Dissabte, 3 de maig de 2025
És notícia

Banyoles recupera amb una exposició la història de la ciutat vinculada a l’aigua

Avatar photo

La mostra ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat

L’Ajuntament de Banyoles recupera a través d’una exposició la història de la ciutat vinculada a  l’aigua. ‘Recs: Banyoles i l’aigua’ repassa dotze segles de cultura hidràulica a la ciutat i es podrà  veure fins a principis d’octubre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. La mostra  s’inaugurarà demà divendres 10 de març a 2/4 de 8 del vespre i l’entrada és lliure.

‘Recs: Banyoles i l’aigua’ ofereix un recorregut pel camí multisecular d’ordenació territorial i  urbana que ha propiciat el sistema de recs de Banyoles construït a partir del segle IX. A la  ciutat, hi ha 33 quilòmetres de recs, alguns soterrats, altres a l’aire lliure. Al llarg de la història  de la ciutat, els recs han estat els motors de l’activitat banyolina, movent fargues i molins, fent  possible l’activitat dels blanquers i pelleters, paraires i teixidors, paperers i polvorers, pagesos  i hortolans. A més, els recs han permès també la socialització i el lleure al voltant de safareigs  i racons gratificants.

En l’exposició, aquesta història i vinculació dels recs amb la ciutat s’explica a través d’un  recorregut lineal de 52 metres de plafons, que es complementen amb audiovisuals, maquetes  i escenografies. L’explicació de la mostra s’estructura a través de set grans blocs: Un gran  mullader; Carolingis, monjos i jurats; L’aigua encaminada; L’aigua fèrtil; L’aigua feinera;  L’aigua riallera; i Tornen els recs!.

A través d’aquests set grans blocs, s’explica l’estany i la seva geologia; el monestir i la propietat  de les aigües de l’estany; la construcció dels recs, els múltiples usos agrícoles, industrials o de  lleure que s’han fet dels recs al llarg de la història; o la recuperació que s’ha fet en els darrers  anys dels recs per retornar-los al paisatge urbà.

El socioecòleg Ramon Folch ha assumit el comissariat i el guió de l’exposició, mentre que  l’estudi Oliver Gràfic s’ha encarregat de la museografia.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles i Batlle d’Aigües, Albert Tubert, ha  destacat que “Banyoles és filla dels recs i durant més d’un mil·lenni l’aigua de l’estany, a través  de quilòmetres de recs, ha donat vida a la ciutat a tots els nivells”.

Per la seva banda, el comissari de l’exposició, Ramon Folch, ha remarcat que “els recs són  part essencial de l’imaginari banyolí. Rescatar-lo i orientar-lo als reptes del segle XXI és un  dels principals objectius d’aquesta exposició”. Pel que fa a la museografia, Isabel Oliver, de  l’Estudi Oliver Gràfic, ha explicat que “ha estat un repte plantejar com explicar  museogràficament tot el treball i tota la informació que ha recollit el comissari i encaixar-lo en  aquest espai expositiu lineal de Can Tarradas”.

‘Recs: Banyoles i l’aigua. Dotze segles de cultura hidràulica’ s’inaugurarà demà divendres a 2/4  de 8 del vespre a l’Espai Expositiu Municipal Can Tarradas. L’exposició es podrà veure fins al 6  d’octubre en horari de dilluns a divendres de les 9 del matí a les 8 del vespre. L’entrada és  lliure.

L’exposició està produïda per l’Ajuntament de Banyoles i una part ha estat patrocinada per les  empreses Agbar, Aigües de Banyoles, Bonpreu Esclat i Vidresif.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Escola de Música Robert Gerhard de Valls presenta una nova cantata

Notícia següent

Les festes de Sant Josep de Miami Platja tindran lloc del 16 al 20 de març

Notícies relacionades