Dijous, 24 d'abril de 2025
És notícia

Més de 4.000 tarragonins participen en el disseny del Pla Local de Joventut 2025-2028

Avatar photo
L’Ajuntament ha establert les “línies d’intervenció i a desenvolupar” pels pròxims quatre anys centrant-se en l’educació i la cultura
pla-local-joventut-tarragona

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest dijous 24 d’abril el nou Pla Local de Joventut 2025-2028 de la ciutat. El nou document arriba en acabar el període de vigència de l’anterior Pla Local de joventut 2021-2024 he d’esdevenir el marc de referència en les decisions i les línies de treball de les polítiques municipals de joventut durant els propers quatre anys. Aquest Pla s’emmarca en les polítiques estratègiques de l’Ajuntament de Tarragona i en el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), actualment, també en procés de redefinició.

Segons ha explicat el conseller de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, Guillermo García de Castro, “els reptes actuals de la gent jove són majúsculs, l’elevada taxa d’atur juvenil, l’accés a l’habitatge, la manca d’oportunitats d’alguns laborals i educatives, la creixent desafecció en la participació social i política, els perills dels sistemes mentals de comunicació social i política o el perill dels sistemes mentals dels pobles de comunicació. El nou pla Tarragona Jove 25-28 té com a objectiu millorar les condicions i la qualitat de vida de les persones joves, oferint-los uns serveis i programes de proximitat que permetin acompanyar al llarg del seu procés de transició personal, social i comunitària”.

Aquest document és el resultat de la consulta directa i indirecta de l’opinió de fins a 4.325 persones, en aquests darrers 4 anys. I és que l’elaboració d’aquest nou Pla Local Tarragona Jove 2025-2028 ha contemplat un procés participatiu per a l’anàlisi de la realitat juvenil, tant quantitativa com qualitativa, amb xerrades, entrevistes individuals, enquestes, fulls de suggeriments i grups de treball amb joves i agents del territori, especialment plantejats a l’entorn dels programes i a un procés municipal d’impuls d’alguns treballs, així com a projectes municipals de treball concrets sobre recursos, servei, mesura o activitats per a joves.

Així mateix, s’ha tingut en compte també la participació de les diferents formacions polítiques dels grups municipals, propiciant espais de reflexió i de recollida de propostes i s’han introduït les aportacions en el desplegament d’eixos, programes i projectes del pla.

Les polítiques de joventut que inclou el nou Pla Local Tarragona Jove 2025 – 2028 es concreten en quatre eixos. El primer és l’Educació, que inclou la informació, assessorament, acompanyament, dinamització i suport; així com també aquella educació no formal en aspectes formatius i de lleure educatiu. El segon àmbit d’actuació del nou text és la Cultura, a partir del foment de l’experimentació i la creativitat artística i també l’exposició i la divulgació cultural. El tercer eix, el Treball, és centra en l’orientació ocupacional i formativa. I finalment, en Salut, el pla es focalitza en l’orientació i la sensibilització en els àmbits referents a la salut.

Els quatre eixos citats desenvolupen programes, projectes i línies d’acció concretes per tal d’identificar i portar a terme mesures fixades per la mateixa gent jove i contrastades entre professionals de l’àmbit juvenil, així com de cercar el consens més gran possible amb els diferents grups polítics municipals.

“Es presenta un nou sistema de reptes, on l’educació és la principal eina per provocar canvis i transformacions, per millorar les aptituds de la joventut i ajudar-la en el seu desenvolupament; mentre que la cultura és l’espai on expressar-se i manifestar-se, per sentir-se part de la construcció social i ciutadà i, en el fons, per aportar el pensament ric, ha expressat i lliurement el pensament de Joventut.

El nou pla pretén accentuar la participació i la transversalitat, per tal que segueixi garantia del compromís, la responsabilitat i el compliment de les actuacions plantejades. En aquesta línia, i pel seguiment permanent, es plantegen en el nou redactat les accions en format de plans anuals on consten les principals propostes.

Nou Pla Local de Cooperació 2025-2026

Així mateix, avui també s’ha aprovat en consell plenari el Pla Local de Cooperació 2025-2026. Un pla que és fruit del treball dut a terme des de l’Ajuntament, liderat per la conselleria de Cooperació, amb la implicació de diferents conselleries, les entitats implicades i del Consell Municipal de Cooperació Internacional i Solidaritat de la Ciutat de Tarragona (CMCISCT). Aquest document té com a prioritat ordenar la política pública de cooperació municipal, per tal d’establir els fonaments en aquesta matèria i detectar els requisits i així definir uns objectius realistes, amb unes actuacions concretes.

El pla dona especial importància a la incidència política com a instrument per a desenvolupar les polítiques de cooperació a Tarragona, posant el centre els ens locals en la promoció del respecte i la protecció dels drets humans, així com la corresponsabilitat política per complir i protegir-los, més enllà del seu territori. En aquest sentit també es desenvolupa diverses accions de millora.

La consellera de Cooperació, Cecilia Mangini, “el pla local que hem aprovat avui és una eina estratègica per emmarcar les línies d’intervenció i a desenvolupar” i ha apuntat que “s’anirà desenvolupant al llarg dels propers dos anys en funció de les necessitats per tal d’assolir els objectius marcats i que alhora donen exemple del treball de fet a Tarragona en aquest sentit”.

El Pla s’alinea amb l’AGENDA 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), una agenda que interpel·la directament als locals. També és fa ressò i s’alinea amb les polítiques de cooperació impulsades per l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al desenvolupament (AECID) i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), adoptant l’Enfocament de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH), un enfocament de persones i ubicacions dels centres de govern i drets humans.

També aprovat el primer Pla Municipal de Salut

Finalment, el Ple Municipal d’aquest dijous també ha aprovat el primer Pla de Salut de la ciutat de Tarragona. Tal com es va presentar en roda de premsa, és tracta del Pla Local de Salut 2025-2028 que ha de ser una eina de planificació local, el full de ruta a seguir, amb els objectius estratègics i la proposta d’acció encaminada a millorar, promoure i protegir la salut de la ciutadania a Tarragona.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Suprem ordena a la Guàrdia Civil l’anàlisi dels comptes de Google i Whatsapp del fiscal general

Notícia següent

El cicle expositiu del Moll de Costa Port Tarragona tancarà el 27 d’abril

Notícies relacionades