Surten les primeres imatges dels terroristes de Cambrils i Barcelona preparant els atemptats

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, que investiga els atemptats islamistes que van tenir lloc el 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils ha escoltat aquest dilluns a dos testimonis protegits que ha citat un cop s’ha aixecat el secret sobre part del procediment. Des que fa gairebé un any es va iniciar la instrucció judicial pels atacs, que van deixar 16 víctimes mortals i més de 150 ferits, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 ha estat prorrogant el secret mes a mes per evitar que si les diligències es feien públiques espatllessin “greument el resultat de la investigació”.

Havent aixecat el secret de sumari s’han conegut més detalls, tot i que manté sota secret aquelles peces relacionades amb entrades i registres, comunicacions telefòniques, així com les comissions rogatòries. El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 4 explica en el seu acte que el secret es manté en aquelles peces la “tasca investigadora resulten complexes i extenses i que de ser conegudes per les parts afectades, poguessin fer estèril tota l’actuació sumarial seguida”.

Van beure alcohol a Riudecanyes abans de l’atemptat

En els dies posteriors a l’atemptat es va conèixer que els joves van estar en un restaurant abandonat de Riudecanyes abans d’atemptar a Cambrils. Allà, a més de cremar els seus passaports i documentació personal, van beure una ampolla de vodka Smirnoff “totalment consumida” i “quantitat” de llaunes de cervesa, segons un informe dels Mossos d’Esquadra que consta en el sumari dels atemptats i que detalla ‘El Periódico’.

En el mateix informe s’afirma que potser van ingerir de forma ràpida tota aquesta quantitat d’alcohol per “desinhibir de la realitat i poder dur a terme aquesta acció” referint-se al atac al passeig marítim de Cambrils en què van matar a una persona i van ferir a 06:00 més. Els cinc terroristes van ser després abatuts pels Mossos. A més de la vodka, les cerveses i les begudes energètiques, els terroristes van deixar en el lloc una camisa vermella i una catifa que podrien haver fet servir per a un ritual.