Viladecans va tancar el mes de juny amb 3.032 persones desocupades, la xifra més baixa en catorze anys; el 9,2% de la població activa. Des de l’esclat de la crisi econòmica en 2008, l’atur va anar escalant fins a arribar a les 6.700 persones en la primavera de l’any 2013 (més del 21%).
Aquesta reducció de l’atur ha portat dades d’ocupació mai vistes: al maig es va establir el rècord històric de filiacions a la Seguretat Social (29.905), un 15% per damunt respecte a fa una dècada. Però no era l’únic sostre laboral que s’ha trencat: el primer trimestre de l’any es va batre la marca d’ocupacions assalariades a Viladecans (15.913), un 50% més que fa una dècada. En aquest temps, les ocupacions autònomes (3.767) han baixat un 0,6%.
Igual que la crisi va fer pujar l’atur en tots els llocs, en els últims deu anys el progressiu descens ha estat generalitzat. Però a Viladecans l’evolució ha estat especialment positiva: la taxa d’atur se situa ara en xifres molt similars a la mitjana metropolitana i catalana (9%), quan abans tenia al voltant d’un 10% més de persones sense ocupació. El pròxim repte per a la ciutat és acostar-se a la mitjana comarcal (ara en el 8,6%).
Rosa Cañisá, tinenta d’alcalde de Formació i Ocupació, ha destacat que aquesta millora “recull els esforços realitzats per atreure empreses a la ciutat, fer costat als negocis locals i ajudar al desenvolupament professional per a afavorir la seva inserció laboral, especialment a partir de la formació, l’acompanyament, les subvencions a la contractació i els programes d’experienciació laboral a l’Ajuntament”.
La tinenta d’alcalde assenyala que la creació d’espais per a l’activitat econòmica al costat de la C-32 “ha permès tenir més llocs de treball i més diversos a la ciutat, que s’està reindustrialitzant, agafant múscul en el sector d’oficines i tenint un fort component innovador entre les noves empreses”. Les ocupacions en el sector serveis han crescut un 56% en l’última dècada i en la indústria, un 46%. Cañisá apunta que “la reducció de l’atur i les oportunitats que porten les noves ocupacions es reflecteix ja en l’economia de les famílies, com mostren les dades de creixement de les rendes disponibles i la situació de Viladecans com la segona ciutat espanyola amb major igualtat de rendes”.
El 48% de les persones desocupades de Viladecans ho són de llarga durada, evidenciant les barreres que es troba molta gent. Rosa Cañisá apunta a la “necessitat de continuar ajudant especialment a dones, majors de 45 anys i persones amb baixa formació”. I és que el 70% de persones sense ocupació manquen d’estudis postobligatoris i, encara que l’atur baixa en totes les franges d’edat, el fa a menor ritme a partir dels 45 anys. A més, l’atur femení (11,4%) manté l’evolució d’estar per sobre del masculí (7,4%).