Tarragona ha estat seleccionada per formar part del projecte “Municipis per un Estiu Enriquit”. Aquest programa té com a objectiu reforçar les polítiques locals d’estiu amb equitat, garantint que tots els infants i joves puguin accedir a activitats enriquidores independentment de la seva situació personal i familiar.
Durant divuit mesos (2025-2026), Tarragona rebrà un acompanyament tècnic intensiu per dissenyar i consolidar un pla d’estiu municipal que garanteixi els drets educatius durant les vacances escolars. Aquest suport inclourà capacitació específica, assessorament expert, connexió amb altres municipis i accés a experiències inspiradores per millorar i enfortir les oportunitats educatives durant l’estiu.
Segons la consellera d’Educació, Isabel Mascaró, “participant en aquesta iniciativa reafirmem el nostre compromís amb l’educació a temps complet i amb la lluita contra la desigualtat d’oportunitats durant l’estiu, impulsant un model replicable de política pública local.”
Tarragona participarà en un procés integral de capacitació, acompanyament i mentoria personalitzada i grupal, així com en l’intercanvi de coneixement i experiències inspiradores. Tot plegat, amb l’objectiu de potenciar i millorar les polítiques locals d’educació durant l’estiu, perquè els 12 municipis que en formen part (Barberà del Vallès, Bigues i Riells del Fai, Centelles, Girona, Manlleu, Montornès del Vallès, Palafrugell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, La Sénia, Tarragona i Vilanova del Camí) comptin amb un pla o campanya d’estiu robust i es modelitzi una política pública local replicable.
El calendari del programa arrencarà amb una diagnosi socioeducativa del territori i permetrà identificar els reptes i necessitats de cada municipi. A partir d’aquest punt de partida, durant la tardor d’enguany i la primavera de l’any vinent, els municipis dissenyaran i definiran les actuacions que es posaran en marxa l’estiu del 2026 i acabaran amb un pla d’estiu en endavant. Finalment, el procés culminarà amb una avaluació per valorar els resultats, identificar aprenentatges i reforçar les experiències positives per modelitzar polítiques locals d’estiu.
Un dels compromisos de l’Ajuntament al participar en aquest projecte és, segons Mascaró, “transversalitzar tècnicament i políticament dins l’Ajuntament entre els diferents departaments o àrees implicades que són: Educació, Patronat Municipal d’Esports, Joventut, Institut Municipal de Serveis Socials, Igualtat – Diversitat Funcional i Discapacitat, i Centres Cívics”. Per tant, aquest programa facilitarà el treball interdepartamental entre totes les àrees implicades per tal de millorar l’oferta d’estiu municipal.
El 40% d’infants i adolescents de Catalunya no participen en activitats d’estiu
4 de cada 10 infants i adolescents de Catalunya no participen en activitats d’estiu, segons dades de l’Enquesta de Participació a Activitats d’Estiu 2022, feta per Aliança Educació 360. Si ens atenem a dades més recents de la Sindicatura de Greuges, més de la meitat dels infants i els adolescents no participen en activitats d’educació en el lleure durant les vacances, tot i que la participació en activitats de vacances tendeix a créixer. Això genera una bretxa d’oportunitats que afecta especialment els més vulnerables econòmicament, ja que, en el cas dels nens i nenes de famílies amb menys recursos són 6 de cada 10 els qui no fan cap activitat d’estiu. El repte de ‘Municipis per un Estiu Enriquit’ consisteix, justament, a reforçar polítiques d’estiu amb equitat, prioritzant que els infants i joves més desafavorits puguin participar en activitats de lleure educatiu estimulants i diverses (casals, campus, colònies, campaments, etc.) sense barreres ni exclusions.
Aquesta iniciativa està coliderada per la Diputació de Barcelona i l’Aliança Educació 360.