Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Ana López: “Volem anar més enllà del sol i platja, el turisme esportiu, la capitalitat gastronòmica i el turisme familiar”

Avatar photo

Regidora de Promoció Econòmica, Participació Ciutadana, Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Cambrils

– Enguany és la primera vegada que Cambrils posa en marxa els pressupostos participatius. Com encareu aquest nou repte?
Sí, és un nou repte perquè és la primera vegada que ho fem a Cambrils. Són processos que s’han estès per molts municipis catalans i nosaltres, des de Cambrils, també hem volgut pujar a aquest carro. És un repte per la novetat que representa per a Cambrils i perquè ens ho prenem com un aprenentatge i un procés més que pot permetre arribar a més gent; sobretot a la gent a títol individual, que normalment no participa en altres processos o espais.

– Disposeu de 100.000 euros per finançar els projectes que surtin escollits. Quins seran els criteris de selecció?
Els criteris de selecció són molt estàndards i tècnics; són els que habitualment es fan servir en tots els municipis que fan pressupostos participatius. Per tal que les propostes siguin vàlides, cal que compleixin certs criteris: inversions d’interès públic i de competència municipal, donar resposta a una necessitat concreta, tècnicament viables i legals, i cap proposta pot superar els 100.000€. Les propostes que compleixin aquests criteris passaran a formar part del llistat de propostes vàlides.

– Quan arribin les propostes, com s’anirà fent l’eliminació?

El que intentarem és introduir-hi el màxim de moments que permetin la deliberació conjunta de cambrilencs i cambrilenques. Per això, hem organitzat una jornada participativa el dia 19 d’abril a les 19.30 al casal municipal de la gent gran amb l’objectiu de ser conscients de quines propostes són d’interès públic. I un altre moment deliberatiu important és el taller participatiu de priorització de 10 a 15 propostes, que seran les que passaran a la fase de votació final. Ho plantegem així perquè creiem que posar a votació més de 15 propostes fa massa complex decidir les opcions més interessants per a cadascú.

– Fins quan es poden presentar propostes?
El termini de la fase per fer propostes és del 9 al 29 d’abril. Les propostes durant aquest mes d’abril es poden fer a través de la pàgina web http:// participa.cambrils.cat i a través de les urnes que hi ha en diferents equipaments municipals com l’ateneu, la biblioteca, els centres cívics, el vestíbul de l’Ajuntament i la Torre del llimó. A més, per Sant Jordi tindrem una paradeta informativa amb una urna al Port.

– A banda dels pressupostos participatius, de quines eines disposa la ciutadania per a fer sentir la seva veu? La gent s’implica?
Des de l’Ajuntament, hem desplegat eines i canals perquè la ciutadania pugui estar molt més informada i faci sentir més i millor la seva veu. Com a regidora de Participació Ciutadana, les eines que tirem endavant responen a tres grans àmbits: el suport associatiu, la interlocució conjunta, vàlida i útil a través dels diversos Consells Consultius; i la dinamització comunitària a través d’equipaments com la xarxa de centres cívics.

La gent sol implicar-se quan té un bagatge participatiu en l’àmbit associatiu, o quan es sent interpel·lada per un tema molt quotidià a les seves necessitats. Per això, és cert que la gent en l’àmbit individual costa més que s’hi impliqui i costa més arribar-hi. Els processos com els pressupostos participatius, que són molt entenedors i molt clars en veure el resultat, permeten arribar a l’agent particular que normalment no participa.

– Encetem la temporada turística. Teniu preparada alguna acció per promocionar el comerç cambrilenc i de proximitat?
A principis d’any vam completar la diagnosi de la realitat del sector comercial de Cambrils per tal d’aprovar un Pla d’acció de millora de la situació competitiva de dit sector. Durant aquests mesos hem estat treballant aquests temes de la mà de representants del sector. La nostra intenció és aprovar en breu el Pla d’acció que contindrà actuacions a desenvolupar en el curt, mitjà i llarg termini. El nostre objectiu és que després de la temporada turística es comencin a implementar accions. Això sí, no estem treballant en actuacions dirigides al sector turístic, sinó més aviat orientades a la retenció del consum intern.

– Ens podria fer una petita valoració de l’estat actual del comerç al municipi?
El nostre projecte actual és que el comerç de Cambrils esdevingui una marca de referència del nostre municipi i que ens reverenciï també com a ciutat comercial. Tenim una posició avantatjosa respecte al nostre entorn, entre d’altres, en els horaris, la qualitat i la diversitat del comerç establert. Ara bé, cal valorar tots aquests elements per millorar la posició competitiva del sector i, alhora, cal treballar per revertir els elements que resten competitivitat al sector. Volem anar més enllà del sol i platja, el turisme esportiu, la capitalitat gastronòmica i el turisme familiar.

Dintre del Pla d’acció de millora de la situació competitiva del sector comercial, estem donant suport a les persones que volen emprendre en aquest àmbit. Ajudem a emprendre i a obrir botigues, donant suport a totes les fases del procés i donant eines a aquestes persones perquè millorin les seves competències tècniques.

– Enguany se celebrarà la 61a edició de la Fira Multisectorial de Cambrils. En quines novetats esteu treballant?
En aquest mandat s’han fet grans esforços per renovar la imatge de la Fira Multisectorial. Un esforç de modernització, per a la comercialització i la difusió dels seus objectius i activitats. En l’àmbit de comunicació es va reforçar el procés de comercialització firal així com les accions de promoció de l’esdeveniment pròpiament dites, aprofitant també les xarxes socials per arribar a diferents públics, i vam apostar per una nova imatge i un nou eslògan “Ara és l’hora de la Fira”. També estem treballant per millorar l’accessibilitat i els serveis firals als expositors de la fira de Cambrils.

– A banda, vostè és la presidenta del Consell Consultiu Barri Nou Cambrils. Quina és la seva funció?
Sí, sóc la regidoria de barri i, per tant, tinc una responsabilitat en aquest barri per fer que les seves demandes i les seves inquietuds arribin a l’Ajuntament. El  Consell de Barri és un òrgan de participació format per l’ajuntament i els representants de les associacions del barri, principalment de veïns, que es reuneixen de forma periòdica. Ara estem optant per tractar d’anar més enllà dels llistats de demandes puntuals i fer una aposta per disposar de plans de treball i de plans d’acció a la mida de les necessitats de cada barri.

– Actualment esteu treballant en el projecte d’intervenció comunitària integral per tal de millorar els espais per a la convivència, la integració social i el coneixement entre cultures. En quin punt es troba el projecte?
Els tres plans comunitaris han començat aquest mes de gener. S’està en la fase informativa i de reconeixement de la realitat que hi ha en cadascun d’aquests barris a través de trobades, reunions i sessions obertes amb el veïnat i els diferents col·lectius. Són plans de treball a llarg termini, tenim una previsió de dos anys renovable a 4 anys per anar treballant amb aquest enfocament comunitari per tal que els projectes i accions que han de permetre solucionar necessitats i mancances sorgeixi de la mà  del veïnat. Per tant, estem a l’inici però anem a poc a poc perquè volem arribar lluny i hi volem arribar acompanyats; generant comunitat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Destinacions de turisme familiar de Tarragona oferiran 70 activitats

Notícia següent

Els estudiants ebrencs s’apropen a la literatura catalana al campus Terres de l’Ebre de la URV

Notícies relacionades