Programa d’activitats per a la gent gran de Reus per a un envelliment saludable

Avatar photo

El programa d’activitats que es presenta des de la regidoria de Salut i Ciutadania per a aquest estiu aborda els principals objectius del programa d’envelliment actiu inclòs, també en el PAM

La regidoria de Salut i Ciutadania presenta el programa d’activitats d’estiu a l’aire lliure dirigides al col·lectiu de gent gran per aquest juliol, amb l’objectiu de continuar treballant en el foment de polítiques per promoure un envelliment saludable.

L’estat d’alarma i els efectes de la COVID, han posat de manifest la necessitat de millorar l’atenció i reforçar els serveis a la gent gran. Segons el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, “durant aquesta etapa hem pogut comprovar com n’és de necessari reforçar les xarxes comunitàries i millorar les xarxes relacionals de les persones grans per fer front a la malaltia i la soledat no volguda en millors condicions”.

El context
L’esperança de vida en néixer a Catalunya és de les més altes del món (a Reus, 82,4 anys les dones i 75,1 anys els homes). I el nombre de persones més grans de 65 anys ha passat de 13.887 l’any 2000 a 18.625 l’any 2019 ( passant del 15 al 18% de la població).

La manera com envelleix la població depèn de molts factors: alguns no es poden  canviar, com ara la genètica, l’edat o el sexe, però bona part de la manera com la ciutadania es fa gran depèn de les decisions que es prenen cada dia. Per exemple, si es decideix ser físicament actius regularment, disminuir les activitats sedentàries en el dia a dia, no fumar i seguir una alimentació adequada es gaudirà d’una millor salut i qualitat de vida a mesura que es van complint anys.

Una de les competències del municipi és la Promoció de la Salut i especialment les actuacions que promouen. La regidoria de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, des de l’àrea de gent gran, disposa de tot un seguit d’eines per avançar en aquesta situació, entre elles els Casals de la Gent Gran com a espais de trobada i construcció de relacions.

La ciutat emmarca les seves actuacions del Pla de Salut en l’impuls de Reus com aCiutat amiga de la gent gran un projecte promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per impulsar polítiques d’envelliment actiu que tracten de l’envelliment en les diferents generacions, entre elles les de les actuals persones grans.

El projecte s’estructura en diferents dimensions:

• Participació social i cívica

• Mobilitat i transport

• Accessibilitat i ús dels espais públics i privats

• Habitatge

• Serveis socials i de salut

Les activitats
El programa d’activitats que es presenta des de la regidoria de Salut i Ciutadania per a aquest estiu aborda els principals objectius del programa d’envelliment actiu inclòs, també en el PAM .

1. El taller dels horts socials “Gaudim del nostre entorn”. Aquesta acció a càrrec de l’associació Natural-ment (espais conscients), posa en valor la connexió amb la natura i la creació dels hàbits saludables que pot despertar fer un hort. També l’oportunitat de recuperar i transmetre els coneixements agroecològics de la gent gran.

Es farà un primer taller el dia 1 de juliol i es repetirà el dia 15 de juliol. La durada serà de les 18:00 h a les 20:30h a l’espai exterior del casal de Migjorn. L’aforament màxim serà de 12 persones. Segons ha explicat Òscar Subirats, “la idea d’aquest taller és que durant l’any hi hagi continuïtat integrant un treball més intergeneracional”.

2. “Caminades per les Rutes Saludables de Reus”. Aquesta activitat es realitzarà cada dimarts de 19:00 h a 20:30 h i es farà una ruta circular marcada com a ruta saludable, amb l’objectiu de relacionar-se entre si i d’activar-los físicament mentre gaudeixen i coneixen els entorns de Reus. Les caminades estaran acompanyades per un professional esportiu proposat pel Consell Esportiu del Baix Camp i la participació serà de 12 persones com a màxim.

Les rutes proposades són: R01 Passeig de Roda; R03 Parc dels capellans; R06 Parc de sant Jordi i R07 Mas Iglesias

3. “Cinema Solidari a la Fresca”, el dimarts 14 de juliol a les 22:00 h al jardí de la Casa Rull, i amb la col·laboració de la regidoria de Participació, es projectarà el film “Con los brazos abiertos” (França, 2017).

És una activitat oberta a tots els públics, amb un aforament màxim de 80 persones, tot i que restarem atents a les recomanacions sanitàries en aquell moment. L’objectiu és donar espai i promoure l’oci cultural per un envelliment actiu a través d’una proposta cultural amb valors solidaris a l’aire lliure.

4. Meditacions “Calma la ment” i «Fem memòria a viva veu». L’objectiu d’aquestes propostes és de fer un tancament presencial del programa realitzat durant el confinament de «Calma la ment» i igualment amb el tancament presencial del programa «Fem memòria a viva veu» realitzat per les Biblioteques Municipals de Reus i dirigit al col·lectiu gent gran.

L’objectiu que persegueix aquesta activitat és estar presents i atents, calmar la ment per ajudar en la gestió de les emocions. La trobada de “Calma la ment” es farà el dijous 9 de juliol, de 19:00 h a 20:00 h, al jardí de la Biblioteca Xavier Amorós. En aquest mateix lloc, el dijous 16 de juliol, de 19:00 h a 20:00 h es farà la cloenda del programa “Fem memòria a viva veu”. Precisament tots els vídeos que s’han fet durant tot aquest temps des de la declaració de la pandèmia es poden consultar permanentment al canal de You Tube de l’Ajuntament, al Reus_cat.

Balanç COVID19
La situació de l’emergència COVID-19 ha fet evident la necessitat de tenir una bona xarxa comunitària que col·labora amb la detecció de les persones que, per les seves circumstàncies familiars i socials, els ha mancat suport i acompanyament en aquest període. També ha fet evident la manca les desigualtats de la població en l’accés i/o coneixement de les tecnologies.

Durant el confinament s’han realitzat diverses accions amb l’objectiu mantenir activats mental i físicament el màxim de col·lectiu de gent gran, al mateix temps que donar suport en la gestió emocional. També s’ha perseguit l’objectiu de donar suport a aquelles persones que han patit la situació de manera més solitària i fer-los sentir acompanyats en tot moment.

Les activacions de salut que s’han enviat de manera regular, tres vegades a la setmana, han estat físiques, emocionals, intel·lectuals i d’oci, totes elles proposades de manera on-line, enviades via whattapp, i dirigides al col·lectiu de gent gran.

S’han anat fent xarxa començant primer amb tots els representants dels casals municipals de Reus i ells transmetre les comunicacions i accions a la resta dels seus grups d’iguals. El mateix sistema s’ha fet amb d’altres persones que a través de la seva associació representen a col·lectius de gent gran a Reus i també la connexió amb altres tècnics que de manera directa o indirecte treballen amb el mateix col·lectiu.

Una altra via de difusió de les activitats han estat les xarxes dels centres cívics de Reus, les xarxes pròpies de l’Ajuntament, i l’espai web de l’Escola Oberta de Salut.

Per obtenir un retorn d’aquestes activacions es va generar un simple qüestionari al google de tres preguntes per a poder conèixer l’opinió dels beneficiaris. Tot i així la gran part de resposta d’aquestes accions les hem obtingudes a través de les comunicacions telefòniques amb les persones que es tenia contacte de primera línia.

S’ha mantingut el contacte amb totes les presidentes i presidents dels casals municipals de gent gran de reus i també amb persones dels casals de la generalitat de Reus. A més s’ha estat en contacte amb les directores dels centres cívics que a través del seu facebok s’han penjat totes les accions que s’anaven proposant.

Els recursos que s’han utilitzat han estat de diferents fonts:

  • Per les activacions físiques s’han extret els diferents exercicis del canal d’ACTIVA’T i de l’Escola Oberta de Salut (EOS) dels professionals d’esport i salut que ens proposa la web. S’han escollit aquells exercicis més adients pel col·lectiu gent gran.
  • En referència a les activacions intel·lectuals i gestió emocional s’han passat mesures preventives i els consells des de l’escola de psicòlegs proposats a la web de l’Escola Oberta de Salut (EOS). Per altra banda es van activar unes meditacions dins del programa “Calma la ment” dirigides per aquest col·lectiu i realitzades amb col·laboració de la Rosa Martí directora del centre Mas Pintat.
  • Per l’activació intel·lectual s’ha dissenyat el programa “Fem memòria a viva veu” a càrrec de les Biblioteques Municipals de Reus, per activar la memòria a través de la lectura en veu alta.
  • Per altra banda també s’han anat indicant aquelles programacions d’oci dels diferents espectacles culturals (obres, concerts, etc..) que s’han ofert en obert. Així com la programació especial del CanalTVReus sobretot tenint en compte aquelles persones que no han tingut accés a internet o bé el funcionament del mòbil.
  • Alguns recursos han estat propis del mateix col·lectiu, algunes persones de diferents casals van realitzar vídeos de manualitats i de cuina per promoure activitats que es poguessin fer des de casa
  • Altres accions realitzades han estat el Rap confinat un taller creatiu on-line amb la participació de 10 persones i impartit per l’empresa versembrant, ha servit per donar veu i expressar les emocions viscudes durant el confinament.
  • També es va continuar el programa, des del confinament de manera virtual amb una activitat periòdica, «Avis i néts compartint moments» del curs 2019-20, amb la voluntat de seguir aquest projecte de família extensa, avis i nets, dins una activitat creativa i a la vegada lúdica que apropa aquestes dues generacions.

Una tasca important ha estat realitzar un seguiment telefònic des del primer dia amb totes aquelles persones que ens han reclamat aquesta atenció i també amb les presidentes/ts dels casals de gent gran que a través d’elles s’ha creat una xarxa de transmissió de les comunicacions i activitats que s’oferien. També s’ha realitzat comunicació telefònica amb d’altres persones portaveus de diferents col·lectius de gent gran per a conèixer l’estat del seu grup.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els científics alerten d’una grip porcina que es podria transmetre a humans

Notícia següent

La URV lidera una recerca per avaluar la cura social de persones grans i dependents

Notícies relacionades