El periodista Luís Martín Sánchez, de 59 anys, desaparegut des del passat dimecres, 4 de juliol, ha estat trobat sense vida amb indicis de violència i un cartell d’advertència. El fet ha commocionat tot Mèxic i és una mostra del perill que hi corren els informadors que van a la recerca de la veritat.
La víctima va ser identificada com a Luis Martín Sánchez i tenia 59 anys i treballava al diari La Jornada (d’abast nacional). Va ser trobat al municipi de Tepic, a l’estat Nayarit. Segons el que va detallar la fiscalia local, la seva dona havia denunciat la seva desaparició dies enrere i havia explicat que havia trobat a faltar també l’ordinador, el mòbil i un disc dur del seu marit.
El cos del periodista va ser trobat ahir a primera hora del matí dins d’una bossa de plàstic, lligat de mans i amb una cartolina clavada al pit amb un punyal. Una escena del crim clàssica dels càrtels de la droga mexicans.
La policia no va voler detallar el contingut del missatge, i tan sols van explicar que el cos tenia signes de violència i dues cartolines amb un text escrit. Alguns mitjans locals van esmentar que es tractava d’un advertiment per la feina que havia fet el periodista.
“Ens solidaritzem amb la seva família, amics i gremi a l’entitat”, va dir al seu compte de Twitter l’organització internacional de defensa a periodistes Article 19. Altres grups de drets i organitzacions de reporters van condemnar el fet i van demanar a les autoritats que investiguin el cas a fons.
La fiscalia de Nayarit va dir que un altre periodista -que havia treballat per a la Jornada- es troba desaparegut a l’estat des del 4 de juliol, mentre que un tercer reporter va ser trobat després de denúncies que havia estat tret de casa per força per desconeguts.
“Fins ara s’han obert diverses línies d’investigació, i la principal és la relacionada amb la tasca periodística de les víctimes”, va dir la fiscalia en un comunicat, que va activar un mecanisme de protecció per a periodistes i defensors de drets humans.
Mèxic és un dels països amb la taxa de violència més gran contra periodistes i comunicadors al món després d’Ucraïna, d’acord amb organismes de defensa de la llibertat de premsa. El 2022, es van informar almenys 13 assassinats de reporters al país llatinoamericà i des de començament d’enguany es reporten tres morts de periodistes en circumstàncies de violència, segons organitzacions internacionals.
En el marc de la diada de Sant Jordi, l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va presentar ahir 23…
Quatre persones han hagut de ser hospitalitzades aquest dijous a la tarda després d'haver resultat ferides amb lesions de caràcter…
Les restes d'un vaixell d'entre els segles XV i XVI s'han trobat durant les obres de construcció d'un futur aparcament…
Un camioner ha perdut la vida aquesta tarda en un tràgic accident de trànsit a la carretera C-13, a l'altura…
Espanya va tancar l'any 2024 sent el país que menys va invertir en defensa en relació amb la seva economia…
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha lamentat el "cinisme" de la portaveu de Junts per Tortosa a l’hora de valorar…
Esta web utiliza cookies.