Pere Virgili és l’alcalde de Roda de Berà des de 2015. Ara, arriba a les eleccions del 28 de maig com a alcaldable, confiat que Tria Roda repetirà els bons resultats aconseguits en passades eleccions. Ens explica com veu el present i futur de Roda de Berà.
Com encareu aquestes últimes setmanes de campanya? Hi ha il·lusió?
Molta il·lusió i molt de compromís per tot l’equip que conformem la candidatura. No només per aquests 18 homes i dones que en formem part, sinó a més a més per totes les persones que ens acompanyen. Fa quatre anys vam notar unes ganes de crear Tria i de sortir de les estructures de partit. Quatre anys després continua havent-hi la mateixa il·lusió i el mateix compromís.
Es mantenen molts noms a la llista. Això és símbol de orgull amb la feina feta, veritat?
Evidentment. L’equip que vam tenir la sort d’entrar de regidors, hem treballat molt a gust en aquesta legislatura molt estranya i, per altra banda, molt curta. Si els projectes són complicats de dur a terme en una legislatura normal de quatre anys, en aquesta que deixem ara, anys efectius de feina per aquella que ens havíem preparat han estat dos anys o dos anys i mig escassament. Amb aquest temps és molt difícil portar endavant projectes, no només projectes d’inversió, també projectes de gestió i de millora de la vida dels ciutadans. Per tant, jo crec que aquest, fins ara, equip de govern i que tornarà a ser equip de govern a partir del 28 de maig, es mereix una legislatura més. Al mateix temps, ens hem anat renovant, nosaltres parlem d’experiència i renovació i així ha estat. Ha entrat gent jove perquè es vagin integrant amb el compromís de Tria. Una candidatura rejovenida, però alhora amb l’experiència que cal per governar el poble.
Sobre quins eixos girarà la promoció econòmica els pròxims quatre anys si surt vostè d’alcalde?
En el nostre programa trobareu “continuar fent”, “incrementar”, perquè és una obra de govern que continua. Per tant, nosaltres volem continuar amb les subvencions per emprenedors, subvencions a la contractació de tercers per treballadors i treballadores de Roda de Berà, per tal que qualsevol empresa compti amb ells o elles. Continuar incrementant les ajudes al comerç local a base dels concursos, cupons i de les promocions que hem fet. També, com no pot ser d’una altra manera, creiem en el nostre polígon industrial, per això defensem que la sortida de l’autopista prevista pel ministeri ha de ser al polígon, perquè el polígon arranqui del tot i que en un futur ens faci falta una ampliació del polígon amb indústria no contaminant al voltant de la zona on hi és la deixalleria. Un dels motors econòmics és el turisme i disposem en primera línia els tres càmpings que necessiten inversions per part de l’estat i generalitat. Inversions de present i de futur que consolidin l’espai que els ajuda a vendre un lloc de qualitat com és la nostra platja, en aquest cas, la platja més afectada per la manca de sorra és la llarga. Lluitar per aquestes inversions també és promoció econòmica.
El problema de la platja. Vau reunir-vos amb la Universitat Politècnica de Catalunya, amb Santiago Castellà, es coneixen novetats?
Nosaltres continuem treballant. Malauradament, per part de les administracions superiors compromís poc. L’únic compromís que han agafat és facilitar els tràmits perquè l’ajuntament pugui fer a càrrec de les arques municipals aquella feina que haurien de fer ells. Ho acceptem i ho farem, perquè no ens podem permetre que els nostres càmpings o les activitats econòmiques que hi ha a peu de platja perdin clients o perdin visitants. Això repercutiria en la contractació dels anys següents i això no ens ho podem permetre. El compromís de les administracions superiors només és aquest. Som nosaltres com ajuntament que hem fet el projecte per poder aportar sorra a la platja, som nosaltres, l’ajuntament, qui truca dia si dia també a generalitat i a l’estat per aconseguir els permisos i som nosaltres els que haurem d’assumir el cost de regenerar la sorra de les platges. Després intentarem que aquell que li toca faci front a les seves obligacions i retorni a l’ajuntament aquells diners que nosaltres haurem de destinar. Diners que haurem de treure d’alguna partida que haurem de posposar per poder fer front a les accions a la platja.
Als joves de Roda, que els hi diria?
Que creguin en nosaltres, però sobretot que cregui en ells. El futur és seu, i per això hem anat incorporant gent jove a la candidatura. Són ells mateixos qui s’han de marcar el seu futur. Han de creure en Roda, han de creure en el seu futur. Nosaltres com a poble petit patim durant uns anys l’exode dels joves que han d’anar a estudiar fora, però el que hem d’intentar és recuperar aquest talent i poder-li donar sortida laboral a Roda o als municipis del voltant, nosaltres lluitem perquè sigui a Roda. Per això lluitem per la potenciació del comerç i per la indústria no contaminant.
Per premiar-los, en aquest que terminen la ESO, crearem unes beques per aquelles millors notes acadèmiques. Fins ara els reconeixíem al pregó de la Festa Major, però ara volem destinar una dotació econòmica per ajudar als millors expedients acadèmics, per desplaçaments, materials, etc., per continuar millorant la seva formació.
La cultura és important al poble. Què vol fer Tria Roda en aquest ambit?
És un dels nostres eixos de campanya dels que diem “seguim”. Perquè s’ha notat la mà de tria en els últims quatre anys, fins i tot si anem més endarrere amb la persona que porta l’àrea, s’ha notat el creixement exponencial de la cultura a Roda. A més a més de la cultura entesa des de l’A fins a la Z, que ningú no hi vulgui veure que és una cultura dirigida cap a un sector, s’hi pot trobar qualsevol acte cultural i en qualsevol et pots sentir representat. Tothom pot trobar el seu focus cultural a Roda de Berà. Tenim focus culturals molt potents com és la Pedrera, com és el FIC-CAT, com és el museu de la ràdio o el concurs literari. Hi ha un munt d’aspectes que continuarem potenciant, evidentment.
Quines millores en el sector serveis voldria implementar Tria Roda?
El sector serveis és en el qual ens hem centrat en aquesta legislatura. Nosaltres no som una candidatura ni un equip de govern que prometi “mega-obres”, no som llunàtics i treballem amb els peus a terra. Hem treballat en la millora dels serveis pels veïns. Hem de continuar millorant el sistema dels transports, ens ho demana molta gent. Tenim prevista ja una prova pilot del bus a demanda i també tenim pensat arribar a un conveni amb els taxistes per poder desplaçar als jubilats a les visites mèdiques, sigui al Vendrell o a Tarragona i poder bonificar una part del desplaçament. Hem millorat i molt el sistema de recollida de brossa i la neteja viària. Aquesta legislatura estranya ens ha ensenyat que ens hem de continuar dedicant a fer la vida una mica més fàcil a ciutadans i ciutadanes de Roda, perquè puguin viure millor.
Hi ha un problema que sembla fer-li por a la població rodenca: l’ocupació.
És un problema, sobretot ha estat un problema, en passat, encara n’hi ha, però s’ha de diferenciar. El problema no és l’ocupació, és la falta de convivència i la violència. D’això n’hem tingut, concentrat sobretot a la part nord del municipi, també hi va haver un problema a La Barquera amb una ocupació per part de delinqüents, però això ho vam poder solucionar. Com deia, s’ha concentrat molt durant mesos, a la zona més alta del nucli urbà. Després de parlar i buscar solucions, sempre acompanyats dels veïns afectats, vam poder trobar una solució arriscada. Vam anar al jutjat perquè ens deixessin intervenir per seguretat, el jutge ens va entendre i ens va permetre actuar molt ràpidament. Ràpidament, vam actuar i vam desactivar tot un bloc de pisos que ens produïa problemes greus de convivència i fins i tot de violència. Avui en dia aquesta zona és una zona pacificada, no necessita que els serveis de neteja, ni la policia hi vagi més que altres llocs.
Nosaltres hem cregut en la seguretat des del primer dia, no només en aquesta legislatura, recuperant aquest potencial humà que havia tingut la Policia de Roda, dotant-los de més recursos humans i de millores tecnològiques, com càmeres de seguretat, vehicles, l’app i tot allò que hem cregut que els hi podia ajudar a millorar la seva feina. Avui en dia la partida per seguretat en el pressupost municipal és d’un 15%. Continuarem demanant més col·laboració per part dels Mossos, necessitem més presència dels Mossos a tot el Baix Gaià, a veure si amb la caserna de Torredembarra, podem tindre més d’una patrulla per tot el Baix Gaià. Vull recordar que Roda de Berà com a municipi de menys de 10.000 habitants no té l’obligació de tenir policia, la continuarem tenint, perquè creiem en la seguretat. És una frase feta, però que ens fem nostra des de Tria Roda: “com més segur et sents, més lliure ets” i crec que al nostre poble hem aconseguit, a base de molts esforços, tranquil·litzar a la ciutadania en aquest aspecte.
Ens pot com es va regular amb l’ordenança municipal amb l’habitatge turístic? És un problema a altres pobles costaners que sembla no afectar gens a Roda.
Nosaltres hem estat molt vigilants sempre. Mostra d’això és que hem creat una de les primeres ordenances d’habitatges d’ús turístic que regula l’ús, sobretot el mal ús, d’habitatges d’ús turístic. Roda estarà per sobre dels 500 habitatges d’ús turístic. Gràcies a aquesta ordenança pionera, la qual va arribar molt justa a l’estiu passat, hem regularitzat algunes situacions d’aquells pocs habitatges d’ús turístic que ens creen problemes. Creen molts problemes pocs habitatges. Aquells que es destinen per una, dues nits, per celebrar un aniversari o festes i tenen una cèl·lula d’habitabilitat de 6 o 7 persones i n’acaben dormint 25. Aquell habitatge que és llogat realment per gaudir de Roda de Berà no ens generen problemes.
El problema de la sequera. S’han aplicat les primeres restriccions. Quins escenaris es plantegen a futur?
Cada any hem anat una mica a pitjor amb la pluja. Fa dos anys que treballem en això, quan se’ns va assecar el pou de Can Llorenç, vam poder fer d’urgència un pou a prop que ens dona aigua i ens cobreix les necessitats bàsiques. Aquest no dona la mateixa aigua que donava l’altre pou i, per tant, hem de continuar treballant en aquest sentit. Hem treballat des del primer dia renovant xarxa de distribució d’aigua, hem fet allò que en els manuals dels alcaldes de fa uns anys deia que no s’havia de fer: obres que no es vegin. Creiem que hem de fer obres que no es vegin quan siguin necessàries, per tant, hem canviat gairebé 2 quilòmetres de tub antic que tenen pèrdua d’aigua i en poques setmanes començarem en la zona del nucli urbà a canviar tubs antics que tenen pèrdua d’aigua.
L’aposta de futur que tant de bo fos futur pròxim és la nova connexió amb el consorci d’aigües de Tarragona, el nou dipòsit, per poder subministrar també a la zona nord del municipi, la zona del nucli urbà amb aigua de l’Ebre, com per sort està subministrada la zona costanera. A banda d’això, hem engegat com cada any campanyes de conscienciació perquè tots els rodencs i rodenques aprenguem a estalviar aigua cadascun a casa nostra. Estem pendents de les mesures de la Generalitat amb aquest semàfor que han posat en funcionament, tenim el nucli urbà en groc i la part de la platja, per sort, en color verd.
Quines decisions difícils s’han hagut de prendre?
Ha estat una legislatura difícil. Segurament les més complicades han estat les que anaven relacionades amb la pandèmia. Tancaments, desinfeccions, no poder donar serveis, les residencies… Tot això s’ha anat resolent.
Hi ha una mesura molt poc popular, però que l’havíem de prendre, estem convençuts. Aquesta és la zona verda restringida d’aparcament pels veïns dels voltants del Roc i l’aforament de les platges. Era difícil d’explicar a aquelles persones que ens visitaven que a la platja no hi cabia més gent, perquè ens marcàvem uns aforaments. Després, vam saltar de la zona verda restringida a la zona blava, sense amagar-nos, perquè la zona dels voltants del Roc necessitaven una pacificació del trànsit i qui digui que no, no coneix el Roc els mesos de juliol i agost. Aquesta implementació ens va portar molt pocs amics al principi, però al final de l’estiu era una altra cosa. Es va entendre perquè havíem d’implantar aquesta zona blava, vam carregar amb les crítiques, perquè al final de l’estiu, tant restauradors com veïns de la zona reconeixien que havien de funcionar. Hi havia alguns serveis per millorar, i així ho hem fet, aprovant la creació d’uns bons d’un mes per aquelles persones que venen a passar la temporada d’estiu.
Continuarem creient en aquesta acció i sabem que l’utilitzaran com a arma a la campanya electoral, però creiem amb aquesta solució i el que no entenem que qui ho critiqui no aporti cap solució. Puc entendre que se’ns critiqui, però no sense aportar altres solucions. Des de Tria continuem creient en aquesta aposta, ara en campanya electoral, no ens amaguem.
Què els hi diria a rodencs i rodenques de cara al 28 de maig?
Els experiments a casa. Que no es creguin tots aquells que els hi prometen fer baixar el cel. Hi ha qui quan els hi convé formen part d’un partit i ho diuen i el venen i quan els hi convé s’amaguen darrere d’unes sigles. Nosaltres no juguem a dues bandes, tothom sap el que som, som una agrupació d’electors i dins del nostre grup de persones que forma Tria hi ha persones de tot l’espectre polític, nosaltres venim a defensar la gestió de Roda. Aquells que fa anys que viuen a Roda saben de la manera que gestionem el municipi, saben que no fem volar coloms i saben que tenim una ràtio d’endeutament controladíssim, però que al mateix temps hem estat capaços de fer gairebé 6 milions d’euros d’inversions tot i que ens hem centrat en la gestió. Tots aquells que fa poc que viuen a Roda, tots aquells que han vingut arran de la pandèmia o del ‘boom’ del teletreball, que es preguntin a ells mateixos perquè Roda. Tenien la possibilitat d’anar a un altre municipi, però han vingut a Roda. Alguna cosa els haurà agradat: la neteja, la cultura, els serveis… Qualsevol cosa els haurà agradat. Que facin una reflexió, que mirin qui governa, m’agrada Roda, per tant, m’agradaria que repetissin. Això és el que els hi demanem a rodencs i rodenques.