L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres que desplega noves mesures per avançar cap a unes polítiques culturals amb perspectiva feminista. La institució ha apostat per crear un protocol per evitar l’assetjament per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere en l’activitat cultural, garantir la presència equilibrada de dones i homes en les posicions de presa de decisió i avançar cap a una programació cultural “paritària” en gènere.
El consistori vol evitar els estereotips de gènere sexistes i androcèntrics en les programacions. Estudiaran un eventual sistema de bonificació en els preus de les activitats culturals amb perspectiva de gènere i vetllaran perquè la contractació pública també en tingui.
Sota el títol ‘Cultura feminista: dret a una cultura diversa i equitativa’, la mesura és un compendi d’accions que es treballaran de manera “progressiva” per reforçar “la vida democràtica de Barcelona i incorporar el teixit cultural i al consistori la implementació de les polítiques culturals locals”. El recull de projectes i línies d’actuació busquen l’apropament a una cultura “equitativa i justa” des de la perspectiva feminista per avançar cap a la “interseccionalitat, que garanteixi la igualtat d’accés, de representació i de decisió, reflexioni sobre els estereotips de gènere i destaqui la producció cultural i la memòria històrica de les dones i de totes les persones que no compleixin la norma androcèntrica i heterosexual”.
Les primeres actuacions es posaran en marxa amb un pressupost de 190.000 euros. El gruix de mesures també compta amb incorporar la política pública desenvolupada per l’Institut de Cultura i per tots els projectes i organismes en els quals participa, aprofundir en l’anàlisi de la realitat cultural aplicant la perspectiva de gènere i promoure espais de reflexió sobre com aplicar la perspectiva feminista en les polítiques i l’acció cultural de la ciutat.
S’aposta per promoure la perspectiva de gènere amb subvencions, impulsar un nou estudi sobre la perspectiva de gènere en la programació cultural municipal, serveis de conciliació en els equipaments municipals i incorporar la perspectiva de gènere en el disseny i la rehabilitació dels equipaments culturals.
En roda de premsa, la tinent d’alcaldia de drets socials, justícia global, feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha afirmat que el món de la cultura ha “avançat” ens els últims anys i que la mesura és un “pas important”.
Pérez ha afirmat que cal que hi hagi “igualtat” en les condicions de participació cultural i en l’accés a la formació i creació artística. També en la pressa de decisions i lliure d’estereotips de gènere. Així, per exemple, es buscaria l’equitat de gènere en els membres dels jurats.
El delegat de drets culturals de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Granados, ha comentat les accions concretes de la mesura de govern. Ha explicat que els ha interessat saber com revisar en clau de gènere l’Institut de Cultura de Barcelona.
Granados ha destacat la formació en clau de gènere i la creació d’una unitat que vetllarà pel compliment de les mesures. El delegat de drets culturals ha indicat que la perspectiva de gènere ja és té en compte quan s’impulsen licitacions municipals.
També ha concretat que el protocol contra l’assetjament per raó d’orientació sexual, identitat de gènere i d’expressió de gènere es farà de la mà dels equipaments públics i privats de Barcelona.
Prova pilot: servei de conciliació en equipaments
Granados ha explicat que el consistori vol facilitar la conciliació i l’accés a la cultura. Per això, posaran en marxa un pla pilot de servei de canguratge d’infants. El pla es farà inicialment en un museu, un gran teatre, una biblioteca i un centre cívic. Un cop el pla pilot estigui finalitzat, el consistori estudiarà la viabilitat d’estendre el servei a tota la ciutat en un “futur proper”.
“Busquem garantir que es pugui accedir en els continguts culturals. Que tenir criatures no posi dificultats afegides en aquest accés”, ha subratllat. El servei que l’ICUB vol posar en marxa forma part del servei de cangur que ja impulsa l’Ajuntament de Barcelona. “Que tenir un fill no sigui una barrera per anar al teatre”, ha comentat la tinent d’alcaldia Laura Pérez.