La vuitena edició de la Jornada de governança del litoral celebrada a Vilanova s’ha basat en l’adaptació al canvi climàtic dels municipis costaners, i a concretar els reptes i solucions de l’adaptació al canvi climàtic a partir de l’experiència del projecte SCORE.
En la inauguració de la jornada, Marc Serra, president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, ha recordat que “un dels grans reptes que tenim al nostre litoral en un context de crisi climàtica, és quina gestió fem de les nostres zones costaneres davant les inundacions, l’increment del nivell del mar i l’erosió. Tenim la sort d’encarar aquest debat amb els resultats del projecte europeu SCORE, en el que ha pogut participar la ciutadania”.
El president del Consell Comarcal del Garraf, Luis Miguel García, ha parlat de la jornada com “un espai de referència per tractar els grans reptes del nostre territori, amb l’objectiu de protegir el litoral del Garraf”.
Iolanda Sánchez, regidora d’Emergència Climàtica i Espais Naturals de Vilanova i la Geltrú, ha explicat que “l’ajuntament sempre ha entès que les solucions basades en la natura són les que funcionen”, i ha recordat que ja l’any 2004 es va iniciar la renaturalització de la Platja Llarga, aturant la llicència urbanística, “en un espai que és un símbol i que volem que vagi més enllà, amb un projecte pedagògic, i que la ciutadania se’l faci seu”.
El projecte SCORE, que finalitza aquest mes de juny després de 4 anys, “ha servit per estudiar els efectes del canvi climàtic i identificar els punts crítics al torrent de la Piera, i quines són les solucions basades en la natura, aquí i en altres espais com la Platja Llarga, un projecte en el qual encara estem treballant. L’SCORE acaba, però tant les ciutats europees com la ciutat de Vilanova tenim ganes de continuar amb totes les conclusions i amb el treball que comporta”, ha reblat la regidora.
L’SCORE ha servit per ajuntar les polítiques i voluntats de l’Ajuntament amb les línies de finançament. En el cas del torrent de la Piera s’ha pogut fer el projecte executiu i les actuacions s’aniran materialitzant per fases. On sí que s’ha pogut aprofundir és en l’execució de la Platja Llarga, adaptant noves metodologies de basades en el treball comunitari i enfocant-ho a la ciutadania.
I és que l’SCORE es resumeix en tres línies de treball per abordar l’adaptació al canvi climàtic. La primera és el living lab, apropar a la ciutadania la presa de decisions i el disseny, així com el seguiment.
La segona línia són les solucions basades en la natura, que han permès treballar sobre les possibles solucions per prevenir inundacions pel desbordament del torrent de la Piera, i sobre la Platja Llarga, on s’ha fet una restauració d’un espai que estava molt degradat, que ha patit abocaments i vestigis d’una urbanització que es va aturar, i s’està recuperant, aportant biodiversitat i protegint infraestructures com la carretera i el càmping.
I la tercera línia de treball és la sensorització, per obtenir dades reals que permetin una gestió racional i basada en dades: com afecta el canvi climàtic en el nostre litoral concret, i com funcionen les solucions basades en la natura al llarg dels anys.
Així, aquest projecte europeu en el qual s’han implicat diferents municipis i ciutats europees acaba com a living lab, però continua amb les propostes i projectes de sensorització que seran claus i que impliquen també els centres educatius de la ciutat.