Alfons Garcia: “Volem ser referents en energies alternatives”

Vostè és alcalde de Vandellòs-Hospitalet de l’Infant des de 2011. L’actual mandat, fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19, ha estat un dels més complicats?

Ha estat complicat perquè ens hem hagut d’enfrontar a unes circumstàncies imprevisibles i això t’obliga a reaccionar d’una forma diferent a l’habitual.

Com valora els dos primers anys de mandat?

Hem fet front a la crisi, que ha comportat dificultats econòmiques i socials i això és el que hem pogut treballar. En la part social, hem aconseguit que els sectors més vulnerables no quedessin exclosos i, en la part econòmica, hem donat ajuts als treballadors afectats per ERTEs i als autònoms i hem estimulat el comerç local. Per tant, jo estic content de com s’ha gestionat tot plegat.

Els estralls que ha provocat la pandèmia en l’economia han estat molt importants. Quina és la situació del municipi i dels seus habitants?

Jo crec que la situació econòmica ha quedat força normalitzada. Els sectors més afectats han patit però la resta ha treballat força. Tenim un bon nivell d’ocupació i una baixa taxa d’atur i el sector turístic està apuntant que l’estiu serà molt positiu. La veritat és que no hem tingut cap davallada a nivell empresarial. Fins i tot hem tingut 12 noves llicències empresarials. Per tant, malgrat el context de crisi generalitzada, la reacció ha estat bona i ha comportat que es normalitzés força la situació.

Quines mesures s’han pres des de l’Ajuntament per reactivar l’economia?

Al mes d’abril vam fer un pla d’ajuts per a les empreses i autònoms afectats i després de l’estiu vam emetre una targeta moneder, que també ha estat molt positiva. Aquesta setmana comencem la segona edició d’aquesta targeta i tenim prevista una tercera de cara a la tardor.

Quins són els projectes que tindran prioritat en aquests dos propers anys de mandat?

Els projectes han continuat endavant. N’hi ha alguns que no depenen només de nosaltres, sinó que hi ha altres administracions implicades i aquests són més llargs. Tenim un projecte executiu per a la residència d’avis i per a l’ampliació de l’escola Mistral i també estem fent la transició ecològica, la transformació energètica de la biomassa a Vandellòs, i ara estem posant les plaques fotovoltaiques a l’Hospitalet per a tots els equipaments públics. Sempre se’ns ha conegut per ser un municipi de referència energètica i volem que continui tenint aquesta rellevància però ara en energies alternatives.

Tenim també un projecte molt interessant, volem transformar la Via Augusta, en el seu tram central, per reforçar-la com a eix comercial.

En quina fase està el projecte de construcció de la residència d’avis de l’Hospitalet de l’Infant? Podran començar les obres a finals d’any? Per quan esperen que estigui acabada? Què suposarà per al municipi i per als seus habitants?

Esperem poder les obres a finals d’any i el termini d’execució dels treballs és d’uns 18 mesos. Encara que no es tracta d’una competència municipal, volem donar un servei perquè tenim demanda des de fa temps i pensem que els nostres avis i àvies han de poder viure, si no a casa seva, com a mínim al seu entorn. A l’Hospitalet, a més, hi ha molta gent que ha vingut de fora i no hi té vincles familiars. Per això pensem que es tracta d’un servei important. Volem que sigui una residència moderna i que tota aquesta gent que no té vincles familiars al municipi pugui gaudir del servei que es mereix.

Ara que s’han alleugerit les restriccions anticovid, com s’encara la campanya d’estiu a nivell turístic?

Creiem que anirà molt bé perquè aquests dies estem veient molta demanda de turisme nacional, tant del català com de la resta de l’Estat, i, per altra banda, també estem veient que es comença a reactivar el turisme internacional. Nosaltres tenim molt turista francès, que ve per mitjans propis, i aquest també promet ser important aquest estiu. Tenint en compte que la vacunació va a bon ritme, malgrat la crisi, creiem que l’estiu serà força positiu a nivell turístic.

I la festa major, quins actes ha programat i quines mesures anticovid s’hauran de tenir en compte?

La primera que tenim és la de Sant Pere a l’Hospitalet, que és la festa major petita, i hem programat actes però sempre complint amb les mesures de seguretat que són necessàries. Farem algun espectacle però sempre sentats, mantenint les distàncies i amb mascareta. Hem de tenir en compte, però, que la gent necessita sortir i que els sectors vinculats al món de la cultura i les festes han patit molt i els hem d’ajudar.