Arrenca el judici contra l’acusat de matar una noia de Lleida en un pis de Salou

La declaració del presumpte homicida se suspèn per problemes amb la traducció i es reprendrà aquest dilluns a la tarda

Aquest dilluns ha començat a l’Audiència de Tarragona el judici contra Claudio Augusto Santana, un home brasiler de 35 anys que està acusat de matar una jove de Lleida de 28 anys en un pis de Salou (Tarragonès). L’individu hauria asfixiat la noia durant la matinada del 23 d’agost del 2016 després d’haver mantingut sexuals amb ella, segons el fiscal. La vista ha arrencat amb la declaració de l’acusat, però l’interrogatori s’ha hagut de suspendre al cap d’uns minuts per problemes amb la traducció. La sessió es reprendrà a dos quarts de quatre de la tarda, un cop es disposi d’un intèrpret de portuguès brasiler. La fiscalia sol·licita una pena de 15 anys de presó per homicidi amb abús de superioritat; l’acusació particular, de 20 anys de presó per assassinat amb traïdoria i, la defensa, la lliure absolució. El judici se celebra amb un jurat popular.
Segons el ministeri públic, l’acusat s’hauria aprofitat de la seva superioritat física i del fet que la víctima havia consumit alcohol i cocaïna per agafar-la per l’esquena i posar-li les seves mans al coll prement amb tal força que impedia la seva respiració fins a acabar amb la seva vida. La mort es va produir pels volts de les sis de la matinada.

Fins a les sis de la tarda l’home no es va personar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra per denunciar que la noia amb qui havia passat la nit havia mort. Quan la policia va arribar al pis del carrer Montblanc va localitzar el cos sense vida de la jove damunt d’un matalàs, despullada i amb les mans lligades a l’esquena amb una peça de roba.

Segons el ministeri públic, en el moment dels fets l’acusat no presentava alteracions psicopatològiques que afectessin les seves facultats. El fiscal tampoc considera que el fet d’haver consumit cocaïna i alcohol li afectés les seves capacitats. A més dels 15 anys de presó, la fiscalia també sol·licita que l’acusat indemnitzi els familiars de la noia amb 120.000 euros.

L’home hauria gravat el cadàver amb el seu telèfon mòbil

Per l’acusació particular, els fets constitueixen un delicte d’assassinat amb traïdoria pel qual sol·licita 20 anys de presó, la prohibició de comunicar-se amb la família o aproximar-se a la població de Bellpuig durant 30 anys i el pagament de 150.000 euros. Segons el seu escrit de conclusions, l’home la va asfixiar perquè la noia havia decidit anar-se’n i ell volia que es quedés més temps amb ell. “L’atac es va produir de manera inesperada i per sorpresa, i ella no va poder reaccionar perquè estava boca avall i amb les mans lligades”, ha afirmat l’acusació.

Segons els advocats que representen la família de la víctima, l’acusat, “lluny de sentir remordiments”, va gravar amb el seu telèfon mòbil el cos de la noia i no va acudir a comissaria fins “12 hores després de cometre el crim”. Durant aquest temps, han insistit, “en lloc de trucar els serveis d’emergències, va mantenir converses per xat amb la seva dona”. L’acusació també sosté que aquella nit el fill de l’acusat, de tan sols nou mesos, es trobava al pis on van succeir els fets.

La defensa sol·licita la lliure absolució

L’advocat de la defensa ha rebutjat l’acusació d’homicidi i ha sol·licitat la lliure absolució de Claudio Augusto Santana. Segons el seu relat dels fets, víctima i acusat van consumir grans quantitats d’alcohol i cocaïna i van mantenir relacions sexuals “de caràcter fort”, però la causa de la mort “podria no ser la única que desencadenés el resultat de mort”, segons l’advocat.

Per aquest motiu, el lletrat ha avançat que, en cas que sigui declarat culpable, sol·licitarà l’eximent completa de la responsabilitat criminal del seu client per trobar-se “en una intoxicació plena” d’alcohol i drogues tòxiques. En tot cas, la defensa ha assenyalat que també es podria considerar un homicidi involuntari, pel qual sol·licitaria la imposició d’una multa de fins a 18 mesos.

L’acusat afirma que la noia estava “molt bé” amb ell i que li va pagar 450 euros

Durant la breu declaració que ha ofert abans que se suspengués la vista, l’acusat ha explicat que va trucar un amic perquè li aconseguís droga i una noia amb qui mantenir relacions sexuals. Segons ha dit, aquest amic li va presentar la víctima i ell va pagar 450 euros a la noia perquè passés tota la nit amb ell. “Ella estava molt bé amb mi i volia quedar-se molt temps més”, ha relatat l’acusat. Sobre l’acusació que ell la va asfixiar, l’home ha afirmat que “tot és cert fins que diuen que jo la vaig agafar”.

En aquest punt, la magistrada ha decidit suspendre la declaració per problemes amb la traducció. L’intèrpret que s’havia posat a disposició del tribunal parla portuguès de Portugal, però no portuguès brasiler, i això ha impedit que oferís una traducció exacta de les paraules de l’acusat, segons han manifestat les parts. La vista es reprendrà a dos quarts de quatre de la tarda d’aquest dilluns.