La situació que s’ha viscut durant més d’un any i mig al número 73 del carrer de Béjar, al barri de Sants de Barcelona, ha estat definida pels seus usuaris com a “insostenible”. L’aparcament subterrani de cinc plantes, propietat de la immobiliària Núñez i Navarro, s’havia convertit en un punt negre de delinqüència, insalubritat i conflictivitat social, segons han denunciat reiteradament els veïns i llogaters de places.
Un aparcament convertit en infrahabitatge
El problema va començar fa aproximadament divuit mesos, quan un petit grup de persones va començar a ocupar les escales interiors del pàrquing com a lloc per pernoctar. La situació va empitjorar notablement els darrers tres mesos, amb l’acumulació de matalassos, mobles i deixalles que feien inservibles les sortides d’emergència. A més de les condicions d’insalubritat, es van començar a registrar episodis preocupants: consum i venda d’estupefaents, exercici de la prostitució i fins i tot agressions sexuals.
Els Mossos d’Esquadra han confirmat, segons informacions recollides per diversos mitjans de comunicació, que l’espai s’utilitzava de manera habitual per a activitats il·lícites. També han informat que, durant aquests mesos, s’hi van produir detencions relacionades amb delictes greus, inclosos abusos sexuals. A més, alguns usuaris havien trobat persones esteses a terra en estat d’intoxicació, presumptament per sobredosi, i en diverses ocasions havien alertat els serveis d’emergències.
Una de les situacions més preocupants era el control d’un dels comandaments a distància d’obertura de la porta del pàrquing, presumptament sostret d’un vehicle estacionat. Amb aquest dispositiu, els ocupants permetien l’entrada a l’interior a clients de prostitució, agreujant encara més la inseguretat.
Desallotjament i neteja: punt d’inflexió
El darrer dilluns, finalment, s’ha posat fi a aquesta situació. La mateixa empresa Núñez i Navarro, acompanyada per efectius de la Guàrdia Urbana, ha procedit al desallotjament del recinte. Les sis persones que encara hi pernoctaven han estat identificades i han marxat sense oposar resistència. Immediatament després, un equip de deu operaris ha començat les tasques de neteja i desinfecció, retirant matalassos, mobles i residus acumulats durant mesos.
Reforç de la seguretat i resposta veïnal
Com a mesura preventiva, la immobiliària ha anunciat que instal·larà vigilància privada les 24 hores del dia per controlar els accessos i evitar noves ocupacions. També s’ha compromès a reparar portes i panys malmesos i a estudiar un canvi de codis i sistemes d’obertura.
Els residents han expressat la seva satisfacció pel desallotjament i les mesures anunciades, tot i que reclamen que la vigilància es mantingui de manera indefinida i que es garanteixi la seguretat de manera proactiva. “Durant massa temps hem hagut d’entrar al pàrquing amb esprai pebre a la mà, i amb por”, diu una de les llogateres afectades, que també lamenta haver d’evitar accedir-hi amb criatures.
Intervenció social i seguiment institucional
Des del districte de Sants-Montjuïc i la Guàrdia Urbana, s’ha informat que durant aquest temps s’ha intentat actuar amb mediació i suport social a les persones que vivien al pàrquing. Aquests dies, les autoritats han fet un seguiment de l’actuació per garantir que aquestes persones siguin derivades als serveis socials i rebin l’atenció adequada.
El cas del pàrquing de Béjar 73 ha servit per posar en evidència la necessitat de resposta ràpida davant situacions de degradació i ocupació il·legal en espais privats, especialment quan afecten la convivència, la seguretat i la salut dels veïns.
Ara, amb el desallotjament completat, comença una nova etapa en aquest espai, que els veïns esperen que estigui marcada per la tranquil·litat, el manteniment i el respecte a la seguretat comuna.