L’Institut d’Estudis Ilerdencs ha acollit aquest dijous la presentació de la quarta edició del Perifèria Cultural, el cicle de cultura, terrer i gastronomia que acosta la creació cultural dels Països Catalans a pobles i comarques allunyats dels grans centres urbans. El cicle oferirà més d’una trentena d’espectacles en llengua catalana i occitana d’artistes d’arreu del domini lingüístic, que es troben fora dels grans circuits comercials, amb espectacles de format mitjà, disseminats en el temps i l’espai, de maig a octubre, acompanyats d’una proposta gastronòmica feta a mida, elaborada a partir de productes i productors locals, i amb horaris, formats i preus assequibles per a tota la família.
L’acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i dels codirectors del Perifèria Cultural, Marçal Girbau i Estel Solé. També hi ha assistit el director de l’IEI, Andreu Vàzquez.
En la seva intervenció, Estefania Rufach ha destacat el gran projecte que és Perifèria Cultural, “un cicle que promou la música, la gastronomia i la nostra terra”. En aquest sentit, Rufach, els hi ha donat les gràcies “per posar el terrer sobre el mapa”. La vicepresidenta de l’IEI també ha volgut posar en valor el treball conjunt que s’ha fet amb ajuntaments, entitats, músics i cuiners perquè aquesta cita cultural sigui una realitat i vagi creixent any rere any.
Per la seva part, en nom de Perifèria Cultural, Marçal Girbau i Estel Solé han insistit en la necessitat de construir relats alternatius al model dels macrofestivals, tot apostant “per la cultura, la tranquil·litat i els bons aliments” davant festivals massificats. També han volgut agrair el suport de l’IEI, perquè “el més important en l’àmbit cultural és poder treballar amb una mirada de mitjà termini, amb seguretat i garanties, i a les terres de Lleida això s’ha entès molt bé”, han afegit.
Consolidat com una de les cites culturals més genuïnes del calendari estiuenc, Perifèria Cultural torna amb una nova edició carregada de novetats, nous formats, estrenes i produccions pròpies, i els valors essencials més vius que mai: l’aposta per la cultura de sotabosc dels Països Catalans, la reivindicació de la llengua catalana i occitana, el foment de la gastronomia de proximitat, i la defensa de la sobirania alimentària i del turisme sostenible i de país. Del 31 de maig al 31 d’octubre, el cicle oferirà gairebé 40 esdeveniments de 76 artistes repartits en 35 poblacions, 17 de les quals dins la demarcació de Lleida. Una programació paritària i amb una acurada combinació d’artistes emergents i consolidats.
En aquesta edició, els 17 pobles de la demarcació de Lleida que gaudiran del Perifèria Cultural comptaran amb la programació següent:
31 de maig | Castell de Mur | Inauguració: Alidé Sans + Guillem de Berguedà + Rostit Perifèric amb Esperanceta de Casa Gassia |
7 de juny | Borén (Alt Àneu) | Arnau Obiols + Thouxazun |
8 de juny | Ares (MD Sorpe) Alt Àneu | Ros + Magari Ballfolk |
5 de juliol | Agramunt | Adrià Puntí + Borja Penalba + Rostit Perifèric amb Sergi López & Estel Solé |
18 de juliol | Alentorn (Artesa de Segre) | Quimi Portet + Ernest Armengol + Rostit Perifèric amb Elisenda Roca |
19 de juliol | Gàrzola (Vilanova de Meià) | Carles Sanjosé i Jaume Pla + Rostit Perifèric amb Ivet Eroles |
5 d’agost | Àrreu (Alt Àneu) | La Sonsoni (Pep Lizandra) |
8 d’agost | Seró (Artesa de Segre) | Espai Dual + Testarudes + Rostit Perifèric amb Mireia Galtés |
9 d’agost | Foradada | Clara Gorrias + Berta Puigdemasa |
15 d’agost | Peramola | Roger Mas + Anna Fernández & Nunu |
16 d’agost | La Sentiu de Sió | Brams + Sa Pena |
22 d’agost | Baldomar (Artesa de Segre) | Anna Roig i Belda + Glosa Càustica + Rostit Perifèric amb Ferran Aixalà |
29-30 agost | Bausen (Val d’Aran) | Hestivau Transpirenenc Pòble Viu: trobada d’artistes de banda i banda de la frontera |
26 setembre | Ciutadilla | Meritxell Gené + S’albufera |
4 d’octubre | Tírvia | Magari Ballfolk + Rostit Perifèric amb ESPERANCETA de Casa Gassia |
11 d’octubre | Boada (Vilanova de Meià) | DHARMA A UN PAM + Rostit Perifèric amb Arnau París |
25 d’octubre | Isil (Alt Àneu) | Pep Sala + Rostit Perifèric amb Maria Juan |
Una de les novetats d’enguany és la incorporació en la programació de la glosa, el cant improvisat tradicional dels Països Catalans. També s’hi estrena el nou format Rostits Perifèrics, una proposta de producció pròpia de monòlegs en clau de sàtira i humor, amb noms com Sergi López, Empar Moliner o Maria Nicolau. Aquest esperit transgressor també es trasllada als escenaris, amb propostes úniques com la nit que farà coincidir en un mateix escenari Adrià Puntí, Borja Penalba, Sergi López i Estel Solé (5 de juliol a Agramunt), o el retorn de Carles San José i Jaume Pla (19 de juliol a Gàrzola), que tornaran a fer duet després de molts anys.
Un any més, Perifèria Cultural insisteix en la necessitat de construir relats alternatius al model dels macrofestivals. Per aquest motiu, creu en una programació de format mitjà i disseminada en el temps i l’espai, amb horaris adaptats i preus assequibles, fent una aposta clara per la inclusió. En aquesta edició, s’hi incorpora també la carpa del Circ La Riota, que serà present en diversos esdeveniments, reforçant l’espai dedicat a la mainada, ja existent en l’edició precedent, Perifèria Canalla.
D’altra banda, la gastronomia es consolida com un dels pilars fonamentals del Perifèria. La majoria de cites aniran acompanyades d’una proposta gastronòmica dissenyada a mida per a cada ocasió. A les terres de Ponent, el reconegut xef Sergi de Meià –president de la Fundació Coma de Meià– repeteix com a cap dels fogons del cicle. En aquesta edició ha previst creacions fetes a mida per als diferents esdeveniments del cicle. Un exemple serà la inauguració, el 31 de maig a Castell de Mur, en què el xef ha dissenyat un menú d’amistat occitanocatalana, a partir de productes del Pallars.
El tret de sortida serà el 31 de maig a Castell de Mur (Pallars Jussà), amb una nit que relligarà la creació occitana de l’edat mitjana amb la contemporània. El músic berguedà Francesc Ribera ‘Titot’ (Brams, Mesclat) ha adaptat al català modern i musicat l’obra del trobador Guillem de Berguedà (1138), en un espectacle històric únic a Europa. Amb la combinació perfecta d’instrumentació tradicional i arranjaments contemporanis, cada nota ressona amb l’essència i la passió trobadoresques. La cantant i activista aranesa Alidé Sans torna al Perifèria per fer ressonar al Castell de Mur les cançons tel·lúriques del seu darrer disc, ‘Arraitz’, que representen el batec de l’actual creació musical cantada en occità. Als fogons, el xef Sergi de Meià, que ha creat per a l’ocasió un àpat dedicat a la terra i a la cuina occitanes, amb productes del Pallars. Entre les seves creacions hi trobarem un cruixent de Girella o un caneló de formatge de Tupí. Tot plegat, maridat amb els vins d’El Vinyer.
El Perifèria Cultural compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Lleida, gràcies a un conveni pluriennal, que constitueix un marc estable de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 2027. A més, compta enguany amb la col·laboració de diversos ajuntaments i institucions locals que fan possible el cicle a pobles i municipis com Castell de Mur, Bausen, l’Alt Àneu, Alentorn, Seró i Baldomar (Artesa de Segre), Tírvia, Ciutadilla, Agramunt, la Sentiu de Sió, Foradada o Peramola.
A més del suport institucional, enguany el cicle torna a comptar amb la complicitat del teixit social i associatiu. En primer lloc, la Fundació Coma de Meià, liderada pel xef Sergi de Meià, que treballa per preservar i dinamitzar de manera sostenible el territori, a través de la gastronomia, l’agricultura ecològica i el projecte mediambiental. Així mateix, el Perifèria torna a aliar-se amb l’associació aranesa Associacion Stereo Val Accion Culturau, en aquesta ocasió per celebrar el Hestivau transpirenenc Pòble Viu, el 29 i 30 d’agost, a Bausen.
Finalment, enguany el cicle també compta amb la col·laboració i complicitat de tots els productors presents en l’edició, com els sucs i productes ecològics de Cal Valls de Vilanova de Bellpuig, la carn i embotits ecològics de Cal Tomàs al Pallars, o l’oli del Molí La Vansa de Boada, entre molts d’altres.
Podeu trobar més informació a www.periferiacultural.cat