Cambrils reviu el seu passat romà

El municipi és converteix en seu del Festival Tarraco Viva per dotzè any consecutiu

Cambrils es prepara per tornar a acollir el festival de recreació històrica romana Tarraco Viva, que se celebra a Tarragona i a d’altres municipis de l’entorn entre l’11 i el 18 d’octubre. Enguany el festival s’organitza el mes d’octubre perquè durant el passat mes de maig l’estat d’alarma va impedir que se celebrés en l’habitual marc temporal.

Malgrat la situació excepcional que vivim a causa de la Covid-19, des del Museu d’Història de Cambrils s’ha volgut continuar convertint el nostre municipi en seu del festival per dotzè any consecutiu, amb la programació d’un seguit d’actes presencials.

El canvi de dates permetrà a Cambrils optimitzar recursos i aconseguir un major ressò, ja que ha fet que coincideixi amb les Jornades Europees del Patrimoni, amb les que el municipi participa per 20è any consecutiu.

A la vegada, la programació també se suma a les activitats de turisme cultural que aquesta tardor s’han programat a Cambrils, reforçant l’oferta, en aquest cas, del cap de setmana llarg del Pilar.

A Cambrils es farà un dels primers actes de l’edició XII del festival Tarraco Viva, organitzat per l’Ajuntament de Tarragona, que enguany porta per lema “Resiliència i solidaritat a l’antiga Roma”. Les activitats comencen el proper cap de setmana amb unes jornades de portes obertes a tots els espais museístics de Cambrils, acompanyat el diumenge dia 11 d’un espectacle familiar de recreació de titelles romanes a la Vil·la Romana de la Llosa.

Però l’acte més excepcional que es programa enguany a Cambrils serà el dimarts 13 d’octubre al Cinema Rambla de l’Art, on s’oferirà en pantalla gran la preestrena mundial d’un nou episodi, dedicat a les vies romanes, de la prestigiosa i exitosa sèrie documental “Ingeniería romana”, produïda per DIGIVISION i la participació de TVE.

Amb l’ajuda de cuidades animacions i imatges digitals, en aquest nou episodi, titulat “Carreteras”, es reflexiona sobre l’enginyeria i la tecnologia que Roma va invertir per a desplegar la seva colossal xarxa viària, a través del descobriment i visita als extraordinaris vestigis que es conserven.

L’episodi tracta també de les statio, les postes de carretera, els vehicles romans i la importància de les vies en vinculació amb les vil·les romanes que apareixen a l’episodi. Una d’elles és la Vil·la Romana de la Llosa de Cambrils, aixecada fa més de 2000 anys entre la mar i la Via Augusta, oberta al públic pel Museu d’Història de Cambrils i propietat de l’Ajuntament de Cambrils.

A més de la sessió d’estrena, també s’ha programat una altra sessió el dimecres 14 d’octubre per evitar que ningú es quedi sense veure el nou episodi. Cal recordar que d’aforament del cinema ja és reduït al 50% per acomplir estrictament tots els protocols sanitaris establerts per aquests tipus d’actes culturals.