Divendres, 23 de maig de 2025
És notícia

Viladecans reconeix que les persones cuidadores fan una activitat essencial i de valor públic

Avatar photo

Viladecans ha acollit avui la primera jornada ‘Fem camí cap a una ciutat cuidadora’, que ha aplegat professionals de les cures, persones cuidadores i persones cuidades al Casal de Barri Montserratina —i en línia pel canal de YouTube de l’Ajuntament.

La jornada volia situar les cures com a una activitat essencial que tothom necessita i dona al llarg de la vida, i també reconèixer-les com a valor públic que ha d’esdevenir un dret social i ciutadà, amb les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre la cura adequada a les seves necessitats.

També eren objectius de la jornada potenciar l’atenció centrada en la persona, segons necessitats, projectes de vida i context de la seva comunitat, i valorar la nostra comunitat com formada per agents que cuiden: les administracions i les institucions, els serveis externs públics i privats —escoles, hospitals, residències, etc.—, les entitats i comerços, i la ciutadania no associada, com familiars i persones usuàries de serveis.

Una professional experta de l’àmbit acadèmic, Patricia Celi, membre de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic, ha definit les cures com a “treballs invisibles, sobretot a les llars i comunitats”, ha parlat del cost econòmic i social i del vincle afectiu, emocional i sentimental que suposen, i ha apuntat que “les cures han estat socialment i políticament estigmatitzades, la vida és vulnerable —si no es cuida, no hi ha vida— i interdependent —l’única forma de cuidar-nos és el costat de la resta”.

Celi ha situat al final de la seva intervenció els reptes i el model de municipi cuidador fent una proposta d’aquest model, que l’administració municipal pot aplicar millor perquè coneix la seva ciutat i sap quines necessitats té. Els principals eixos d’aquesta proposta són la reducció (disminució de la sobrecàrrega de la cura familiar), la redistribució (equilibrar la distribució de la cura entre actors socials i dins de les famílies) i el reconeixement (visibilització i valorització del valor social, econòmic i polític de les cures). Com dur a terme les tres erres és l’altre tema que ha comentat Patricia Celi: accés a infraestructura pública i domèstica per reduir esforços i costos de cuidar; serveis públics comunitaris gratuïts i fomentar la corresponsabilitat entre homes i dones, i cures remunerades amb drets sociolaborals, alliberament de temps per cuidar i prestacions econòmiques, i garantir el dret a les cures.

Altres eixos dels quals ha parlat la ponent han estat els transversals: reducció de les desigualtats de gènere, origen socioeconòmic i d’ètnia que han definit la provisió i la recepció de la cura, i l’empoderament, que es pot aconseguir amb la conscienciació individual, posant-la en comú, i amb l’organització per erradicar desigualtats.

La jornada també s’ha centrat en el reconeixement de les persones que cuiden a Viladecans, a través d’un diàleg amb persones que reben cures i les seves necessitats en què han participat una mare monomarental usuària del servei de cangur, una persona membre d’una associació de mares i pares, dues persones usuàries del centre ocupacional CAVIGA i del Servei d’Assistència a Domicili (SAD), així com un familiar d’una persona que viu en una residència. A més del diàleg, s’ha pogut veure una mostra de teatre del grup Em cuido per cuidar-te de l’Ateneu de les Arts de Viladecans i un vídeo de la Diputació, De la crisi de les cures a la cadena global de cures, i també s’ha celebrat una taula rodona entre diferents perfils professionals i no professionals que proporcionen cures: una treballadora del Servei d’Assistència a Domicili (SAD), una persona que treballa en una residència, dues cuidadores no professionals de l’entitat de defensa dels drets Mujeres Unidas entre tierras (MUET) i un familiar que cuida.

Viladecans entoma el tema de les cures mitjançant el programa municipal social Viladecans em Cuida, un nou model d’intervenció social en què s’incorpora la mirada comunitària com a estratègia per enfortir polítiques i programes d’inclusió. És una nova forma de treballar que Viladecans està incorporant amb l’objectiu transversal que la ciutat, en el seu conjunt, tingui una mirada inclusiva a través de l’acció comunitària.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Troben entre els seus excrements un home en molt mal estat a casa seva

Notícia següent

PSC, ERC, Junts i el Comú de Lleida porten un regidor de Vox a la Fiscalia

Notícies relacionades