Matías Guzmán: “La gent pensa que els socorristes són cangurs i que ells vigilen als nens petits”

Avatar photo

Entrevista al supervisor de les platges de Cambrils d'Aunar Group

-Com està sent la temporada d’estiu?
Aquesta temporada d’estiu està sent tranquil·la i podríem dir que bona, en el sentit que la gent es comporta i segueix les normes. Encara que si parlem d’incidents, sí que n’hi ha bastants; 3 vegades per setmana es truca a l’ambulància per un accident fora de l’aigua com insolacions, cops de calor, atacs de convulsions o incidents semblants. També si algú es fa mal amb alguna pedra o arbre, i també algun dels animals que viuen al mar. Per exemple, les meduses, les aranyes de mar o els eriçons. Respecte a les meduses, aquesta temporada està sent bona però és obvi que en augmentar la temperatura de l’aigua, les meduses es senten més atretes cap a les nostres costes; però no tenim cap indici d’espècies perilloses de medusa a les nostres platges i l’ardor que provoca la picadura d’una medusa normal dura 15-20 minuts i es passa amb gel. Però cal destacar que és cert que tenim més incidents d’accions fora de l’aigua a la sorra que produïdes al mateix mar.

-Com funciona el servei de socorrisme a Cambrils?
Hi ha 4 bases d’assistència que tenen nevera i tots els elements de cura, encara que nosaltres no tenim pastilles perquè no som mèdics i no les podem subministrar. A més dels elements a les bases, cada socorrista té la seva pròpia ronyonera amb el bàsic com vendes, Vetadine o tiretes per la primera cura. Si és un incident lleu, el socorrista pot atendre el banyista a la seva torre; en cas de ser un accident més greu, el banyista ha de ser atès a la base més propera. La nostra companyia té 4 torres en diferents zones com són la Platja del Regueral, Platja del Cavet, la zona de El Dorado i la zona de Vilafortuny. Som un total de 29 socorristes repartits entre les quatre zones en horari de 10-19 h. Un aspecte a destacar és que tenim socorristes dispersats per tota la platja de Cambrils, des del límit de Salou fins al límit de Mont-roig.

-Quina és la zona més “complicada” de Cambrils?
Cada zona té diferents coses, però segurament la zona de El Dorado per una qüestió que és una platja molt gran on hi ha molta gent repartida i també la Platja del Regueral, ja que és la principal del municipi i la més concorreguda. Aquest any, a més, s’ha ampliat el servei per a les persones de mobilitat reduïda (PMR) i s’utilitza molt la cadira amfíbia, molta gent la demana. La persona arriba i se li dóna un bany de 20-30 min a la platja i després se la treu. Actualment, tenim 2 cadires a la Platja del Regueral, 1 a Vilafortuny i 1 a El Dorado. Hi ha dies que venen 30 o 40 persones per utilitzar la cadira amfíbia.

-Quin tipus de mesures de precaució heu de recordar més als banyistes?
Sobretot la bandera perquè hi ha gent que no entén per què està posada una bandera i no una altra; la gent això ho pregunta molt. Tenim tres banderes (verda, groga i vermella) i sempre cal mirar-les perquè aquestes et diuen la situació del mar. A l’hora de posar una bandera, el que compta no és només com es vegi a simple vista la mar, sinó que s’han de tindre en compte molts factors. La bandera groga la posem quan hi ha un moviment d’onades pel perill que la gent pugui empassar aigua, també quan hi ha vent de la sorra cap al mar, quan hi ha una quantitat tòxica d’algun residu al mar que pugui perjudicar a la salut de les banyistes i quan hi ha moltes meduses al mar, entre d’altres. En definitiva, sempre posem una bandera groga quan hi hagi algun factor de risc pels banyistes.

La bandera vermella la posem poques vegades durant la temporada, potser una mitjana de dues vegades en tot l’estiu i sempre és per un temporal fort. Per exemple, moltes onades o una tempesta elèctrica de llamps. Per tant, aquesta bandera prohibeix el bany a les persones.

-Diries que el comportament dels banyistes de Cambrils és adequat?
Sí, personalment crec que és bastant adequat. L’únic que faltaria seria que respectessin una mica més les normes establertes per a les motos d’aigua perquè solen aparcar en zones no degudes. Però sempre que anem i ho recordem, sempre es compleixen les normes i els reglaments. A més, la Policia Local sempre acudeix quan tenim algun problema o incident. Per exemple, quan una persona amb un gos a la platja no vol marxar encara que li hem donat més d’un avís, doncs truquem a la Policia Local perquè ho solucioni.

A més, el que sí que fan els banyistes de Cambrils és preguntar quan tenen un dubte. I nosaltres també parlem molt amb la gent perquè, al final, la nostra posició també és social perquè no serviria de res algú que només estigués a la torre i que no parlés amb els banyistes per solucionar els seus dubtes. Encara que el nostre treball mai ens permet deixar de mirar el mar, per molt que estiguem parlant amb algun banyista, hem de continuar controlant el mar.

-Quin grup de banyistes han de tindre més precaució a la platja?
Els nens petits, sobre tots els menors de 5 anys. S’ha de tindre molta cura amb aquest sector dels banyistes perquè és qüestió de segons que a un nen de tres anys, l’agafi una onada i s’ofegui. Moltes vegades, la gent pensa que els socorristes són una espècie de cangurs i que ells vigilen als nens petits; i, encara que és cert que vigilen als nens, també ho fam amb totes les altres persones de la platja, així que no poden tenir els ulls posats només en un nen. En el cas dels incidents infantils són molt ràpids, sobretot en les edats inferiors als 5 anys.

També han de tindre molta preocupació la gent que utilitza complements de banys com matalassets o flotadors perquè si hi ha un vent de terra cap endins, és molt fàcil que, sense adonar-te, t’allunyis de la riba de la platja; i, per tant, s’ha de tindre més precaució. Però si el mar està tranquil o hi ha vent d’endins cap a terra, no hi ha cap problema en utilitzar-los. En el cas que creiem que hi ha factor de risc, nosaltres prohibim la utilització d’aquests objectes.

-Aquest any hi havia problemes trobant banyistes a diferents municipis de la Costa Daurada, vosaltres també vau tindre problemes?
En realitat és un problema a tota Catalunya perquè es va treure una nova llei especial amb la qual es necessitava un registre per treballar i els socorristes de fora de Catalunya no el tenien. Llavors hi va haver una falta de socorristes generalitzada perquè la quantitat de cursos que tenim a Catalunya no és suficient per cobrir totes les vacants. Al final, es va habilitar el treball a gent de fora i ara tenim gent de totes les zones d’Espanya i també de fora d’Espanya treballant a Cambrils; el 70% dels nostres socorristes és espanyol.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Llibertat per al jove que va atropellar mortalment dos ciclistes a Montbrió del Camp

Notícia següent

Mor ofegada una dona de 71 anys a la platja de Vilafortuny, a Cambrils

Notícies relacionades