Diumenge, 16 de juny de 2024
És notícia

El Pati de l’IEI Acull la XXVI Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida

Avatar photo
Han estat recollides al llarg d’aquest cap de setmana per una quinzena de membres de la Secció de Micologia de la casa

El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs acull, avui i demà, la XXVI Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida.

Es tracta d’una activitat que ja és tot un clàssic, com sempre sota la iniciativa de la Secció de Micologia de la casa. Una quinzena dels seus membres han anat, durant el cap de setmana, a buscar bolets, principalment per la zona del Pirineu de Lleida, i també pel parc de la Mitjana de Lleida i per espais de bosc de ribera.

L’activitat permet mostrar al públic una setantena d’espècies que es poden veure fins aquest dimarts al Pati de l’IEI. Tots els bolets tenen una fitxa perquè el visitant en pugui conèixer el nom i si són comestibles.

Hi ha menys quantitat que altres anys, a causa del fred. “Tot i les últimes pluges, fa molt fred al Pirineu, sobretot a la nit, i les baixes temperatures fan que molts bolets no fructifiquin”, ha explicat un dels membres de la Secció de Micologia de l’IEI, Casimiro Duaigües. Les espècies que més s’han trobat són el moixernó i el bolet de neu. “N’hi ha bastants i s’han fet grossos”, ha dit.

En el marc de la Mostra de Bolets de Primavera, l’Aula Magna de l’IEI ha acollit la conferència ‘El género Morchella en Catalunya’, a càrrec de Javier Marcos Martínez, un especialista en micologia i sobretot en aquest gènere.

Les espècies del gènere Morchella són conegudes vulgarment a Catalunya com a arigany, múrgola o rabassola, i són molt apreciades pels aficionats i grans xefs de restaurants. En els últims anys, han patit nombrosos canvis taxonòmics i s’han publicat nombroses espècies noves. A més, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més espècies de Morchella a l’Estat espanyol ­–­un total de 22 espècies de 30–, una xifra que suposa el 73% de les espècies observades a Espanya.

De tot plegat n’ha parlat un gran especialista com és Javier Marcos Martínez. Llicenciat en Biologia i en Bioquímica, màster en Agrobiotecnologia, becari predoctoral FPI-INIA i docent de formació professional per a l’ocupació, Marcos és expert en Micologia i en Botànica, i president fundador de l’Associació cultural, micològica i botànica Morchella, de Conca. També és un reconegut especialista en taxonomia de fongs, que realitza consultories micològiques per a diverses empreses de truficultura i organismes de recerca. S’ha especialitzat en l’estudi del gènere Morchella, en el qual ha descrit una espècie nova per a la ciència (Morchella iberica).

Ha escrit més de 130 publicacions divulgatives i cinc de científiques per a diverses revistes i butlletins especialitzats en Micologia. Ha publicat, alhora com a coautor, en cinc llibres de la mateixa especialitat, on destaquen ‘Cesta y setas. Guía de mano’ (2019), i el més recent, ‘Saber de setas. Cómo recolectar de forma segura y sostenible’, conjuntament amb Miguel Gimeno López, per a l’editoral Oberon (2024).

A més, ha intervingut com a expert en 74 jornades micològiques, ha pronunciat 58 conferències sobre micologia, i ha participat en quatre tallers i cinc cursos sobre la mateixa matèria. Actualment està impartint el curs d’orientador micològic (200 hores), acreditat per l’Institut Europeu de Micologia (EMI). És, així mateix, monitor del Museu Micològic de Bronchales.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ERC proposa millorar la mobilitat i recuperar el patrimoni dels Montgons a Tarragona

Notícia següent

Descoberta del quadre de Josep Murgades a la galeria de fills il·lustres de Reus

Notícies relacionades