Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

El PSC reclama més grups de secundària als centres educatius públics de la ciutat

Avatar photo

El grup municipal socialista defensarà una moció al Ple perquè el govern replantegi la posada en marxa del model de l’institut escola de cara al curs vinent

Que l’Ajuntament de Reus treballi per a l’obertura, de cara al curs vinent, de nous grups als centres públics de secundària i es replantegi la posada en funcionament del model dels instituts escola, prioritzant els centres de primària on s’han tancat grups. Aquest és l’objectiu de la moció que el PSC defensarà al Ple d’aquest dilluns, que demana que la viabilitat d’aquestes dues opcions s’estudiïn en el marc de la Comissió d’Escolarització Equilibrada.

Pel grup Municipal del PSC, les darreres dades de matriculació posen de manifest la manca de places als centres públics de secundària de la ciutat, que està provocant una sobresaturació d’alumnes per grup.

Pel portaveu Andreu Martín, decisions errònies del govern municipal com la d’eliminar els dos instituts escola programats a la ciutat, l’Isabel Besora i Els Ganxets, que van quedar en centres de primària, han contribuït a aquesta massificació a les aules, “fet considerem una agressió contra la qualitat educativa perquè redueix l’atenció individualitzada a l’alumnat i afavoreix la segregació escolar”.

Per Martín, Reus necessita un govern que defensi la qualitat de l’educació, que cregui en l’educació pública i treballi en la direcció correcta perquè la ciutat torni a ser pionera i referent en aquest camp. La ciutat també necessita “un govern que treballi amb previsió i planificació per donar resposta a les necessitats d’escolarització.

En aquests moments, estan arribant als instituts els fills del boom de la natalitat. Les dades demogràfiques ja feien preveure l’actual increment de demanda a l’ESO, que s’intensificarà els propers cursos. Per això, Martín assegura que “la situació demostra que el govern no ha treballat en el sentit de poder oferir noves línies que permetin als alumnes i professors treballar en condicions adequades, que no massifiquin les aules en alguns centres, i no provoquin la derivació d’alumnat cap a centres que no són el de preferència”.

“Cal posar remei a aquest dramàtic i vergonyós desgavell i per tal que la ciutat de Reus pugui garantir que els instituts públics assumiran noves promocions sense saturar les aules”, ha reblat.

Reduir la precarietat en la recerca i afavorir el retorn del talent

Una segona moció fa referència al programa de contractes per a investigadors i investigadores Beatriu de Pinós té l’objectiu reduir la precarietat en l’àmbit de la recerca i impulsar el retorn del talent que va abandonar el país per manca d’oportunitats. Insta al Govern de la Generalitat a dotar econòmicament el programa Beatriu de Pinós amb (‘assignació pressupostària corresponent per tal que els investigadors i investigadores que estan en compliment del 1r o 2n any puguin realitzar un 3r any de pròrroga. Un segon acord, insta a la Generalitat a redefinir aquestes beques per tal que tinguin d’inici una durada de 3 anys, i així facilitar el desenvolupament dels treballs dels investigadors i investigadores d’una manera més estable.

En l’exposició de motius, s’explica que, d’acord amb aquest programa s’oferia als investigadors i investigadores escollits un contracte de dos anys, prorrogable un any més, tal i com estableix la convocatòria aprovada pel Govern. Abans del 2016 oferia dos anys de contracte postdoctoral. no obstant, a partir de la convocatòria del 2016 es va incloure la possibilitat d’estendre el contracte un any més, un format conegut com “2+1”, considerat per la comunitat científica com un format molt atractiu ja que la majoria de la producció científica publicable es concentra entre el segon i el tercer any.
A principis del mes d’octubre, 60 d’aquests investigadors i investigadores que s’havien acollit a la convocatòria de 2016 van rebre un correu electrònic de la Generalitat en que se’ls comunicava que els seus contractes no es renovarien un any més, com estava previst, adduint a la manca de disponibilitat pressupostària degut a la pròrroga dels Pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

No obstant, els afectats reclamen que amb una petita assignació pressupostària, a l’entorn dels 2 milions d’euros, es podria realitzar aquesta extensió. A més, degut a aquesta decisió, alguns investigadors i investigadores que havien aconseguit una beca Beatriu de Pinós, han desistit de la mateixa durant el primer any. Per tant, és possible que el fet de mantenir durant només 2 anys aquesta beca no generi atracció entre els investigadors i investigadores que són a l’estranger i que voldrien retornar a Catalunya.

Pel Portaveu, “aquesta decisió té nombroses conseqüències a nivell acadèmic, professional i personal per a aquells investigadors i investigadores que van fer una important renúncia als països estrangers on es trobaven per retornar a Catalunya í contribuir en la comunitat científica del nostre país”.

Des de la seva creació, a casa nostra, més de 30 investigadors i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i altres instituts de recerca de la nostra demarcació s’han beneficiat del programa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els transportistes desconvoquen les mobilitzacions per aquesta tarda

Notícia següent

Altafulla assegura que “s’ha tranquil·litzat” la convivència amb els menors estrangers no acompanyats

Notícies relacionades