Arriba la desena edició de la Nit dels Museus a Lleida

Avatar photo

Són Caixafòrum, el Castell dels Templers, La Panera, Fundació Sorigué, el Museu de l'Aigua, el Jaume Morera, Roda a Roda i el Museu de Lleida

Vuit museus i equipaments culturals de la ciutat de Lleida participaran el 20 de maig a la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d’Europa nascuda a França i en què hi participen museus d’arreu. S’emmarca en la celebració del Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, que aquest any porta com a lema ‘Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus’, proposat pel Consell Internacional dels Museus (ICOM). El lema convida els museus a posicionar-se com a actors d’apaivagaments de les històries traumàtiques passades gràcies a la mediació i a la pluralitat de punts de vista expressats. A Lleida ja fa deu anys que els museus i equipaments de la ciutat celebren de manera conjunta aquesta Nit, amb portes obertes de les 20h a les 24h i amb diverses propostes lúdico culturals per a tothom. Enguany, els vuit que hi participen són el Caixafòrum Lleida, el Castell dels Templers de Gardeny, el Centre d’Art La Panera, la Fundació Sorigué, el Museu de l’Aigua, el Museu d’Art Jaume Morera, el Roda a Roda. Museu de l’Automoció de Lleida i el Museu de Lleida.
Al Caixafòrum Lleida es podrà visitar l’exposició ‘Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes’, que reuneix diverses aproximacions al motiu de la destrucció d’imatges o de la subversió del seu contingut “ortodox”, partint de l’obra d’artistes contemporanis de les col·leccions ‘la Caixa’ i MACBA, amb préstec de peces del Museu de Lleida i del MNAC. Hi haurà una visita guiada a la mostra a les 21h, adreçada al públic general, precedida d’una altra a les 18.30h i d’una visita taller adreçada al públic familiar, que es farà una hora abans. A més, durant tota la nit, es durà a terme la projecció ‘Bafta Shorts’, amb els curtmetratges nominats al 2016 als premis més importants del cinema britànic.

El Castell dels Templers de Gardeny ofereix una visita guiada nocturna a les 20.30h i a les 22.30h, que permetrà descobrir la comunitat de monjos guerres que van viure a la Comanda Templera de Gardeny, un dels principals centres de decisió de la Corona d’Aragó. La visita girarà al voltant de la història i el mite de la casa de Gardeny amb motiu del desè aniversari de la rehabilitació del Castell. Les visites guiades requereixen una inscripció prèvia a l’Oficina d’Informació de Turisme de Lleida.

Al Centre d’Art la Panera es podran visitar les exposicions ‘El desig de creure’, ‘Per art de màgia’ (a l’Espai miniPanera), ‘Carles Congost. A Sense of Wonder’ i ‘Carles Congost, Maletas violentas’ (al Centre de Documentació). Es faran dues visites guiades, a les 20h i a les 22h. A més, a les 21h se celebrarà un concert de música electrònica experimental a càrrec de Keith Fullerton Whitman, que s’inclou dins del cicle OUT.SIDE.

A la Fundació Sorigué es podrà visitar l’exposició ‘In the beginning was…’ de la reconeguda artista japonesa Chiharu Shiota, una commovedora i intimista mostra formada per quatre instal·lacions monumentals i una sèrie de llenços. Es faran visites comentades a les 20h, 21h, 22h i 23h i una actuació a capella del grup Jukebox, conegut pel seu pas pel programa televisiu ‘Oh Happy Day’. Les places per a les visites guiades són limitades i cal reserva prèvia a la Fundació Sorigué.

El Museu de l’Aigua obrirà el Dipòsit del Pla de l’Aigua a les fosques. L’any 1792, el governador Blondel va entregar a la ciutat l’obra del dipòsit d’aigües i les fonts. 225 anys més tard, s’hi podrà accedir tal com es feia a l’època, sense llum elèctrica. S’hi entrarà a les fosques, amb llanternes, la qual cosa permetrà gaudir d’aquest espai amb una visió totalment diferent. Prèviament, durant el dia, es farà jornada de portes obertes al campament de La Canadiense.

Al Museu d’Art Jaume Morera es podrà visitar l’exposició ‘Connexions’, organitzada amb motiu del centenari del Museu, i que s’articula a partir del diàleg entre setze obres de la col·lecció del museu i setze obres cedides temporalment per altres museus i col·leccions del país. A més, es projectarà la videoinstal·lació ‘El refugi’, de la cineasta documental Alba Sotorra, en la qual els espectadors se submergiran en l’experiència dels refugiats de la guerra de Síria, des de la fugida del conflicte bèl·lic fins a l’arribada i supervivència a Grècia, passant per la perillosa travessa pel mar Mediterrani.

El Roda Roda. Museu de l’Automoció de Lleida es podrà visitar lliurement i descobrir la col·lecció permanent del museu, que inclou vehicles històrics, motocicletes, motors, reproduccions a escala i altres peces. A les 21h es farà una visita comentada.

Finalment, el Museu de Lleida, partint del lema d’enguany del Dia Internacional dels Museus, proposa un recorregut per cinc obres del museu, la seva història i la seva relació amb alguns dels conflictes actuals que afecten tant el patrimoni com les persones. El recorregut es podrà fer per lliure o a través de visites comentades que tindran lloc entre les 20h i les 22h, que comptaran amb la col·laboració del Cercle d’Amics del Museu i el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida. A més, durant tota la nit, la plaça del museu acollirà una mostra d’entitats que treballen en cooperació i solidaritat, persones desplaçades, migrades i refugiades, que donaran a conèixer la seva tasca i proposaran activitats. La mostra es farà gràcies a la col·laboració de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. També es projectarà un documental.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Antonio García: “Reflexions sobre l’illa de vianants”

Notícia següent

L’Ajuntament del Vendrell col•labora en la campanya “Posa’t la gorra” en solidaritat amb els infants amb càncer

Notícies relacionades