Lluís Abella, candidat de Junts per Cambrils a l’alcaldia de Cambrils: “Els nostres veïns seran el meu cavall de batalla per poder assegurar-los una bona qualitat de vida”

Lluís Abella, primer tinent d'alcalde i regidor a l'Ajuntament de Cambrils. CEDIDA

Queden uns dos mesos perquè acabi l’actual legislatura, en què han governat en coalició amb ERC i PSC. Quina valoració fa d’aquests quatre anys?

Aquest mandat ha estat molt més amable que l’anterior. En el primer ens vam trobar amb una situació econòmica esgarrifosa i en plena crisi econòmica. Vam haver de prendre decisions molt dures i complicades, unes decisions com les que prendria qualsevol cambrilenca i cambrilenc a casa seva en una situació tan delicada com la que estàvem, però que ens ha servit per poder encarar actualment els reptes de futur amb una posició de força i no de feblesa.

En l’actual mandat hem continuat amb aquesta recuperació econòmica. En el pacte de govern que vam subscriure els tres grups, una de les condicions que vam posar sobre la taula va ser la de no voler estirar més el braç que la màniga, tal com fan la majoria de famílies de Cambrils que a la fi són els que ens donen la seva confiança perquè els gestionem el municipi.

Des de l’inici l’aposta conjunta va ser treballar per millorar els serveis i oferir-ne de nous, amb una política enfocada únicament a les persones i el seu benestar, i crec que ho hem aconseguit amb la nova Oficina Local d’Habitatge, tarifacions socials pels serveis que es donen, o diversos plans impulsats per citar-ne alguns.

Ha quedat alguna cosa pendent de les que tenien al programa de les anteriors eleccions?

Des de Junts per Cambrils sempre hem estat conscients que si es fan obres, han de ser realistes i necessàries, no faraòniques, tal com vam prometre en el nostre programa electoral per l’anterior mandat. Per nosaltres era important desmantellar el pont de l’antiga N-340. Era una obra que ja vam iniciar a l’anterior mandat, ho havíem deixat tot a punt per poder enderrocar el pont i fer la nova avinguda, i el temps ens està donant la raó. Crec que és una obra vital pel futur de Cambrils, perquè hem acabat amb una de les barreres arquitectòniques que hi havia al municipi i ha dinamitzat i revalorat els barris de l’Eixample Vila i la Pallissa.

També hem tirat endavant l’altra obra que preveiem necessària, l’Avinguda Charles Darwin, una infraestructura també molt important perquè es tracta del vial que connecta amb la futura estació de tren. Amb aquestes dues accions hem millorat dues portes d’entrada al municipi.Eren els dos projectes principals que portàvem al programa i els hem complert. Nosaltres som els de la feina, als que recorreries en cas de problemes, els que quan donem la paraula de fer una cosa ho donem tot per aconseguir-ho.

Per altra banda, hem estat buscant una sortida al projecte del teatre auditori, l’assignatura pendent. És una obra molt complicada. Un cop hem anat millorant les arques municipals, hem buscat fórmules amb la Generalitat per desencallar l’obra perquè ara per ara Cambrils necessita una infraestructura d’aquest tipus, però dimensionada a les necessitats reals del municipi. A hores d’ara estem negociant aquest projecte i n’estic segur que hi acabarem trobant una bona solució.

Ha estat una legislatura que, malauradament, ha estat marcada per l’atemptat terrorista del 2017. Com ha afectat al municipi?

Va ser un cop molt fort, però si per alguna cosa ens caracteritzem els cambrilencs és per saber-nos aixecar després d’un moment tan dur, i així va ser. L’endemà passejaves pels nostres carrers, notaves a l’ambient un silenci anormal, però tota l’activitat comercial del port va obrir amb normalitat, botigues, bars, restaurants o hotels demostrant que no tenien por, i aquest tarannà ens va portar a recuperar la normalitat.

Ara tenim la sensació que fa molt de temps de l’atemptat, però sens dubte la millor medicina va ser actuar amb normalitat hores després, això ens ha ajudat a refer-nos d’aquest atac tan injust.

Una de les grans polèmiques ha estat la guerra de banderes a l’Ajuntament. Quina opinió en té?

Crec que la llibertat d’expressió és essencial en la societat, és el nostre dret i l’hem de poder exercir. És indubtable que no som aliens al moment que viu la societat catalana, per això nosaltres sempre hem estat partidaris que tothom s’expressi amb respecte. Crec que sense respecte i sense diàleg la democràcia fracassa, i nosaltres som demòcrates per sobre de tot.

Substitueix a Mercè Dalmau com a cap de llista. Es veu preparat per ser alcalde?

Em veig preparat i estic molt il·lusionat i amb moltes energies per encarar aquest repte que ara em proposo. Soc de Cambrils, m’estimo Cambrils i a mi em mou Cambrils i això passa per davant de tot. Sóc una persona de carrer, m’agrada parlar, escoltar i si es pot, ajudar als nostres convilatans, i amb el temps que porto a l’Ajuntament ho he demostrat. Crec que puc fer una molt bona tasca, precisament per això, perquè el que necessita el municipi és un alcalde que escolti els seus veïns, i això es fa estan molt present al carrer i prenent molt bé el pols de la nostra gent, però al mateix temps seré un alcalde amb seny, que toqui de peus a terra i prengui decisions realistes per no condicionin el futur de les properes generacions. Aquests 8 anys he agafat molta experiència treballant braç a braç amb la Mercè, regidors, i treballadors del consistori, i això m’ha fet créixer personalment i políticament, per això sé que estic preparat per poder ser l’alcalde de tots els cambrilencs i cambrilenques.

Serà una línia continuista de la Mercè Dalmau o es canviaran les formes de fer les coses?

Serà continuista en el sentit de no estirar més el braç que la màniga, hem de saber gestionar molt bé els diners dels contribuents i posar Cambrils per davant de tot, però no serà continuista en la resta de temes, perquè proposarem nous projectes que fa uns anys no es podien plantejar i que ara estem en una situació millor per a poder dur-los a terme. Aquests nous projectes són els que ens han de fer donar un salt de qualitat en l’àmbit social i empresarial, i aconseguir moltes més oportunitats a tots els que vivim a Cambrils. Tinc dos fills joves i una filla petita, i la meva prioritat serà que tinguin totes les oportunitats per seguir vivint al poble que els ha vist néixer, a ells i a les generacions properes els hem de deixar un bon futur, i aquesta serà la premissa del meu mandat.

Haver format part del govern municipal els ajuda de cara a les eleccions?

Ens dona l’oportunitat d’explicar a la gent què hem fet, què fem, i què volem fer, i els residents a Cambrils són els que han de posar la nota. Els regidors del govern som conscients del que hi ha de portes endins, tenim experiència i sabem com funciona l’administració. Tenim aquest avantatge envers les persones que no han estat mai en un mandat, sigui a govern o oposició, i això pot portar a vendre accions que des de fora semblen factibles però en realitat són més complicades del que semblen i no es poden tirar endavant, per això ens haurem d’explicar molt bé per lluitar contra alguns populismes, que cada vegada són més habituals.

Quin serà el pilar bàsic del programa electoral de Junts per Cambrils?

El programa no el podem avançar perquè l’estem treballant, però estem prioritzant com ha de ser el Cambrils del futur i per mi està vessat en una sola cosa, el benestar de les cambrilenques i cambrilencs.

Els nostres veïns seran el meu cavall de batalla per poder assegurar-los una bona qualitat de vida. Per un costat pels més grans, quan veig a la meva mare que ens ho ha donat tot, només puc pensar que jo li haig de poder garantir un nivell de qualitat de vida excel·lent, perquè no es mereix menys i això és el que els hem de garantir a la gent més gran de Cambrils.

I per altra banda i com apuntava abans, tinc dues filles i un fill, i que les seves generacions es puguin desenvolupar amb igualtat d’oportunitats en tots els àmbits de la vida a Cambrils, ha de ser una prioritat. Hem de garantir un bon futur pels nostres fills, si no podem garantir això, haurem fracassat. Per tal de poder garantir un bon futur a tothom, els serveis que ofereixi l’Ajuntament de Cambrils han de ser diversos i de molta qualitat, i han de comptar amb unes bones infraestructures que ho acompanyin.

Quin és l’eix principal en què s’ha de sustentar el creixement futur de Cambrils?

Abans em preguntàveu quin és el pilar principal del programa electoral, i sens dubte són les persones, però per poder-ho fer possible necessitem que el principal motor econòmic, i per mi eix principal de Cambrils, el turisme, sigui cada cop més fort. Des del Patronat de Turisme s’estan fent accions molt importants per seguir sent una destinació turística de primera. És una feina de molts anys, i hem de continuar en aquesta direcció però enfortint-la cada cop més, perquè això és el que ens pot donar un futur d’oportunitats pels nostres joves. També un dels nostres objectius és aconseguir nous segells de qualitat que ens refermin com a destinació de turisme familiar, gastronòmica, i esportiva de primer nivell, així com cultural. I tot sense oblidar-nos de mantenir en perfecte estat de revista el principal aparador que tenim: les platges i el mar.

La venda ambulant ha estat un problema habitual a Cambrils en els darrers anys. Tenen prevista alguna acció per posar-hi fi?

Aquest problema és general no és exclusiu de Cambrils, el tenen a molts municipis de Catalunya, com Barcelona o Roses per citar-ne alguns. Per molts esforços que hi dediquem des de Cambrils, que s’estan dedicant, és complicat que nosaltres sols acabem amb aquest problema. Necessitem treballar coordinadament amb els Mossos d’Esquadra i les forces de l’Estat, tal com ja estem fent, però el principal problema és la legislació que tenim que no ens permet poder ser ni més àgils, ni més contundents contra aquest fenomen. Però que ningú tingui cap dubte que contra aquesta xacra de la societat, a l’igual que contra l’incivisme, un altre problema de seguretat que malauradament creix dia a dia, si soc alcalde no estalviaré esforços.

Per acabar, amb qui estaríeu disposats a pactar?

Crec que ara no és moment de parlar de pactes, ara és moment de parlar de programa i de propostes. El que sí que li puc dir és que nosaltres, si hem de pactar amb algú, serà sota dues premisses ben clares: un programa de govern que millori Cambrils, i valors democràtics.