La meitat dels edificis de Tarragona pateixen greus mancances d’eficiència energètica

Avatar photo

Més de 1.000 edificis que podrien optar al ajuts de la rehabilitació energètica

Coincidint amb l’obertura de les diferents convocatòries d’ajuts a la rehabilitació, finançades pels fons Next Generation i dirigits a reduir el consum d’energia dels habitatges, el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), ha fet una diagnosi del parc immobiliari de la ciutat de Tarragona en aquest àmbit.

Els resultats són preocupants perquè l’estudi elaborat demostra que el 50% dels edificis de la ciutat presenten greus mancances en matèria d’eficiència energètica, i per tant un gran potencial de millora. Es tracta d’edificis construïts entre els anys 1950 i 80, un període on no existia encara cap regulació sobre l’eficiència al habitatges i on trobem les pitjors condicions.

Segons les dades del COAATT, més de 1.000 edificis que podrien optar al ajuts dels fons Next Generation a la rehabilitació energètica i assolir fàcilment una millora important, no disposen d’aïllament a les façanes o la coberta, i finestres o balconeres que no ofereixen unes prestacions acceptables i caldria canviar.

Els fons modifiquen les condicions d’altres convocatòries perquè, si fins ara el finançament distingia entre obres de manteniment, millores d’accessibilitat i eficiència energètica; aquesta convocatòria integra qualsevol intervenció de reducció de consum d’energia de, com a mínim, un 30 %. Això vol dir que les actuacions de millora, com per exemple les d’accessibilitat o la instal·lació d’ascensors, seran subvencionables sempre que les obres també incloguin la millora de l’aïllament de les façanes, el canvi de finestres o les instal·lacions, i aconsegueixin la reducció del consum esmentat.

Així està la ciutat i els seus barris

Concretament, a Tarragona hi ha 8.142 edificis d’ús residencial, 4.274 unifamiliars i 3.418 blocs d’habitatges. En total sumen 64.483 habitatges, dels quals, més del 92%, 59.759, estan en blocs i la resta són habitatges unifamiliars. Un 92 % dels tarragonins viu en una comunitat de propietaris, i tan sols el 8 % viuen en una habitatge unifamiliar.

Per districtes, les urbanitzacions de Llevant i la Mora és on trobem una major concentració d’habitatges unifamiliars, 1.991 en total. El bloc d’habitatges és el més representatiu al barri de Bonavista, amb 603 edificis. A Sant Pere i Sant Pau, Torreforta i Campclar, hi ha uns 18.000 habitatges i són les zones amb una majorconcentració, tot el contrari que Sant Salvador i Bonavista que són els barris amb menys habitatges.

Bonavista és el barri amb un major nombre de construccions d’aquesta època. Van construir-se 421 edificis. Al districte de Torreforta i Camp Clar, que inclou el barris de Camp Clar, Verge del Pilar, L’Albada, La Floresta, Torreforta, Icomar, la Granja, Parc Riuclar, Mas del Sevil i Riuclar, trobem 350 edificis. A Sant Salvador i les primeres construccions de Sant Pere i Sant Pau tenim el mateix problema. En total 33.104 habitatges presenten greus carències en matèria d’eficiència energètica.

Si revisem els certificats d’eficiència fets fins ara als habitatges de Tarragona, 14.589, veiem que els districtes de Llevant, La Mora, Sant Pere Sant Pau, i Torreforta i Campclar, són les zones amb un major nombre d’inspeccions, un 20 % i un 14 %, respectivament, i les qualificacions més dolentes, F o G, les troben als districtes Bonavista, Torreforta i Campclar, Part Alta i Barris Marítim.

Del conjunt dels resultats es desprèn que en més del 90 % dels habitatges inspeccionats, la qualificació és E, F o G, uns resultats que deixen en evidència greus mancances en matèria d’eficiència energètica.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els mercats i comerços de Tarragona, a punt per Santa Tecla

Notícia següent

La demarcació de Girona participarà a la setena edició de Benvinguts a Pagès

Notícies relacionades