Dilluns, 19 de maig de 2025
És notícia

La UdG redueix en un 45% el consum d’aigua per al 2024

Avatar photo
Les dades es desprenen d’un estudi elaborat per la institució d’acord amb les mesures impulsades per a l’estalvi d’aigua

Davant la situació de sequera extrema i recurrent que pateix Catalunya, la Universitat de Girona (UdG) va desplegar el 2023 el Pla d’Ambientalització en matèria de gestió de l’aigua, un projecte encaminat a administrar els usos i el consum dels recursos hídrics. El pla preveu aplicar mesures per intensificar l’estalvi i l’aprofitament més eficient en tots els usos derivats de l’activitat universitària: serveis sanitaris, jardineria i manteniment d’espais, neteja, laboratoris i altres serveis.

Arran dels resultats obtinguts i amb l’aplicació de mesures d’estalvi, la UdG preveu necessitar 22.800 m³ d’aigua l’any 2024, una reducció del 45% respecte als 40.300 m³ anuals que consumia anteriorment. Aquest consum estimat per al 2024 seria inferior al mínim de 24.600 m³ enregistrat el 2020, any marcat per la davallada de l’activitat per la pandèmia de la Covid-19, i situaria la UdG en posició de reduir el seu consum a la meitat de cara a l’any vinent.

Per a aconseguir aquest repte, la UdG s’ha dotat de capacitat per gestionar de forma proactiva els seus consums, abordant tres qüestions clau: on s’utilitza l’aigua, per a què s’està consumint i si s’està fent de la forma més eficient possible.

La digitalització ha estat un aspecte clau en aquesta transformació, passant de disposar de dades de consum d’aigua trimestrals a dades horàries mitjançant la instal·lació de comptadors IoT. Aquesta informació s’ha complementat per primera vegada amb dades d’intensitat d’ús, estimant els usuaris diaris dels 200.000 m² distribuïts en 20 edificis mitjançant les connexions a la xarxa Wi-Fi.

Les reduccions més elevades de consums han estat les associades amb  la implementació de jardineria ecològica als campus de la UdG (5.300 m³ anuals), la revisió de pràctiques docents i de recerca amb l’erradicació de circuits oberts (5.200 m³) i l’optimització de consums energètics i eventual supressió de torres de refrigeració aire-aigua (3.000 m³).

Pel que fa al consum sanitari, que representava el 46% del consum total d’aigua de la UdG, s’ha encetat un programa de detecció i correcció immediata de petites pèrdues mitjançant codis QR.

La consolidació d’aquestes mesures, juntament amb l’actualització dels dispositius de descàrrega de sanitaris per sistemes més eficients d’acord amb els estàndards LEED, permetrien  assolir la reducció del 50% del consum l’any 2025.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tracten d’evitar que entri un home a presó agredint diversos agents

Notícia següent
Emma Carrasco Lleida

La lleidatana Emma Carrasco frega la final en el seu debut olímpic

Notícies relacionades