Cuinar per fer visible la memòria dels sabors familiars que ens construeixen com a persones i com a col·lectivitat. Aquesta és la base del projecte “La cuina que s’aprèn”, un acte reivindicatiu que es materialitza en forma de llibre amb trenta tres receptes “apreses” per dotze homes i dones que volen perpetuar sabors, aromes, gustos i olors amb el desig de fer-los compartits.
El col·lectiu presentarà l’edició, limitada, dissabte dia 16 de desembre a les 12 hores, a la sala Punt de Comerç del Mercat Municipal de Molins de Rei, en un acte obert que servirà així mateix per posar l’accent en una manera d’entendre l’amor pels fogons.
Els autors i autores del llibre, que configuren el col·lectiu “La cuina que s’aprèn”, són Josep Carreras, Maria Casals, Imma Coll, Begoña Floria, Pilar Gracia, Núria Isanda, Mercè Massana, Salva Pastor, Carlos Sebastián, Dolors Serra & Gene Serra i Marta Tugas, amb la coordinació i impuls de l’activista cultural Toni Moreno. Totes elles són persones que estimen i viuen la cuina, cadascú amb les seves dèries i motivacions, i sempre amb ganes de generar moments compartits.
El llibre compta amb trenta tres receptes, amb les respectives explicacions dels seus orígens i motivacions. Com explica Moreno al pròleg, són “les receptes de la iaia, de la mare, del tiet, dels fills, de l’amic, d’aquell dia en un restaurant o de quan vàrem viatjar a l’estiu i després a la tardor, d’aquell sopar a casa dels companys de feina, d’aquelles postres a la vora de la mar, a la falda de la muntanya, del berenar a la sortida de l’escola… Són moltes les olors i els sabors que any rere any acumulem a la nostra memòria sensorial. Moltes d’aquestes olors i sabors ens fan viatjar en el temps i recordar moments o paisatges sense moure’ns de lloc”
De fet, aquest és un projecte que va sorgir fa deu anys de la ma del mateix Moreno amb el gastrònom i expert en micologia, Josep Carreras i que ara s’ha consolidat amb la formació d’un col·lectiu que vol posar el focus en la defensa d’una manera d’entendre la cuina que ens permet generar espais compartits i elaborar amb amor i paciència àpats que formen part de la nostra manera de ser i de sentir com a persones i com a col·lectivitat. En aquell moment, es va editar una primera edició i ara es reprèn amb la constitució del col·lectiu i la edició d’aquest segon llibre “La cuina que s’aprèn”, que vol generar reflexions i sentiments en favor de la cuina viscuda, treballada i estimada que ens interconnecta com a persones en un món cada cop més individualista i accelerat. El temps dedicat i l’àpat compartit són un element més de les receptes.
A l’acte intervindran en nom del col·lectiu Marta Tugas i Carlos Sebastian, tot i que hi comptarà amb la presència de tots els autors. Col·labora l’Ajuntament de Molins de Rei.