, és a dir, pensades per beneficiar el conjunt de la ciutat, i també hi ha hagut més propostes que arribaven amb un debat col·lectiu previ; tot plegat, ha aportat més qualitat al conjunt del procés.”

D’altra banda, Flores ha explicat que gairebé la meitat de les 194 propostes presentades provenen de la nova modalitat de presentació (presencial), cosa que també ha representat un encert en la introducció d’aquesta millora respecte a l’edició 2018.

Àmbits dels projectes
Els àmbits d’actuació on s’han inclòs els projectes presentats són els següents:

  • Urbanisme i parcs i jardins: S’han presentat un total de de 64 projectes relacionats amb l’Àrea d’Urbanisme. Acceptats: 26 projectes. No acceptats: 38 projectes.
  • Mobilitat: S’han presentat un total 30 projectes relacionats amb l’Àrea de Mobilitat. Acceptats: 7 projectes. No acceptats: 23 projectes.
  • Medi Ambient: S’han presentat un total de 21 projectes relacionats amb  l’Àrea de Medi Ambient. Acceptats: 10 projectes. No acceptats: 11 projectes.
  • Esports: s’han presentat un total de 18 projectes relacionats amb  l’Àrea d’Esports. Acceptats: 7 projectes. No acceptats: 11 projectes.
  • Via Pública: s’han presentat 10 projectes relacionats amb l’Àrea de Via Pública. Acceptats: 8 projectes. No acceptats: 2 projectes.
  • Cultura: s’han presentat un total de 7 projectes relacionats amb l’Àrea de Cultura. Acceptats: 3 projectes. Rebutjats: 4 projectes.
  • Ensenyament: s’han presentat un total de 6 projectes relacionats amb l’Àrea d’Ensenyament. Acceptats: 1 projecte. No acceptats: 5 projectes.
  • Altres: s’han presentat  un total de 32 propostes classificades com a altres per tenir incidència en altres àrees com per exemple: participació, salut, cultura, benestar, civisme…
La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència ha remarcat que, en conjunt, del total de propostes presentades es pot deduir que, de més a menys, la ciutadania demana una ciutat més inclusiva, més saludable, més relacionada i participada, més cívica, més animalista, més sostenible, més educadora i més cultural.
Pel que fa als motius de no acceptació de les propostes, tenen a veure amb tres grans raons: o bé no eren inversions (condició indispensable per entrar als Pressupostos participatius), o bé no afectaven competències municipals o bé l’Ajuntament ja té prevista aquella intervenció que es proposa.

Primera fase
La primera fase del procés de Pressupostos participatius 2019, que impulsa la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, es va portar a terme del 26 de setembre al 23 d’octubre. Durant aquesta fase s’han presentat un total de 188 projectes dels quals 2 han estat retirats per voluntat dels propis proposants.

La presentació de propostes ha estat online a través de la plataforma participa.reus.cat i com a novetat hi ha hagut la possibilitat de fer la presentació presencial en suport paper a 16 punts amb urnes itinerants per diferents espais de la ciutat, en dies i hores determinats i en tots els centres cívics de la ciutat en horari de 8 del matí a 10 del vespre.

El 50% dels projectes han estat presentats en suport paper, cosa que constata i dona resposta al procés d’avaluació del primer procés, en què es va trobar a faltar la presentació de projectes de manera presencial.

Destaca l’increment en el nombre de projectes en relació al primer procés, passant de 93 projectes presentats en el procés corresponent a 2018 fins als 188 més els 6 sorgits del procés participatiu en els tallers de la ciutadania corresponents a 2019.

En aquesta edició també s’ha fet una aposta per la proximitat, amb els punts de participació descentralitzats en diferents barris de la ciutat sense equipaments municipals propers. En total hi ha hagut 16 punts amb urnes itinerants.

En aquest procés han estat sis els projectes presentats i validats en el marc dels dos tallers participatius de ciutat i fruit d’un debat col·lectiu, que es van realitzar el 10 d’octubre a l’antic hospital i el dia 20 d’octubre al Centre Cívic del Carme.

És remarcable la diversificació de presentació de projectes en molts àmbits diferents, més generalistes i  amb una interpretació més participativa i col·lectiva en comparació amb la primera edició d’aquest procés participatiu.

La fase de votació ciutadana començarà el dia 2 de gener de 2019.

Segona edició dels Pressupostos participatius
Els pressupostos participatius es posen en funcionament per segona vegada a l’Ajuntament de Reus. Es tracta d’una eina de democràcia directa on la ciutadania incideix directament per decidir què es fa amb 750.000 euros en inversions.

Els pressupostos de 2018 estan totes en aquests moments en fase de licitació i execució, alguns dels quals ja han estat realitzats, com per exemple l’espai infantil al Centre Cívic Ponent (un espai amb una molt bona acceptació i que ja té més de 150 registres i té una mitjana de 60 usos setmanals) i els desfibril·ladors als centres cívics. Altres projectes s’estan iniciant, com la remodelació de la Plaça Bisbe Grau.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Prop de 40 comerços d’Amposta s’apunten al Black Friday

Notícia següent

Demanen tres anys i nou mesos de presó per cremar un contenidor i empènyer un mosso a Reus

Notícies relacionades