El Festival Nits de Vic suprimeix la figura del país convidat

El certamen de cinema asiàtic se celebrarà a la capital osonenca del 17 al 22 de juliol

El Festival Nits de cinema oriental de Vic tindrà enguany com a eix central l’esport en el cinema comercial asiàtic. D’aquesta manera, s’elimina la figura de país convidat que hi havia fins ara i s’incorpora una temàtica central que cada any serà diferent. Així ho ha explicat el director del certamen a l’ACN, Quim Crusellas, qui ha afegit que en aquesta 15a edició el festival retrà homenatge a Stephen Show, director de grans produccions de Hong Kong i la Xina i autor del primer film que es va poder veure al festival l’any 2004. Un dels festivals cinematogràfics de referència del món asiàtic a Catalunya se celebrarà a la capital osonenca del 17 al 22 de juliol.
Aquest dissabte el Festival Nits ha presentat públicament la imatge de la propera edició i les principals novetats del seu programa. Com a gran canvi, l’eix central del Festival Nits deixarà de ser un país concret i la programació i activitats passaran a girar entorn una temàtica, “un fil conductor que recorrerà les diferents seccions i que inspirarà la imatge del festival”. Per l’edició 2018, s’ha escollit els esports en el cinema comercial asiàtic. Tanmateix, l’homenatge a països d’Àsia es mantindrà a les ‘Nits a la Bassa’, on cada nit se seguirà dedicant el sopar de la Bassa dels Hermanos i la pel·lícula a una cultura específica.

Quim Crusellas ha explicat que enguany el festival retrà homenatge a Stephen Chow, el director actual més destacat del cinema comercial de Hong Kong i la Xina. A banda de projectar la primera pel·lícula que es va poder veure a la Bassa dels Hermanos a l’edició inaugural del Festival Nits, l’any 2004, ‘Shaolin Soccer’ (Stephen Chow, 2001), també es presentarà la nova publicació de la Biblioteca FesNits: ‘Stephen Show! El cinema espectacle de Stephen Chow’.

D’altra banda, el festival vol refermar el seu compromís amb la jove creació cinematogràfica a Catalunya i ha anunciat la finalització del film ‘Meiying MG-01’, el nou curtmetratge d’Adrià Guxens. El festival és coproductor associat del projecte i l’acompanyarà també en la seva difusió internacionals. L’obra de Guxens, que ja va presentar a Vic fa un parell d’anys el curt ‘Bittersweet Memories’, es caracteritza pel seu caràcter oníric i per inspirar-se en l’estètica i cultura orientals.

La imatge del festival d’enguany és la icona ‘Qiú Qiú’, que vol dir pilota en xinès, i és obra de l’artista Xevi Domínguez.

Com a novetat, l’associació Vic Comerç, amb la participació de l’Escola d’Art de Vic, convertirà els carrers propers a la Bassa dels Hermanos en un ‘Chinatown’ perfectament ambientat. A més, s’editarà una targeta ‘Vic Comerç perquè els convidats, acreditats i Nitòmans tinguin avantatges en els establiments de la ciutat, i s’activaran accions de promoció i participació conjuntes entre Vic Comerç i el Festival Nits. D’altra banda, una de les empreses col·laboradores, Cervesa del Montseny, llançarà una edició especial per al festival sota el nom de ‘la Nitòmana’.

L’Associació Nits de cinema oriental, organitzadora del Festival, continua programant activitats relacionades amb el cinema i la cultura asiàtica al llarg de l’any. A banda de la celebració de l’Any Nou Xinès a Vic aquest cap de setmana, durant tot el mes de febrer s’ha organitzat, conjuntament amb la Fundació Institut Confunci de Barcelona, la retrospectiva ‘Kung Fu Girls!’, l’exposició dels cartells de Yuen-Tai-yung i el passi del documental ‘The Posterist’ sobre el mestre cartellista.

ACN