Carles Pellicer, alcalde de Reus: “El model comercial que tenim a Reus és un referent a Catalunya”

Des de l’Ajuntament ja s’han iniciat les accions legals en contra Gas Natural?
Efectivament, hem preparant tota la informació per presentar davant de Fiscalia i que aquesta, si es considera oportú, pugui actuar en referència al cas de la senyora que va morir en l’incendi. Gas Natural no va complir amb la regulació vigent, ja que no avisar del tall de llum als Serveis Socials tal com demana la norma.

I què s’està fent per combatre la pobresa energètica?
Doncs nosaltres fem un seguiment més exhaustiu dels casos en situació de risc. També, després de parlar amb la Plataforma contra la pobresa energètica i la Plataforma Anti-Desnonaments (PAH), hem demanat a les dues entitats que instin a les institucions públiques, Congrès i Parlament, per a que facin lleis que reforcin el paper dels Ajuntaments en aquesta matèria.

Què podem fer els ciutadans per evitar que es torni a produir un incident com aquest?
Aquest és un tema complex. Si hi ha alguna família en situació de risc, mitjançant els veïns o l’associació de veïns, s’ha de comunicar als serveis socials, però hi ha uns límits dintre de la llibertat de les famílies que hem de respectar.

El pacte de Salut és una iniciativa del consistori. Quin és el principal objectiu?
L’objectiu és trobar la formula per a que anem tots a una amb les propostes per aconseguir la sostenibilitat de l’Hospital Sant Joan. Tenim l’objectiu de donar el màxim i el millor servei possible als ciutadans. Volem que hi hagi consens polític davant de la situació de l’hospital.

Per tant, quina és la situació actual de l’Hospital Sant Joan?
Tenim un Hospital de referència, molt important a Catalunya i d’àmbit municipal, amb uns grans professionals. Som referents en molts àmbits de la medicina, especialment en oncologia. Per tant, hem de buscar acords amb el govern de Catalunya i compartir la posició de referència amb l’Hospital Joan XXIII. Hem de mantenir aquesta posició a la ciutat a l’àmbit sanitari.

Continueu parlant amb la Generalitat per incloure-la en la gestió de l’Hospital?
És una possibilitat però no hi ha res concretat encara, finalment veurem com acaba. Precisament, a partir del ple extraordinari podrem veure quin és l’acord que prenem.

Canviant de tema, Reus és reconeguda pel seu comerç. Des de l’Ajuntament que s’està fent per promocionar-lo?
Reus és referent a tot Catalunya pel seu model de comerç. Des del consistori posem a disposició tot el pressupost possible per dinamitzar el comerç local. Tenim una gran força d’atracció que són els botiguers de la nostra ciutat, els quals estan fent una molt bona feina. Per tant, impulsem durant tot l’any amb elements de promoció i projecció de la ciutat, com ara la campanya de Nadal, per promocionar les botigues. Reafirmo que tindrem la millor campanya de Nadal de tota Catalunya, com ja la vam fer l’any passat.

És un objectiu del govern la promoció i projecció de la ciutat. Grans infraestructures no les podem realitzar perquè no correspon, però hem de fer dos coses: Posicionar a la ciutat com un refent per la cultura, per això tindrem l’esdeveniment de la capital de la cultura catalana el 2017, i la projecció i promoció de la ciutat.

Moltes coses han canviat per aquesta campanya de Nadal…
Hem realitzat alguns canvis, com ara les llums LED que s’han incorporat a alguns carrers de la ciutat. A banda, hem canviat de lloc la pista gel, que passa de la plaça Mercadal a la plaça Llibertat,que s’ha fet per un acord de l’any passat. Aquest any tornen els paradistes de Nadal, a la Mercadal.

L’Arbre de Nadal també és nou, que comparteix color amb les noves llums de Nadal, totes del mateix color, acordades per alguns sectors. Crec que s’ha de canviar per fer la millor campanya de Nadal de Catalunya.

Quin és el cost total d’aquesta campanya?
Aquesta campanya de Nadal vol estar entre les millors de tota Catalunya. En total, el cost serà de 150.000 euros, aquesta xifra és inferior a la de la campanya de l’any anterior. A banda, hi ha una part d’inversió privada que en dóna confiança per continuar.

Com a alcalde, què destacaria de la ciutat?
El seu potencial comercial i cultural de la ciutat i, molt important, la seva gent. De fet hi ha una gran activitat per part dels ciutadans a l’àmbit cultural. A més a més, Reus és reconegut a tota Catalunya pel seu comerç, que hem de continuar promocionant.

Després de tots aquests anys al capdavant del consistori. Com valora l’evolució de la ciutat?
La ciutat es desenvolupa tranquil·lament. És una ciutat de referència en molts àmbits, en esports, en cultura i a nivell comercial. Reus té una situació ideal, està al costat d’una zona que té una projecció enorme en els propers anys. Nosaltres hem de fer costat per ser millors.