L’hereu de Víctor Català dona el fons de l’escriptora i el manuscrit original de ‘Solitud’

L'Ajuntament de l'Escala compra el museu-arxiu del Clos del Pastor i preservarà el llegat de Caterina Albert a l'arxiu històric

L’hereu legal de Víctor Català, el seu nebot Lluís Albert, ha donat el fons personal de l’escriptora a l’Ajuntament de l’Escala (Alt Empordà). El consistori preservarà ara aquest llegat, format entre d’altres per dibuixos, pintures i primeres edicions de la seva obra. En destaca, sobretot, el primer manuscrit original de ‘Solitud’, la novel·la modernista per excel·lència. L’acord entre l’hereu i l’Ajuntament es complementa amb la compra, per part del consistori, de la finca del museu-arxiu del Clos del Pastor. El municipi l’adquireix per 375.000 euros, amb l’objectiu que la finca continuï acollint una part del fons personal de l’escriptora i sigui visitable. La resta del llegat de Caterina Albert es preservarà a l’arxiu històric de l’Alfolí de la Sal. L’hereu de l’escriptora ha destacat que la d’avui és una “data transcendental”. Per la seva banda, l’alcalde Víctor Puga, ha subratllat que l’acord permet “donar impuls i posar encara més en valor l’obra de Víctor Català”.
Impuls per a la preservació del llegat de l’escriptora escalenca Caterina Albert (coneguda amb el pseudònim literari de Víctor Català). El seu hereu legal i l’Ajuntament de l’Escala han tancat un acord, mitjançant el qual el consistori rep en cessió tot el fons de l’escriptora i compra la finca del Clos del Pastor (que acull el jardí modernista i el seu museu-arxiu).

El marmessor i nebot de l’escriptora, Lluís Albert, ha destacat que la d’avui és “una data transcendental”, que permet culminar tota una vida dedicada a preservar l’herència de Víctor Català. Albert ha recordat que, després que la seva “tieta” morís sense anar al notari, la família es va posar d’acord perquè el repartiment de l’herència no estronqués el seu llegat.

“Jo tenia el pressentiment que la meva tia confiava en mi perquè fos el seu marmessor”, ha explicat. “Per això, em vaig autoimposar aquest deure, i vaig edificar el museu-arxiu a la finca”, ha precisat Lluís Albert. El nebot ha recordat que, durant tots aquests anys, s’ha esforçat en què el “llegat documental i artístic” de l’escriptora fos una “font de cultura”, i ha admès que ara, ja vell, temia que “tot aquest esforç no acabés com jo desitjava”.

Per això, l’hereu legal de l’escriptora ha agraït a l’Ajuntament i a l’alcalde Víctor Puga haver entès la seva “angoixa” i fer-se càrrec “del seu suplici”. “Ara, amb aquest acord acceptable per a les dues parts, l’Ajuntament adquireix l’immoble i rep en cessió el patrimoni artístic i el fons documental de Caterina Albert, d’un valor incalculable”.

El manuscrit original

El fons de Víctor Català es composa de dibuixos, pintures, escultures, primeres edicions de la seva obra, llibres d’altres autors dedicats a l’escriptora, fotografies familiars, reculls de premsa, figures de fang i guix, epistolari i manuscrits originals. En destaca, sobretot, el de ‘Solitud’ –”la joia de la corona”, com l’ha anomenat Lluís Albert.

A més, el llegat també té peces arqueològiques vinculades a Empúries. Algunes, d’especialment singulars, com un atuell de vidre romà o una peça de plom amb inscripció indiketa.

Ara, part d’aquest fons personal continuarà al museu-arxiu del Clos del Pastor, situat al passeig Lluís Albert. La resta del llegat es preservarà a l’arxiu històric, que se situarà a l’Alfolí de Sal. Aquí, precisament, hi haurà una sala dedicada permanentment a l’escriptora.

La cessió gratuïta del fons és una de les grans potes de l’acord que avui han signat l’hereu i el consistori. L’altra és l’adquisició, per part de l’Ajuntament, de la finca que acull el jardí modernista i el museu-arxiu. L’Ajuntament la compra per 375.000 euros i l’inclourà dins les rutes històriques que ofereix periòdicament.

La finca del Clos del Pastor, construïda el 1915 i protegida com a Bé Cultural d’Interès Local, va ser dedicada i llegada a Víctor Català per part d’una admiradora de la seva obra, Antònia Bartomeu. La part que passa a mans municipals és la del jardí i el museu-arxiu, que Lluís Albert va crear el 1975.

“Posar-ho en valor”

L’alcalde Víctor Puga ha subratllat que l’acord “permetrà posar encara més en valor l’obra de Víctor Català i la seva vinculació amb el municipi”. “Certament, les condicions actuals en què es troba el fons al museu-arxiu són molt millorables, i per tant l’Alfolí serà el lloc idoni per dignificar-lo”, ha subratllat Puga.

L’alcalde ja ha avançat la intenció de convertir part de l’Alfolí “en un centre de difusió i interpretació” de l’obra de Caterina Albert. I lligat amb això, Puga també ha subratllat la voluntat d’impulsar, conjuntament amb la UdG, una càtedra dedicada a l’escriptora escalenca.

L’acord entre l’hereu legal i l’Ajuntament s’ha signat aquest matí a la sala de plens. A l’acte també hi ha assistit la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra. Serra ha recordat que el de Víctor Català és un “llegat referent de la història social i literària de Catalunya”, i ha agraït a la família que l’hagi preservat i pugui formar part “del patrimoni públic”. “Caterina Albert va ser una dona que va escriure i viure en un moment difícil, i és important recordar-la pel seu coratge i la seva modernitat”, ha subratllat.

L’Escala va commemorar l’any passat el 50è aniversari de la mot de Caterina Albert. Es preveu que d’aquí a dos anys, el 2019, també es programi una altra commemoració coincidint amb els 150 anys del seu naixement.