Una recent enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) revela que el 91% dels catalans creu que és difícil o molt difícil trobar un habitatge adequat a les seves necessitats a Catalunya. Aquesta opinió es manté transversalment entre tots els sexes i franges d’edat, evidenciant la magnitud de la problemàtica habitacional al territori.
Un 89% creu que la situació afecta la qualitat de vida
La gran majoria de la població, concretament un 89%, considera que la situació actual de l’habitatge impacta negativament en la qualitat de vida. Tot i així, només dos de cada tres enquestats perceben que aquesta problemàtica els afecta personalment. Entre els menors de 40 anys, la preocupació és especialment elevada, afectant gairebé a la meitat d’ells.
Aquesta dificultat d’accés a l’habitatge, segons l’enquesta, genera un risc de desplaçament per part de molts ciutadans, amb un de cada quatre catalans veient-se obligat a canviar de residència. Un 13% ja han hagut de mudar-se fora del seu municipi, mentre que un 5% ha abandonat el seu municipi per viure en una altra localitat.
La generació jove, la més afectada per la crisi de l’habitatge
L’enquesta també revela que un 20% dels catalans majors de 16 anys ha pensat en comprar-se un pis en l’últim any. Aquesta intenció és molt més marcada entre els joves de 25 a 34 anys, amb gairebé la meitat d’ells expressant el desig de ser propietaris. No obstant això, el director del CEO, Joan Rodríguez, alerta que aquestes expectatives de compra es veuran insatisfetes degut a l’oferta limitada d’habitatge disponible.
L’habitatge com a objectiu de vida
Segons l’enquesta, un 74% dels enquestats considera que tenir un habitatge en propietat és un objectiu important a la vida. Aquesta xifra arriba al 82% entre els llogaters, amb una proporció molt alta de joves menors de 35 anys que també expressen el desig de ser propietaris. Tot i aquesta aspiració, gairebé la meitat de la població considera que viure de lloguer és “llençar els diners”, una percepció especialment estesa entre els homes joves (16-24 anys), el 71% dels quals veuen l’habitatge com un bé econòmic que s’ha de comprar i vendre lliurement al mercat.
Suport a les polítiques públiques d’habitatge
L’enquesta també ha preguntat pels suport a diferents mesures per combatre la crisi de l’habitatge. La proposta de construir 50.000 habitatges públics fins al 2030 obté un ampli suport, amb un 94% de la població mostrant-se favorable. Altres mesures que reben un alt percentatge de suport inclouen la limitació del nombre de pisos turístics (74%) i la regulació dels preus del lloguer (72%).
En canvi, la proposta d’expropiar o comprar pisos per part de les administracions obté una resposta menys favorable, amb només un 38% de suport entre els enquestats.
Un problema social de gran envergadura
Aquesta enquesta destaca que la crisi de l’habitatge és vista com una problemàtica social important que requereix una resposta a nivell de govern. Joan Rodríguez, director del CEO, considera que és fonamental adoptar mesures que permetin garantir l’accés a un habitatge digne, una qüestió que afecta el benestar de milers de persones a Catalunya. La necessitat de trobar solucions és urgent, especialment davant de les expectatives no cobertes d’una generació que somia amb aconseguir una propietat immobiliària que sembla cada vegada més inaccessible.