Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Es posa en marxa el nou jutjat de primera instància de Reus amb nou professionals

El nou òrgan resoldrà assumptes civils i descongestionarà casos d'incapacitacions, herències i arrendaments

A partir del pròxim dimecres, Reus suposarà d’un nou jutjat de primera instància, el número 8. El Departament de Justícia incorporarà 9 nous professionals: 4 tramitadors, 3 gestors judicials i dos auxilis judicials. S’han invertit més de 50.000 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic.

El jutjat de primera instància número 8 de Reus tractarà els casos que fan referència a la jurisdicció civil, que no comporten penes de presó. Es tracta de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments, casos que congestionen els jutjats de primera instància a la ciutat.

El nou jutjat de primera instància número 8 de Reus estarà situat a l’únic edifici judicial de la ciutat, a l’Avinguda Marià Fortuny, 73. S’ubicarà a la segona planta, entre el jutjat VIDO i el jutjat de primera instància número 7, que funciona des del 2018.

Reus acull l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, una entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un gran volum de feina als tribunals. El partit judicial de Reus està integrat per 28 municipis de la comarca del Baix Camp, amb un total de 191.000 habitants. La posada en marxa del nou jutjat ajudarà a descongestionar la saturació que pateixen els jutjats de primera instància de la ciutat, especialment pel que fa a internaments i capacitats.

Nous equipaments per teletreballar

Justícia ha substituït per portàtils els ordinadors de sobretaula dels 844 funcionaris, que facilitaran el teletreball en cas d’emergència. 16 d’aquests portàtils corresponen a Reus i se sumen als 62 que ja tenen els jutges, els fiscals i els lletrats.

La Generalitat també ha facultat 3.000 treballadors del conjunt dels jutjats per fer teletreball des de casa, amb accés a tota la documentació necessària per fer la seva feina. L’entrega dels equips i les autoritzacions per accedir des de casa a tot el sistema de tramitació i gestió es fa progressivament, amb prioritat per als jutjats socials i mercantils, davant del previsible allau d’assumptes vinculats a les relacions laborals com acomiadaments i concursos de creditors.

Nous jutjats

Entre el 2017 i el 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol. 15 ja són operatius.
El de Reus forma part d’un nou paquet d’òrgans judicials que es posaran a ple rendiment a partir del dia 30 de setembre, juntament amb el Social 3 de Terrassa; i el primera instància 60 i el Mercantil 12 de Barcelona.

Els tres jutjats restants es posaran en marxa en els propers mesos. Són el segon jutjat de família de Girona (primera instància 7) que obrirà les portes aquest novembre; el de primera instància i instrucció 6 d’Arenys de Mar; i el primera instància i instrucció 6 de Vic.

Falta de jutges

Catalunya té 10 jutges per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana espanyola, d’11,5. A la resta de països del Consell d’Europa, la ràtio és de 21 jutges per cada 100.000 mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, que és competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.

Des de 1996, quan la Generalitat va assumir les competències, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros al pressupost de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10% per sota de la mitja de la resta de l’Estat però recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. El Govern assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials, una despesa anual de prop de 600 MEUR.

La Generalitat dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris, una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Desmantellades dues plantacions de marihuana en dos domicilis de Golmés

Notícia següent

S’aprova l’ordenança de civisme i convivència de Cunit

Notícies relacionades