La possible obertura d’un tanatori amb cinc sales de vetlla al barri de Gràcia de Sabadell inquieta els veïns

Rebutgen el projecte de la funerària Mémora i demanen a l'Ajuntament que faci tot el possible perquè no s'executi

La possible posada en marxa d’un segon tanatori a Sabadell ha tornat a escalfar els ànims al barri de Gràcia de la ciutat. Després d’anys de reivindicacions per aconseguir el tancament dels locals d’oci de la Zona Hermètica i el soterrament dels FGC en aquesta àrea, els veïns es troben ara amb una nova pedra a la sabata. L’empresa Mémora, primer grup funerari de l’Estat, ha presentat a l’Ajuntament un projecte per instal·lar un tanatori a l’antiga nau de l’empresa Lindab, ubicada al número 139 – 141 de la rambla Ibèria. La proposta inclou cinc sales de vetlla, un oratori i un aparcament. La idea no ha estat ben rebuda per molts dels habitants d’aquest espai que rebutgen un negoci “lúgubre” i que des del seu punt de vista “no aportarà dinamisme al barri”. A més, critiquen que es trobi enmig d’un camí escolar, consideren que incrementarà la contaminació en una zona que ja compta amb un elevat volum de trànsit i devaluarà el preu dels habitatges. El consistori ha advertit que no ha concedit cap llicència en aquesta direcció, però ha reconegut que fa un any que l’empresa va fer “una consulta” i afirma que a principis de febrer va rebre el projecte que planteja la funerària.
Els veïns de Gràcia consideren que instal·lar un tanatori en aquest punt de la ciutat no és necessari i adverteixen que un negoci d’aquestes característiques podria ubicar-se a la perifèria del municipi, de forma que no comportés molèsties per als ciutadans. “El que els veïns no veuen clar és l’activitat en si. És lúgubre i desagradable”, explica Joan Vives, vocal de l’Associació de Veïns del barri. En aquest sentit indica que els ciutadans es mostren preocupats perquè el lloc on s’ha plantejat ubicar aquest tanatori forma part del camí escolar cap el centre educatiu Teresa Claramunt i l’institut Pau Vila. “Passar per davant una funerària potser no seria el millor itinerari pels estudiants”, comenta.

En aquesta línia indica que els afectats consideren que un negoci com aquest incrementarà la contaminació en un espai que ja concentra un elevat volum de trànsit – la rambla Ibèria és un dels principals punt d’accès a la capital vallesana -. “Es tracta d’una zona on els veïns porten anys patint la remodelació d’aquesta via”, ha expressat l’Associació de Veïns del barri en un comunicat en què ha recordat que aquests sabadellencs hauran d”entomar les molèsties del soterrament definitiu dels FGC durant un mínim d’un any i mig”. Mentre aquesta obra permetrà cosir el barri, apunten que el tanatori “podria provocar un bon estrip”.

Cinc sales de vetlla

Segons ha pogut saber l’ACN, el projecte que Mémora va presentar el passat mes de febrer contempla la construcció del tanatori a tot l’espai que ocupa l’antiga nau industrial de Lindab ubicada al número 139 – 141 de la rambla Ibèria.

L’equipament disposaria de cinc sales de vetlla, un oratori i un aparcament que molt possiblement seria soterrat.

Tot i que inicialment l’empresa va mostrar-se interessada en poder-hi incloure un crematori, finalment aquesta opció s’ha descartat, ja que l’actual planejament urbanístic de Sabadell no permet posar en marxa aquesta instal·lació dintre de la trama urbana.

Un any sobre la taula

En una reunió que responsables municipals van mantenir dimecres per la tarda amb veïns de Gràcia al centre cívic d’aquest barri, els representants del consistori van explicar als afectats que fa un any que Mémora va fer la consulta per saber si podia tirar endavant aquest negoci en aquest punt de la ciutat. Així mateix van revelar que a principis de febrer van rebre el projecte.

“Ens van explicar que arran de la liberalització dels serveis funeraris i de les lleis de simplificació administrativa per agilitar tràmits que s’han aprovat darrerament, aquesta activitat podria començar sense que l’empresa hagués de disposar de llicència”, comenta Vives. Amb tot, indica que el responsable de Cohesió Territorial de Sabadell, Juli Fernàndez, els va assegurar que pel que sí que cal llicència és per fer les obres per adequar la nau industrial, que a més compta amb una façana que està catalogada.

“Si Mémora presenta una proposta que s’ajusta a la normativa l’equip de govern l’hauria d’acabar acceptant”, lamenta Vives, que afegeix que el compromís del consitori és que serà “molt escrupulós” a l’hora de revisar el projecte i que transmetra a la funerària el malestar veïnal.

Competència directa per Torra SA

Ara per ara, Sabadell té un únic tanatori, situat a la ronda d’Orient i gestionat per la funerària Torra SA, que també és concessionària del crematori municipal i el cementiri de la ciutat. Malgrat la demanda de l’ACN, el govern local no ha volgut comentar el tema ni valorar si l’actual equipament és suficient per atendre la demanda local.

Una empresa líder

L’empresa impulsora del projecte, Mémora, també ha rebutjat fer declaracions sobre el tema. Es tracta del primer grup funerari de l’Estat i que està present en 21 països del món. Compta amb 1.200 empleats i gestiona 125 tanatoris, 26 crematoris i 23 cementiris.

La seva facturació és de 153 MEUR i és propietat del fons de pensions canadenc Ontario Teachers.
En els últims anys Mémora ha resultat adjudicatària de nombrosos concursos públics per a la construcció i posterior explotació de tanatoris, crematoris i cementiris.