Dimarts, 22 d'abril de 2025
És notícia

Obre una nova llibreria a Vilanova i la Geltrú coincidint amb Sant Jordi

Avatar photo
La Plural obre a Vilanova “amb nervis i il·lusió” al local de la històrica Llorens Llibres, tancada per jubilació

Els preparatius de la diada de Sant Jordi són sinònim de feina ininterrompuda a totes les llibreries. A Vilanova i la Geltrú, aquesta intensitat s’ha disparat especialment La Plural, la nova llibreria que dos petits empresaris inauguren aquest dimarts al local on més de 50 anys va haver Llorens Llibres, tancada l’estiu del 2023 per jubilació de la propietària.

Marta Lorés i Rafa Ballesteros relaten a l’ACN que van veure la persiana abaixada ara fa un any i van tirar pel dret: “Ens va saber molt greu veure el local buit i ens vam embrancar en aquesta aventura”. Entomen la inauguració per Sant Jordi “amb respecte” i admeten que és “començar el camí del negoci de forma explosiva”. Ho viuen amb una barreja de “nervis i il·lusió”.

Faltaven pocs minuts per les dotze del migdia quan La Plural ha obert fins dalt la persiana per primera vegada. Entre copes de cava de l’equip de treballadors ja han entrat els primers clients, després d’hores d’enllestir els últims preparatius entre diverses consultes de curiosos que preguntaven quan estaria oberta la llibreria.

Després del neguit davant l’arribada dels primers clients, l’equip de la Plural es prepara sobretot per debutar demà dimecres a la diada de Sant Jordi “sense temps d’escalfar prèviament, sortint directament a jugar el partit més important de la lliga”. Ballesteros creu que “no pot haver-hi un millor primer dia que una jornada lúdica com Sant Jordi, on tothom està entusiasmat”.

Això els porta a sentir una certa “pressió”, que diuen compensar amb “il·lusió” i “ment oberta” davant una jornada possiblement plena d’imprevistos. Lorés reconeix que debuten completament a l’ofici, “sense ser uns prescriptors exemplars però amb moltes ganes d’aprendre i conèixer els gustos de la gent de Vilanova, i anar afinant a poc a poc”.

Recuperar un espai “històric”

Lorés relata que el camí fins a arribar a la inauguració ha durat menys d’un any “i es pot dir que ha estat fruit de la casualitat”. “Un dia del mes de maig de l’any passat, passejant pel centre de Vilanova vam veure que Llorens Llibres havia tancat i ens va saber molt greu”, explica, tot afegint que de seguida van fer mans i mànigues per contactar amb Rosana Lluch, la darrera propietària del negoci familiar llibreter que hi havia en aquest punt del carrer Caputxins durant 52 anys.

A partir d’aquí, “tot va anar rodat”. Lluch havia venut el local a una tercera persona, la qual “és molt amant de la lectura i tenia clar que no volia posar-hi qualsevol negoci”. “Així que tornar a obrir una llibreria era l’encaix perfecte”, celebra Lorés, que apunta que ella i Ballesteros vivien fora de Vilanova i tenien altres feines de l’àmbit cultural que van decidir aparcar. Ella vivia a Barcelona i treballava a l’editorial Zahori Books, mentre ell era a Saragossa i exercia com a comunicador cultural.

“Ara hem vingut a viure a Vilanova perquè volem recuperar un espai tradicional i ser part de la ciutat”, explica Ballesteros, que agraeix les nombroses consultes que han rebut els últims mesos des que van començar les obres al local. Sobretot, l’interès ha estat creixent les últimes setmanes arran de l’arribada de les caixes amb llibres. “Molta gent ens ha manifestat les ganes de recuperar l’espai que va ser Llorens Llibres, i el temor que aquí s’hi instal·lés qualsevol franquícia que aportés ben poca cosa”, afegeix.

Lorés assegura que entomen l’obertura del negoci motivats per “la passió per la lectura” i per la sensació que estan “acomplint un somni”. “Sé que sembla una feina molt romàntica que després la realitat ens demostrarà que no es tracta d’estar tot el dia llegint”, diu la nova llibretera de La Plural, un nom que han triat “com a mostra de la voluntat d’intercanvi de coneixements i de propostes diverses”.

En aquest sentit, Ballesteros destaca que volen “heretar” la tradició que tenia Llorens Llibres “com a espai històric” en què Rosana Lluch s’havia convertit en una prescriptora de referència per a molts vilanovins i part de veïns de la comarca. Al mateix temps, es proposen combinar el circuit més comercial amb altres propostes més “alternatives” a través de propostes d’assaig o de títols de petites editorials poc convencionals. “Tot i ser conscients que al final les preferències del públic acabaran de determinar la nostra oferta”, precisa.

De moment, ideen un programa de conferències i activitats literàries a desenvolupar els propers mesos al pis superior de l’establiment. Una oferta que confien que complementarà les propostes de les antres quatre llibreries que aull el mateix carrer Caputxins, “un fet que és boníssim i demostra l’estat de salut del sector”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
infants Lleida

La lluita de Catalunya contra la pobresa infantil rebrà un impuls de 2’3 MEUR

Notícia següent

Montigalà s’omple de ritme amb el seu Festival de Música i Dansa

Notícies relacionades