Els Museus de Reus milloren les seves condicions amb la implementació del mètode RE-ORG

Avatar photo

Els Museus de Reus han participat en el primer curs de formació pràctica per implementar el mètode RE-ORG als museus de Catalunya, que la setmana passada va tenir lloc a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, a Vilanova i la Geltrú. L’objectiu del curs va ser formar als professionals del sector per tal que puguin implementar la metodologia al seu propi museu, i també col·laborar en el desplegament d’aquest mètode per tot el territori català. El curs està dirigit per Gaël de Guichen, de l’ICCROM, creador del programa i compta amb Benoit de Tapol, del MNAC, i M. José Gràcia, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Al curs, organitzat pel Departament de Cultura amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, participen 25 professionals que formen part de les principals institucions i xarxes responsables en la conservació preventiva a Catalunya. Com a representant dels Museus de Reus ha assistit la restauradora Anna Miralles, encarregada coordinar la implementació d’aquest mètode a Reus.

La metodologia de treball que es fa servir comença per una autoavaluació sobre l’estat de les reserves, seguit de la documentació i anàlisi, que inclou un informe precís dels problemes existents en les reserves. Després es crea un pla d’acció on es desenvolupa el projecte i es planifiquen les accions que cal dur a terme per a la reorganització, que finalitza amb la implementació o reorganització física dels espais que formen la reserva.

Als Museus de Reus es troben desenvolupant la reorganització física de les reserves del Museu Salvador Vilaseca. Al 2022 portaran a terme  a la resta de reserves de la institució. La previsió és moure al voltant 10.000 peces per tal de millorar la seva conservació preventiva.

Mètode RE-ORG
Aquest mètode sistematitza la manera de planificar i implementar un projecte de reorganització dels espais de reserva dels museus de manera que sigui senzilla i adaptable a tota mena de col·leccions. RE-ORG utilitza un sistema que prima la sostenibilitat, tot prioritzant el reaprofitament dels recursos existents, i posant el focus en la importància del treball en equip.

El mètode RE-ORG contempla el procés de reorganització de la reserva de manera global, tenint en compte quatre elements: les col·leccions que s’hi conserven; el mobiliari i petit equipament; l’edifici i l’espai; i la gestió, des del punt de vista de la política de la institució i dels equips de treball.

L’ICCROM i la UNESCO van dissenyar el mètode RE-ORG de conservació preventiva amb un grup de treball integrat per 15 professionals de 15 països. El mètode RE-ORG ha estat aplicat amb èxit en 83 museus de 27 països de tot el món.

A Catalunya hi ha 116 museus registrats de les disciplines més diverses, estesos per tot el territori català, que custodien 7,5 milions de peces.

La implementació del mètode RE-ORG a Catalunya forma part del Pla de Museus 2030, el pla estratègic que recull el conjunt de les polítiques de la Generalitat per als equipaments museístics catalans (concretament el punt l’estratègia 4, actuació operativa 4.5.)

RE-ORG a Catalunya
El Departament de Cultura, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i l’ICCROM han signat un acord per implementar el mètode RE-ORG als museus catalans que estiguin interessats a millorar l’estat de les seves reserves.

A Catalunya s’ha començat a posar en marxa la reorganització de quatre reserves seguint el mètode RE-ORG: Museu de la Pesca a Palamós, Museu Diocesà de Solsona, Arxiu-Museu Tomàs Balvey a Cardedeu i Museus de Reus.

Tot el material del mètode RE-ORG ha estat traduït al català i es pot descarregar gratuïtament al web del Servei de Museus de la Direcció General del Patrimoni Cultural.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Badalona presenta la campanya de sensibilització “Les mascotes NO són joguines”

Notícia següent

Clipper’s Live organitzarà el 47è Festival Internacional de Música de Cambrils

Notícies relacionades