Desarticulada a Cambrils una organització internacional de proxenetes

La policia espanyola ha detingut a nou persones que obligaven les víctimes a estar disponibles 24 hores al dia per oferir serveis sexuals sota amenaces

La policia espanyola ha desarticulat una organització criminal d’explotació sexual de dones a Cambrils (Baix Camp) en una operació en què han detingut a nou persones. Les víctimes estaven obligades, sota amenaces i coaccions, a estar disponibles les 24 hores del dia per fer els serveis sexuals que se’ls requerien, subjectes a sancions si incomplien les normes internes. Els proxenetes havien arribat a regentar fins a tres prostíbuls al municipi, un dels quals funcionava ara en un xalet. L’estructura de l’organització estava totalment jerarquitzada i conformada per quatre graons. L’operació, en col·laboració de la Policia Local de Cambrils, va començar a finals del 2016 arran de la denúncia d’una víctima.

Una dona va denunciar a finals del 2016 que estava sent obligada a exercir la prostitució per part d’un matrimoni estranger i els seus col·laboradors en un prostíbul de Cambrils. En la seva declaració detallava que ella i la resta de dones havien d’estar disponibles les 24 hores per fer serveis sexuals, sota amenaces i coaccions de les encarregades, a qui entregaven la meitat del que pagava el client. A més, estaven sotmeses a un sistema de multes si incomplien les normes dels proxenetes. D’altra banda, havien de pagar una quantitat en concepte de lloguer i manutenció i participar en les tasques de manteniment del local.

L’organització estava estructurada en quatre graons de comandament. En el primer nivell, es trobaven els responsables, una parella que per encobrir legalment les activitats havien creat una empresa mercantil sense activitat real. A la companyia, dedicada a activitats d’astrologia i espiritisme, només la dona constava com a administradora.

En un segon nivell es trobava un altre home, que encara no ha pogut ser detingut. En tercer lloc, quatre persones s’encarregaven de l’obtenció i desviament dels beneficis. Feien que els clients utilitzessin datàfons de dos bars de Cambrils per abonar el cost dels serveis per blanquejar els ingressos. Finalment, en el quart nivell es trobaven les tres encarregades o ‘mamis’, que controlaven les víctimes i executaven les ordres dels màxims responsables.

Als registres al prostíbul i al domicili dels responsables es va intervenir documentació relacionada amb les activitats il·legals i 5.500 euros en metàl·lic.
Els detinguts, als quals se’ls imputen delictes relatius a la prostitució, tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual, contra els drets dels ciutadans estrangers, pertinença a organització criminal i blanqueig de capital, van ser posats a disposició de l’autoritat judicial corresponent.