Cambrils presenta l’Any Cardenal Vidal i Barraquer

La comissió organitzadora ja ha començat a programar actes per donar a conèixer i posar en valor la tasca del cardenal de la pau

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, l’exalcalde Josep M. Panicello; la neboda néta del cardenal, Maria Eugènia Vidal-Barraquer, i l’arxiver municipal, Pedro Otiña, han presentat avui els primers actes programats de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils.

L’alcaldessa de Cambrils ha destacat la tasca del cardenal a favor de la pau més enllà de la funció pastoral duta a terme com a home d’església i el regidor de Cultura ha fet un repàs a la trajectòria d’aquest fill il·lustre de Cambrils.

Per la seva banda, Josep M. Panicello ha explicat que l’objectiu de la celebració és posar en valor les seves idees, les seves conviccions i la defensa de la llengua catalana. “Avui si fem una enquesta moltes persones no sabrien qui és Vidal i Barraquer i això com a cambrilencs i com a país no ens ho podem permetre”, ha afirmat. “Volem donar veu al cardenal perquè tothom conegui els missatges de pau que va fer arribar a tota la societat, no només religiosa sinó també civil”, ha afegit Panicello.

L’Any Cardenal Vidal i Barraquer commemora que aquest 2018 es compleixen els 150 anys de naixement a Cambrils (3 d’octubre) i els 75 anys de la seva mort a Friburg (Suïssa) (13 de setembre). Però durant el mateix any 2018 i el 2019 també se celebren aniversaris d’altres moments dates significatives com els 40 anys del retorn de les seves despulles o els 100 anys del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona pel Papa Benet XV entre moltes d’altres.

Per totes aquestes coincidències i per la importància de la figura de Francesc d’Assis Vidal i Barraquer, el programa s’allargarà durant l’any 2019 amb activitats de tota mena dirigides a diferents públics.
El programa d’actes està organitzat per una comissió formada per persones de diferents àmbits, representants de la família Vidal-Barraquer, l’alcaldessa i el regidor de cultura, que han treballat amb la idea de projectar la figura del cardenal arreu de Catalunya. Per això, a més dels actes organitzats a Cambrils, s’han impulsat activitats a diferents poblacions de Catalunya.

La primera activitat programada serà la presentació de llibre reeditat “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau”, de mossèn Ramon Muntanyola, a càrrec de mossèn Armand Puig Tarrech, rector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià. L’acte es portarà a terme el 15 de maig, coincidint amb els 40 anys del retorn de les despulles del cardenal, que no es van traslladar a la catedral de Tarragona fins el 1978, ja que Franco en va impedir la repatriació quan es va morir el 1943.

Dins del bloc d’activitats organitzades directament per la comissió a Cambrils també hi ha l’acte acadèmic del 3 d’octubre per commemorar els 150è aniversari del seu naixement; la conferència inaugural de les Aules de la Gent Gran a càrrec del doctor Francesc Vidal-Barraquer, o una taula rodona el 21 de novembre sobre la vida del cardenal amb Margarita Mauri, mossèn Josep Raventós i mossèn Ramon Martí.

A més, s’han organitzat tres exposicions. A finals d’agost s’inaugurarà la primera, sobre mossèn Cinto Verdaguer, al Molí de les Tres Eres; el 19 d’octubre s’inaugurarà la segona, sobre la via i obra del cardenal, a la Sala Àgora de l’Ajuntament; i el 2 de desembre la tercera, a la Torre del Port.

En un segon bloc hi ha els actes impulsats per la comissió i organitzats amb la col·laboració d’altres entitats fora de Cambrils. És el cas de les conferències i exposicions que ja van prenent forma a Barcelona, Reus, Tarragona i altres poblacions.

El tercer bloc agrupa els actes organitzats per altres entitats per iniciativa pròpia com la presentació del llibre de mossèn Muntanyola a l’església de Sant Agustí de Tarragona el proper dia 3 de maig, les presentacions a Montblanc i Reus o una conferència a l’Ateneu Barcelonès.

Finalment, el quart bloc és el dels actes religiosos. El més important serà la missa solemne a la parròquia de Santa Maria de Cambrils oficiada per l’arquebisbe Jaume Pujol el dia 5 d’octubre, quan farà 150 anys exactes del seu bateig. També es farà una missa el 13 de setembre per commemorar la mort i una altra per Sant Fructuós, el 21 de gener, a la Catedral de Tarragona.