Cambrils tira cap endavant i fa vida normal després del 17-A

Els botiguers, taxistes i hotelers del Passeig Marítim de Cambrils asseguren que hi impera la normalitat i les ganes de passar pàgina

Normalitat i mirar endavant. Quan tot just fa un any de l’atemptat de Cambrils, el municipi rememora els tràgics fets, però amb la mateixa voluntat amb què es va despertar l’endemà dels atacs. Sense por i amb la certesa que la vila ha recuperat la normalitat. Els botiguers, taxistes i hotelers del Passeig Marítim, l’entorn on es van abatre els cinc terroristes, apunten que l’atac no ha tingut repercussió econòmica i que la vila segueix tenint la imatge de destinació familiar. “Sabíem que ara era l’aniversari i no ens ha fet canviar la idea de venir. De fet, l’any passat vam estar fent turisme per Barcelona, un mes després”, assegura Chelo Sarnago, una turista aragonesa. Com ella, la dependenta d’una de les botigues pròximes al lloc dels fets, Samanta Cardoso, defensa que cal seguir endavant i fer vida normal. “Estem en un món lliure, no podem seguir aquest terror”, defensa.
Els turistes passegen pel Passeig Marítim a peu o amb bicicleta i els banyistes s’endinsen al mar amb la tranquil·litat habitual dels que estan de vacances. Són pocs els que s’aturen davant del Club Nàutic, on s’ubica el memorial en record a les víctimes terroristes d’ara fa un any per observar i comentar els fets, malgrat que els operaris municipals ultimen els darrers serrells abans de l’acte institucional d’aquest dissabte al matí.
L’atac terrorista de Cambrils continua ben present entre els veïns del municipi i els turistes. De fet, en Jesús Marín, que forma part d’un grup d’amics procedents de Navarra i Guipúscoa, ha tornat per onzena vegada consecutiva a la vila. “No ens atemoriran tan fàcilment”, assegura. Aquest turista explica que van viure amb molt nerviosisme els fets perquè les parelles de la colla estaven prenent una copa al passeig i en van ser testimonis. “La meva dona és la que ha patit més. Va estar tres mesos amb malsons, però ara després d’un any ja estem més tranquils”, afirma.
Una altra turista que tampoc ha dubtat en tornar al municipi amb la família és la Chelo Sarnago. Aquesta aragonesa lamenta la mort de l’única víctima mortal de l’atac, que era de Saragossa, i precisa que els va “doldre molt” per la proximitat i pel fet que coneixen a molta gent que hi estiueja. “És una zona per on sempre passegem i ens podia haver passat a nosaltres”, admet.
El silenci de l’endemà dels fets és un dels records més palpables entre els botiguers de la zona. La Mari Carmen Romero estava tancant la botiga quan va succeir tot. Recorda que, de sobte, va escoltar sorolls que li van semblar petards i va veure gent corrent. “Es veien molts policies i ambulàncies, era com una pel·lícula. No t’esperes que passi alguna cosa així. Et quedes paralitzada”, rememora. Amb tot, com si fos avui recorda quan va veure l’últim terrorista: “Em va cridar l’atenció perquè cridava i anava sense samarreta”.

Una recuperació “difícil” als comerços
Pel que fa a l’impacte econòmic, la dependenta Mari Carmen Romero no s’atreveix a afirmar que els atacs hagin afectat les vendes. “Enguany és molt estrany perquè hi ha menys gent, però no sabria dir ben bé el perquè. Diria que no és per això, sinó perquè s’estan obrint altres països”, assenyala aquesta botiguera.

La comerciant de la seva vora explica que va ser “molt difícil” recuperar-se dels atemptats. “Cada dia ens preguntem si tornarà a passar i, a nivell econòmic, va ser molt fluix els mesos posteriors”, constata Samanta Cardoso. “Molta gent ens pregunta on van ser els atacs i s’ha convertit una miqueta en el lloc turístic de Cambrils. Ens va impactar molt que l’endemà la gent s’hi fes ‘selfies”, lamenta. Tot i això, Cardoso assegura que “hem de seguir endavant perquè per molt que ens costi, perquè hi hagut víctimes, la millor manera de lluitar-ho és seguir endavant, fent les nostres vides”.

Turistes que es van allotjar Cambrils l’any passat, repeteixen un any després
Al seu torn, els responsables de l’Hotel Rovira, situat a pocs metres del lloc on van succeir els fets, expliquen que les reserves no s’han vist afectades. “Sincerament, fins i tot gent que s’hi va trobar l’any passat han tornat a reservar aquest estiu, almenys els nostres clients”, revela la directora de l’allotjament Amàlia Rovira. “Va ser un xoc, però la gent ha tornat a la rutina ràpidament i, això, ha estat positiu”, reconeix.

En la mateixa línia es posiciona José Martos, un dels taxistes del torn de dia, qui subratlla que els atemptats podrien haver succeït a qualsevol altre indret. Martos reitera que la ciutadania no va reaccionar “malament”, malgrat el “malestar” del primer cap de setmana. De fet, assegura que des d’aleshores estan treballant “com sempre, portant a la gent d’aquí cap allà”. Sobre la situació a Cambrils al cap d’un any, aquest taxista és rotund: “Sense por i sense res. Aquí hem fet vida normal”, conclou.