Detecten el virus del Nil Occidental en mosquits a Riudoms

Els cavalls i els humans poden patir la malaltia però no són una font d'infecció per a altres cavalls o humans

El Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha confirmat aquest dilluns la presència del virus del Nil Occidental (VNO) en una mostra de 30 mosquits de l’espècie ‘Culex pipiens’ provinents d’una trampa ubicada en una explotació hípica de Riudoms (Baix Camp). L’any passat en aquesta mateixa explotació es va declarar un focus de la malaltia després de detectar-ne anticossos recents enfront el virus en un cavall. Un cop confirmada la detecció del virus, el Servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d’Acció Climàtica ha activat el protocol d’alerta de Nivell 2. Els cavalls i els humans poden patir la malaltia però no són una font d’infecció per a altres cavalls o humans.
La detecció del virus en mosquits no suposa la declaració oficial del focus de la malaltia, però tanmateix indica la circulació del virus a la zona i és per aquest motiu que el Servei de Prevenció en Salut Animal ha activat el Programa d’Alerta Prevenció i Control del Virus del Nil Occidental a Catalunya. El protocol està vinculat a un altre del Departament de Salut. Ambdós tenen la finalitat de poder implantar les estratègies de vigilància i control adequades, així com les accions necessàries per evitar casos tant en animals com en humans.

De fet, des del Servei de Control Epidemiològic i Resposta a Alertes i Emergències s’ha avisat al Banc de Sang i Teixits i als Serveis de Vigilància Epidemiològica, que al seu torn, alerten als hospitals del seu territori perquè tinguin en consideració el VNO davant un diagnòstic de meningoencefalitis vírica sense filiar.

Als laboratoris de l’IRTA-CReSA s’està treballant actualment per determinar el llinatge del virus. En les prèvies deteccions del virus a Catalunya, el 2017 i el 2020, va ser en aus i el llinatge identificat va ser el llinatge 2, el mateix que ha estat circulant en gran part d’Europa Central i de l’Est i que és responsable dels casos en persones en aquestes àrees en els darrers anys. Cal dir que el llinatge 1 també ha estat identificat a la península Ibèrica, concretament al sud d’Espanya, on ha causat brots en animals i també casos en persones. D’altra banda, s’ha dut a terme una inspecció entomològica en la zona de l’explotació hípica per a valorar la presencia de mosquits i col·locar-ne noves trampes.

L’activació del programa d’alerta implica la posada en marxa de mesures per detectar la possible circulació del VNO en animals hostes. Per part del Departament d’Acció Climàtica s’està fent un mostreig en aus i cavalls en un radi de deu quilòmetres per determinar l’expansió del virus. En el cas que una persona detecti la presència d’aus mortes, la Generalitat apunta que cal posar-se en contacte amb el cos d’Agents Rurals.

No és infecciós entre persones

Els cavalls i els humans poden patir la malaltia, però no són una font d’infecció per a altres cavalls o humans. La transmissió del VNO té lloc essencialment entre aus, i aquesta transmissió es produeix a través de la picada de mosquits infectats. Ocasionalment, els cavalls i les persones es poden infectar per la picada de mosquits infectats a partir d’aus salvatges -no de cavalls o persones, hostes considerats cul de sac-. Per això, el departament considera “essencial” adoptar mesures per a eliminar punts de cria de mosquits i evitar-ne les picades.